Artadi confia que no hi haurà “cap problema” perquè la nova formació es digui JxCat

"Puigdemont és el millor candidat que tenim al país", diu la diputada

Puigdemont és el millor candidat que tenim al país“. És la reflexió de la diputada de JxCat Elsa Artadi, impulsora del nou partit de l’expresident del Govern, en una entrevista a l’ACN. La líder de JxCat a Barcelona defensa que Puigdemont és “el millor cap de llista per qualsevol cosa que tingui a veure amb un procés electoral”. Sigui com sigui, Artadi subratlla que serà l’expresident qui decideixi quin rol vol tenir. L’exconsellera confia que no hi haurà “cap problema” perquè el nou partit es digui ‘Junts per Catalunya’: “Seria natural, és el que som“. Proposa una “transició tranquil·la” perquè els associats del PDeCAT s’adhereixin a la nova formació de Puigdemont que es fundarà el 25 de juliol en una assemblea a la Farga de l’Hospitalet.

Artadi ha insistit que el nou partit ha d’incorporar persones i no organitzacions. La nova formació va presentar la setmana passada un manifest que compta amb més de 3.000 signatures, la meitat de les quals provenen de membres del PDeCAT. En aquesta línia, Artadi aposta per engegar una estructura que reuneixi “tot el bagatge” acumulat durant les últimes eleccions i els electes que n’han sortit escollits.

L’exconsellera visualitza la data del 25 de juliol com un “gran moment d’optimisme” perquè tothom qui vulgui treballar per la independència tingui una força política “majoritària”. A més, també considera que la fundació del nou partit serà “una mala notícia” pels qui volen “acabar” amb Puigdemont: “Serà un gran desplegament de força, suport i de futur del gran lideratge de l’independentisme”, ha afegit en referència a l’eurodiputat de JxCat.

 

Garantir la marca de ‘JxCat’

Artadi considera que “ningú no es pot sorprendre” que, finalment, Puigdemont acabi endreçant l’espai postconvergent i tingui el seu propi partit. L’exconsellera assegura que la nova formació no ha tingut “mai” la voluntat de ser cap federació ni una coalició de partits -que és la via que defensa David Bonvehí, amb el suport d’Artur Mas, però que rebutgen tant Puigdemont com la Crida de Jordi Sànchez. “Volem ser un partit normal, amb una estructura territorial i sectorial, i també ideològica”, ha reiterat.

Pel que fa a la marca, la diputada parlamentària assegura que “es treballa” per “garantir” que ‘JxCat’ “segueixi sent el que ha estat fins ara”: “Crec que al final no hi haurà cap problema ni complicació, i que es reflectirà la visió de Puigdemont del 2017”, ha dit en referència a la coalició -formada per CDC i PDeCAT- de les eleccions del 21-D, posteriors al 155.

L’exconsellera opina que l’evolució seguirà una forma “natural”, i que mantenir les sigles de JxCat serà, al final, “un element més de l’endreça”. L’entorn de Puigdemont treballa per apropiar-se de la marca, de moment encara en mans del PDeCAT.

 

“Transició tranquil·la”

Encara sobre els vincles amb el PDeCAT, Artadi aposta perquè el “trànsit” dels associats que es vulguin sumar al nou partit es faci “amb calma”. L’exdirigent del Partit Demòcrata creu que “tindria sentit” que es fes una “transició tranquil·la”, amb prou marge per a una doble militància temporal. El grup impulsor del nou partit “treballa” aquesta possibilitat, que s’hauria de votar a l’assembla constituent del 25-J.

“No hem de fer coses rares, però tampoc res forçat”, ha apuntat Artadi, que també apunta que el nou partit no ha d’admetre la doble militància -un cop s’acabi la situació transitòria. “Em sembla bé fer una transició tranquil·la i dins la normalitat amb formacions amb qui hem tingut relació”, ha sentenciat a l’entrevista.

 

Lideratge de Puigdemont

“Tothom espera que Puigdemont estigui al capdavant del projecte, i no defraudarà”, ha apuntat Artadi, sobre el paper de l’eurodiputat a l’estructura orgànica del nou partit. Així, tot apunta que en serà el president i que, si ho vol, també serà el cap de llista, acompanyat d’un número dos efectiu, posició per la qual guanya opcions el conseller Jordi Puigneró, segons fonts consultades.

Sigui com sigui, tant la direcció com les llistes s’escolliran a través de primàries i per elecció de la militància del nou partit. Artadi admet que “ningú gosaria” oposar-se al lideratge de Puigdemont però que, si fos el cas, també hauria de superar les primàries. “Tots tindríem una gran sort de tornar a comptar amb ell de candidat”, ha reiterat. L’exconsellera sosté que Puigdemont està “igual de fort o més” que el 2017 o que l’any passat.

Pel que fa l’executiva del nou partit, Artadi argumenta que hi poden haver diverses propostes, i que la militància ja escolliria una direcció que reflectís la “diversitat” de l’espai.

 

Eleccions i nova legislatura

Artadi trobaria “evident” que el cap del Govern, Quim Torra, acordés amb Puigdemont la data de les eleccions com a “president legítim”. “Em semblaria normal, en la seva relació fluida, i mai hi ha hagut cap altra voluntat”, ha justificat. La líder de JxCat a Barcelona no creu que el calendari electoral hagi de dependre de l’ordenació de l’espai, ja que el coneixement de la marca ja està “prou ampli”. Segons Artadi, la decisió de la data ha de girar entorn de la situació del país marcada per la crisi sanitària, econòmica i social.

Finalment, la diputada de JxCat aposta perquè de cara a la propera legislatura JxCat sigui “més proactiva”. “A vegades hem sigut massa reactius en funció de les agressions de l’Estat. Hem après molt i ho hem de fer servir de cara al futur”. Pel que fa a les aliances, Artadi manté que el “normal” seria treballar amb ERC, ja que tampoc preveu que de les eleccions en surti un arc parlamentari “gaire diferent” de l’actual.

Nou comentari