El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Audiència rebutja citar Rajoy al primer judici de Villarejo

No hi hauran testimonis de l’actual govern espanyol o de l’anterior en el primer judici que neix arran de l’activitat de l’excomissari José Manuel Villarejo. El tribunal de l’Audiència Nacional que jutja les tres peces separades del cas Tàndem -Iron, Land i Pintor- ha dictat una interlocutòria de 66 pàgines amb que marca les noves regles del joc de la vista, descarta testimonis i prova proposades per les defenses i avisa que les qüestions prèvies plantejades per violació de drets fonamentals, prescripció de delictes investigats o l’explusió de Podem del procés es resoldran en sentència. De fet, el proper dilluns dia 13 la vista es reprèn amb les primeres declaracions.

D’entrada, en la seva resolució la Secció Quarta de l’Audiència nacional ha reivindicat i legimitat la seva competència per jutjar el cas. Una situació posada en dubte per moltes defenses de les parts. De fet, la sala recorda que les tres instàncies judicials que s’han pronunciat sobre aquesta qüestió han mantingut la competència de l’Audiència Nacional, ja que són accions comeses per espanyols a l’estranger. També considera que si bé la peça principal es manté oberta en un altre jutjat encara en instrucció hi ha prou indicis i material per obrir el judici oral de tres de la trentena llarga de peces separades obertes.

Ara bé, els magistrats entenen que a la vista de les primeres sessions del judici cal unir documental de la causa principal a les tres peces que es jutgen. “En concret, el nucli de la investigació judicial portada a terme en aquella en relació, amb les diligències d’entrada i escorcoll practicades, a fi que conegui la manera com es va produir la seva aprehensió i la legalitat de l’activitat desplegada, tema aquest que també ha estat qüestionat”. En aquest sentit, la sala apunta que serà en sentència quan es determinarà si aquestes entrades van ser ajustats a dret i si tenien prou fonament.

Així mateix, el Tribunal ha decidit esporgar la llarga llista de testimonis reclamats per les defenses i les parts. Com exemple, la sala ha rebutjar citar com a testimonis membres del govern actual o anterior, així no seuran a la banqueta de les testificals ni Mariano Rajoy, ni Pedro Sánchez, ni Jorge Fernández Díaz ni Fernando Grande Marlaska. En definitiva, i pel que fa la prova sol·licitada per Villarejo, la Sala rebutja els testimonis que no guardin relació ni directament ni indirectament amb els esdeveniments específics de les tres peces que s’enjudiciaran. Segons la magistratura, “no tenen res a veure amb els casos que s’estan jutjant”. Passa el mateix amb els professionals dels mitjans de comunicació, periodistes, secretari d’Estat d’Estat i exsecretari d’Estat d’Interior Tampoc no s’admeten les testificals demanades per Villarejo d’investigats en altres peces del “cas Tàndem” i la investigació del qual continua al Jutjat Central d’Instrucció 6.

En canvi, la Sala sí que admet els testimonis sol·licitats per Villarejo d’una desena d’agents i comandaments de Policia, Guàrdia Civil i CNI, entre ells els que fossin directors generals Operatius de la Policia Agustín Linares, Pedro Díaz-Pindado i Florentino Villabona, director del Centre contra el Terrorisme i Crim Organitzat José Luis Olivera o el comissari en cap de la Unitat d’Afers Interns Francisco Javier Migueláñez.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 10, 2021 | 11:24
  Luisnomeacuerdo desembre 10, 2021 | 11:24
  Dale que te pego con querer culpar a Rajoy. Fachas, Rajoy no ha hecho nada de nada, sed imparciales como el "Gato al Agua", esos sí que son información verídica.
 2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 10, 2021 | 11:25
  Luisnomeacuerdo desembre 10, 2021 | 11:25
  Y añado: el bigote de una gamba por el ojete.
  • Icona del comentari de: yo a desembre 10, 2021 | 12:00
   yo desembre 10, 2021 | 12:00
   que es por donde nacio...vosté
 3. Icona del comentari de: Clar a desembre 10, 2021 | 20:21
  Clar desembre 10, 2021 | 20:21
  Protegint als "amiguetes" Feixisme organitzat.
 4. Icona del comentari de: ton c. a desembre 11, 2021 | 08:49
  ton c. desembre 11, 2021 | 08:49
  es que els hi fa por citar-lo, no sigui que faci com aquell, que va dir (yo he venido a hablar de mi libro, ara que s´ha convertit en escriptor....)
 5. Icona del comentari de: sigma a desembre 11, 2021 | 16:35
  sigma desembre 11, 2021 | 16:35
  Madrid i totes les màfies. Els espanyols no tenen la culpa de tanta merdasigma

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa