El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un dels fundadors del ‘think tank’ que defensava reduir assessors, fitxat a dit pel Govern
  • CA

Les xarxes bullen amb un dels darrers nomenaments del Govern fet públic al DOGC dilluns. La resolució que ha generat la polèmica és la que ha anunciat el nomenament d’Alexander Golovín com a “assessor especial” del Departament de Recerca i Universitats, que lidera Gemma Geis, de JxCAT. Molts usuaris han posat “peròs” al nomenament assenyalant diversos fets contradictoris: Golovín, de només 22 anys, ha estat nomenat per Universitats, però no té formació universitària acabada; i, a més a més, el jove és un dels cofunadors del think tank liberal Institut Ostrom, conegut per campanyes amb les quals defensava la professionalització del sector públic o la limitació del número d’assessors nomenats a dit. L’entitat ha emès un comunicat desvinculant-se del fitxatge.

En una entrevista a República TV el 2019, Golovín assegurava que en els països liberals les persones podien enriquir-se “solucionant els problemes dela gent”, mentr que, per contra, “en els països menys innovadors, competitius i oberts —i per tant amb menys benestar— tu per fer-te ric el que has de fer és apropar-te a la classe política a la recerca de subvencions, concessions i formar part de les elits extractives, que vindria a ser la definició de l’estat espanyol”.

Sorprenentment Golovín, que d’ençà de la polèmica no s’ha pronunciat, s’ha convertit ara en protagonista de la pràctica que havia criticat des de l’Institut Ostrom. El preu del càrrec que Geis li ha donat és de 58.000 euros anuals, d’acord amb el DOGC. L’afer ha generat un autèntic tiroteig digital entre persones crítiques amb el nomenament de Golovín i altres que veuen en els retrets un sentiment d’enveja.

L’afer ha servit també per posar sobre la taula com els partits es converteixen en “agències de col·locació” i trampolí per aconseguir càrrec i bon sou a persones d’escassa trajectòria professional, però de demostrada obediència partidista.

El fitxatge de Golovín per part Govern ha aixecat crítiques per part d’un dels socis de l’Executiu. El diputat d’ERC Pau Morales ha assenyalat la contradicció en què s’ha enxampat a Golovín: “El més divertit (o trist) dels liberals del nostre país és que sovint practiquen ben poc el que proclamen envers ells mateixos”. Morales avisa que des d’ERC vetllaran perquè el jove liberal no aprofiti “la seva designació a l’administració per aplicar destralada al sector públic”.

Al debat s’hi ha afegit el catedràtic de Dret Penal Josep Tamarit amb una piulada eloqüent: “Demaneu explicacions i indigneu-vos. Però no ens xupem el dit. Aquesta és la norma de tots els partits que toquen poder. Volem ser independents reproduint els vicis de la política espanyola”.

L’Institut Ostrom es desvincula del fitxatge de Golovín

En un comunicat emès aquest dimarts, l’Institut Ostrom s’ha volgut desvincular de “la decisió empresa per la Conselleria d’Universitats i Recerca” i han refermat el seu “compromís amb la qualitat institucional” que es basa en reivindicar el trànsti “d’un model de selecció assentat en pautes de confiança i discrecionalitat cap a un que incorpori els principis de publicitat, transparència, competència i aptitud”. L’Instiut Ostrom, que presideix Eric Herrera, li desitja “èxits i encerts” a Golovín en la sea “nova etapa en el sector públic”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa