Aragonès crida a “continuar el llegat” dels valors republicans “des de tradicions diverses”

El vicepresident apel·la a "l'oportunitat d'obrir una nova etapa per avançar en el progrés social i llibertat nacional"

El vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, ha instat a “continuar el llegat” dels valors republicans en el 90è aniversari de la proclamació de la República i a fer-ho “des de tradicions diverses”. Ho ha dit en l’acte institucional de la Generalitat i enmig de les negociacions per formar Govern: “Tenim l’oportunitat d’obrir una nova etapa de valors republicans amb les nostres decisions”. I ha recordat que la proclamació de la república catalana va aglutinar també “moviments molt diversos”. “Avui, com ara fa 90 anys, hi ha esperances perquè el país sigui modernitzat i transformat, i per avançar en el progrés social en la màxima llibertat nacional”, ha afirmat.

Aragonès ha posat en valor el llegat de la Segona República i de la Generalitat republicana, ja que va ser una etapa “d’esperança i progrés social, d’aspiracions nacionals plenes i una etapa de transformació i modernització del país”. Des de l’Escola Casas, Aragonès ha destacat “la gran obra” en l’àmbit educatiu, però també en assistència sanitària i social, de polítiques agràries, en matèria industrial o financera i en cultura.

Segons el vicepresident en funcions, aquest llegat ha “continuat” i ha assegurat que el republicanisme “no va morir”: “El republicanisme i el que representa ha continuat i és més vigent i ple que mai”.

Aragonès ha subratllat que la proclamació de la república va aglutinar “moviments molt diversos” i que les “riuades de gent” del 14 d’abril del 1914 “eren plenes de tradicions polítiques diferents”, de les quals ara alguns en son “hereus i continuadors”. El vicepresident ha reclamat que tots els projectes polítics puguin ser sobre la taula i “totes les persones, en llibertat”.

D’altra banda, la consellera de Justícia en funcions, Ester Capella, ha lamentat que 90 anys després de la proclamació de la Segona República “la defensa dels drets i llibertats republicanes encara comporta repressió, fins a l’extrem de patir exili i presó”. “Estem compromesos i serem dignes de Catalunya”, ha garantit Capella.

La consellera ha lamentat que “el totalitarisme” va “truncar” els avenços de la Segona República i ha dit que “tant temps després encara persisteixen símbols humiliants”, com el monument de Tortosa: “Tombarà”, ha afegit. Ha recordat la tasca de memòria històrica, amb la recuperació de restes humanes en fosses. “Queda molta feina a fer, efina que és un antídot per qualsevol nova amenaça totalitària”, ha conclòs.

Comentaris

  ciutadà 15/04/2021 8:47 am
  El nomenarem Conseller de Marina d'Andorra
  Flipah 15/04/2021 1:59 am
  Fa temps que ERC tarda a renovar la cùpula, que per altra banda, comença a semblar DuraniLleida.
  Bufa 15/04/2021 1:53 am
  Fins al cap de munt d'IcetIlles i franquismes sumilars.
  Ramon 15/04/2021 12:51 am
  A sota anomenen l'heroi del 155 "el fantasma de l'òpera". De l'òpera per què?
  Ramon 15/04/2021 12:43 am
  "Valors republicans"? Quina rucada. Dir "valors republicans" és no dir res.
  ernst 14/04/2021 11:07 pm
  Sembla que Aragones vol ser Ministro de Marina de Sanchez. Igual que Company ho va ser de Azaña l qu
  Un seguidor 14/04/2021 9:31 pm
  Esa República Catalana por lo menos duró más que 8 segundos... Juajuajuajua Juajuajuajua! Patético...
  baldiret 14/04/2021 8:24 pm
  Cal recordar i també celebrar, les ganivetades per l'esquena, tant per part dels que representaven els valors del republicanisme, com de l'anarquisme, comunisme, etc. les quals afortunadament ja n'hem vist alguna mostra aquests últims temps.
  Ton 14/04/2021 7:35 pm
  Aragonés el fantasma de la òpera. El de les punyalades traperes.

Nou comentari