El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès tanca amb “escepticisme i un punt d’optimisme” els contactes amb l’Estat
  • CA

 

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha tancat amb “escepticisme i un punt d’optimisme” les reunions que ha mantingut aquest dijous amb la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, i la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, amb qui malgrat la “llunyania” respecte al dret d’autodeterminació ha constatat la disposició a assolir acords en altres matèries que es podrien concretar a les comissions bilaterals Estat-Generalitat. En roda de premsa al Centre Blanquerna de Madrid, Aragonès també ha emplaçat el govern espanyol a fer ús dels “instruments” que té al seu abast per tornar a situar el debat polític a l’àmbit polític, i no als tribunals. “El govern sap que hi ha molts instruments per poder treure la qüestió del referèndum i dels fets d’octubre dels tribunals i portar-los a la mesa política”, ha dit tot recordant que no només va presentar querelles la Fiscalia sinó que “en molts procediments l’advocat de l’estat també està personat”, i per tant el govern espanyol “te molts instruments al seu abast per alleugerir aquesta situació”.

 

Han estat dues reunions “fructíferes” i “cordials”, segons fonts del govern espanyol, que han constituït una primera presa de contacte entre les titulars de Vicepresidència i Hisenda amb el número dos del govern de la Generalitat, i que s’emmarquen en l’ànim de “normalitzar” les relacions entre els dos executius que va tenir com a primera mostra la reunió de dilluns entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president espanyol, Pedro Sánchez.

 

A la roda de premsa posterior a les trobades, Aragonès ha apuntat que surt de la reunió amb un “90% d’escepticisme” però també amb un “10% d’optimisme” basant-se en l’existència per primera vegada en anys d’un marc de diàleg. Ara, ha dit, “hi ha l’oportunitat que hi hagi alguna oportunitat d’arribar a un acord”, malgrat que “la qüestió de fons”, és a dir, el dret d’autodeterminació “estem molt allunyats i no veiem que hi pugui haver un acord”. 

Més enllà d’aquesta discrepància, a les dues reunions s’han fet passos per poder concretar acords a la bilateral Estat-Generalitat que tindrà lloc al mes de juliol amb Maragall i Batet com a caps de les delegacions, i a la comissió mixta d’afers econòmics que encara no té data. 

 

Segons Aragonès, a la primera s’hi abordarà els “incompliments de l’Estat”, així com qüestions relacionades amb les competències i l’aixecament dels vetos del govern espanyol al Tribunal Constitucional contra diverses lleis socials del Parlament. 

 

“La voluntat és que a la comissió bilateral es puguin abordar aquests temes i les dues parts estem treballant perquè l’ordre del dia es concreti abans de les vacances d’agost”.

 

Pel que fa a la reunió amb Montero, Aragonès ha plantejat deutes pendents de l’Estat amb la Generalitat que ascendeixen a més de 6.000 milions d’euros. 750 corresponen a la liquidació de la disposició addicional tercera de l’Estatut pactada per al 2008 que fa referència a la inversió en infraestructures, gairebé 3.000 MEUR més en inversions en infraestructures, una partida de 668 MEUR per a Mossos d’Esquadra i uns 1.500 per l’aplicació de la llei de dependència. Totes aquestes qüestions s’abordaran a la comissió mixta d’afers econòmics i fiscals Estat-Generalitat. 

 

Aragonès també ha plantejat a la ministra una revisió a l’alça dels objectius de dèficit per a Catalunya al 2019 “imprescindible perquè es puguin fer uns bons pressupostos”. Segons el vicepresident, Montero s’ha compromès a “estudiar-ho i a anar-ho treballant, i esperem que es puguin concretar”.

Controls del FLA

 

Aragonès també ha demanat a Montero que aixequi els controls del govern espanyol sobre els fons del FLA que el ministre Montoro va establir el 2015, malgrat que de moment no ha assolit cap compromís de la ministra en aquesta direcció que “està sobre la taula i serà estudiada”. “No hem entrat al detall ni hi ha cap compromís de moment d’aixecar aquest control”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa