Albiol retreu als governs de Sabater i Pastor haver desatès els conflictes de la nau incendiada

L'alcalde defensa que ha fet fins a 25 actuacions en els darrers mesos per intentar desallotjar l'espai

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha assegurat aquest divendres que els seus antecessors a l’alcaldia van desatendre els conflictes vinculats a la nau ocupada i que es va incendiar dimecres a la nit, provocant un mínim de tres morts entre els seus ocupants. El batlle ha assenyalat Dolors Sabater i Àlex Pastor per suposadament no haver actuat per evitar una desgràcia com aquesta tot i tenir constància de la situació que es vivia en l’espai. Albiol ha destacat que tot i que la nau estava en situació d’ocupació de 2008, no va ser fins al 2017 quan va començar a ser origen de problemes al barri, i ha defensat que des que va recuperar l’alcaldia, el maig passat, ha fet fins a 25 accions per intentar desallotjar l’antiga fàbrica.

Albiol ha destacat que la nau estava ocupada sobretot per persones subsaharianes, la majoria del Senegal. Des de 2008 a 2016 la convivència i comportament dels ocupants era “normal”, segons Albiol, i no es registraven problemes amb el veïnat. “Era una ocupació més a la ciutat que no generava problemes”, afegeix, tot destacant que no s’hi va actuar llavors per aquest motiu, si bé sí que es van practicar 325 desocupacions d’habitatges i naus conflictives entre 2011 i 2015.

El conflicte en aquesta nau, però, es registra a partir de l’any 2017, quan un grup de persones que van entrar a viure-hi van començar a generar conflictes de convivència a l’interior i l’exterior. “És rotundament fals que no hi havia problemes de convivència, d’incivisme i de delinqüència“, ha reblat. Albiol va recuperar l’alcaldia al maig de 2020. “Fins la data que entro a governar de nou no consta cap tràmit urbanístic ni de seguretat a la nau”, diu, assenyalant els seus antecessors. En aquest sentit, destaca que fins que no va tornar a governar no es va començar a fer cap tràmit al voltant d’aquest espai, tot i que veïns de l’entorn havien presentat documentació, sol·licituds i escrits a l’Ajuntament per demanar una solució davant l’activitat d’una “comunitat autogestionada” que generava malestar a la zona.

El dia 1 de juliol vaig mantenir una reunió amb 60 veïns per parlar dels problemes a la nau, i la segona, també amb 60, la fem el 16 d’octubre“, destaca Albiol. Fruit de la primera reunió, el 7 de juliol l’alcalde va convocar una reunió amb veïns, Guàrdia Urbana, Serveis Socials, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil perquè els veïns exposessin la problemàtica al voltant de la nau, i des de llavors s’han dut a terme fins 25 actuacions al voltant d’aquest edifici.

 

Tràmits administratius i judicials

Entre aquestes accions, el 15 de juny es va iniciar un expedient per restablir la legalitat urbanística de la nau, segons ha detallat Albiol, actuant, ha dit, “de manera accelerada”. El 8 de juliol es va rebre la informació sobre la propietat de la nau, el 31 d’agost es va fer l’informe tècnic i l’11 de novembre es va demanar restablir la legalitat urbanística sobre els usos, donat que la nau té qualificació d’ús industrial i no d’habitatge. “Se’ls va dir als propietaris que l’ús d’habitatge és il·legal per no tenir la llicència urbanística per canvi d’ús” apunta.

Fa dos mesos, a més, es va fer una petició a la judicatura per a poder accedir a l’edifici i intervenir. El 19 d’octubre, Albiol va enviar una carta al jutjat de Badalona on demanava “permís perquè l’Ajuntament pogués entrar a la nau per resoldre els problemes d’incivisme, higiene, convivència, insalubritat i condicions de vida de les persones que hi havia a dins“. A dia d’avui, però, denuncia que no ha rebut cap tipus de resposta al respecte.

És per això que demana marge a les administracions per a poder intervenir en casos evidents com aquest. “O arrel de la desgràcia i la calamitat es pren consciència que els ajuntaments no podem seguir lligats de peus i mans davant del fenomen de l’ocupació il·legal, o el que ha passat a la nau del carrer Guifré, demà podrà tornar a passar a qualsevol nau”, adverteix.

Albiol s’ha mostrat esperançat que “la mort de les tres persones no sigui en va, que com a mínim serveixi per remoure consciències perquè els ajuntaments puguin actuar quan es té constància de situacions com aquesta“. En aquest sentit, ha assegurat que “la vulnerabilitat no pot legitimar una ocupació il·legal, perquè pot acabar com la de Badalona”. D’altra banda, Albiol ha defensat que ni s’ha tallat el subministrament elèctric ni el d’aigua a l’edifici. “És un disbarat, no tenim competència per fer-ho”, ha defensat.

Precisament, s’ha mostrat estranyat per la tesi que sosté que l’incendi el va originar una espelma que va caure. “He escoltat alguna de les persones que eren dins que afirmaven que estaven manipulant cables de la llum“, ha dit. Pel que fa a les persones afectades, aquesta nit s’han atès un total de 104 que procedien de la nau, i si bé es va oferir allotjament a 45, tan sols setze han acceptat traslladar-se a un hostal.

Nou comentari