El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Audiència Nacional també crida com investigada a Iberdrola per contractar Villarejo
  • CA

Si ahir s’anunciava formalment la imputació de Repsol i CaixaBank en el cas Tàndem, una de les peces separades arran de les declaracions i arxius del comissari jubilat José Manuel Villarejo, aquest matí ha estat el torn d’Iberdrola. El jutge Manuel García Castellón, de l’Audiència Nacional, ha acordat en la peça separada 17 de l’anomenada “Operació Tàndem” , citar Iberdrola Renovables Energia S.A. per un delicte de suborn. L’argument del jutge és la presumpta contractació de Villarejo per dur a terme una investigació a la societat suïssa Eòlica Dobrogea amb la qual Iberdrola s’havia aliat per emprendre projectes a Romania.

En la interlocutòria, García Castellón apunta que del que investigat fins al moment en aquesta peça del cas Tàndem apareix “indiciàriament acreditat que Iberdrola Renovables S.A. va contractar a Jose Manuel Villarejo a finals de 2011, a través de l’aleshores director de Seguretat d’Iberdrola“. De fet, Villarejo va ser contractat quan encara es trobava en actiu com a comissari al Cos Nacional de Policia. Villarejo havia d’investigar l’empresa, el seu accionista majoritari i el seu apoderat. Tot en un marc de conflicte entre Iberdrola i Eòlica Dobrogea que van acabar amb resolucions favorables a Iberdrola arran d’un procediment arbitral.

El jutge no es creu la versió d’Iberdrola que assegura que pensàven que Villarejo ja estava fora del CNP quan va ser contractat. García Castellón creu que hi ha manca de “diligència” perquè el cap de seguretat de l’energètica també procedia del CNP i ho podia haver corroborat.

A més, el jutge assenyala que a la vista dels indicis recollits, els encàrrecs a Villarejo no es van realitzar de manera individual pels directius i empleats de la companyia “sinó que es van fer en nom o per compte de la mercantil Iberdrola renovables Energia, SA i en benefici de la pròpia companyia”. Per tant, es pot imputar com a persona jurídica. Així, l’instructor remarca l’existència d’una factura de 29.500 euros emesa per Cenyt (de Villarejo) pel projecte Wind a Iberdrola Renovables Energia S.A. en concepte de serveis de suport i logística de seguretat a personal de Romania, així com el seu pagament. Un abonament reconegut per la companyia.

Per tot això, segons el jutge, es constata que l’encàrrec va ser realitzat pels investigats en la seva condició d’administradors d’Iberdrola Renovables, en nom i per compte de la companyia i pel seu benefici directe.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa