El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les associacions de jutges clamen per la “desertització de la planta judicial de Catalunya”
  • CA

Neguit, preocupació i queixa des les associacions judicials que tenen representació a Catalunya per la manca de jutges al territori. En un poc habitual comunicat conjunt, l’Associació Professional de la Magistratura, Jutges i Jutgesses per la Democràcia, Àgora Judicial, l’associació Francisco de Vitoria i Foro Judicial Independiente signen la queixa pel nombre de vacants de jutges a Catalunya que qualifiquen com a “desertització de la planta judicial”. Tot i això, el comunicat se n’està d’analitzar les causes. Al capdavall, el problema del nombre de vacants ja era anterior al Procés.

Així, les associacions de jutges i magistrats també manifesten que han signat l’acord amb la sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el passat 26 de novembre on constaten la baixa xifra de jutges a Catalunya. Unes xifres que, segons el comunicat, “evidencien una greu situació afectant al servei públic de l’Administració de Justícia en el nostre territori de caràcter crònic i permanent”.

En concret, exposen que les places assignades el 2018 eren 820, amb 92 vacants; el 2019, 832 amb 134 vacants; i el 2020, 837 amb un total de 106 vacants. Unes dades que segons l’acord signat amb el TSJC s’ha pogut arreglar de manera “parcial” i per un “temps determinat” amb el destí forcós de noves promocions de l’Escola Judicial. De fet, lamenten que la majoria dels incorporats de la pedrera del Consell General del Poder Judicial només romanen a Catalunya el temps mínim exigit pe demanar el trasllat. Com a prova, els jutges que han demanat com a primer destí Catalunya al 2018 només van ser 16 del torn lliure i 17 del quart torn; el 2019, 26 destinats i el 2020, 56 d’un total de 62 destinats de l’Escola Judicial.

En aquest sentit, lamenten que enguany s’ha donat la mateixa situació en els nous jutges que ja tenen despatx des del passat dilluns quan el rei espanyol, Felip VI, va lliurar-los a Barcelona. Dels 188 jutges nous, 73 aniran a cobrir les vacants a Catalunya. A més, de les 7 places que han quedat vacants, del total, 6 són jutjats catalans. A més, cal tenir present que 33 de les 50 darreres destinacions escollides són places a Barcelona. La prova de cotó de tot plegat és segons els jutges que el passat 29 de novembre es va aprovar el darrer concurs de trasllats de Jutges, n’han marxat 25 de Catalunya sense que se n’hagi cobert la vacant.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a desembre 02, 2021 | 17:48
    Ricard desembre 02, 2021 | 17:48
    El paperot dels jutges catalans (es altres no són jutges sinó colons) a Catalunya és, pel cap baix, extremadament galdós.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa