El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Albert Pont: “La independència va néixer morta el 2014”

El president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont, està molt allunyat del Procés. Assegura que va prendre la decisió d’apartar-se’n en veure que els polítics “anaven de farol”. En aquesta entrevista amb El Món, Pont presenta el seu nou llibre, Via única (Gauvi Edicions), on insta a preparar-se per prendre el control efectiu del territori de les mans de l’Estat espanyol. Només així, explica, s’aconseguirà el reconeixement necessari perquè no es torni a viure una situació com la de 2017, on el Govern “es va veure obligat a declarar la independència sense possibilitats d’exercir-la”. 

Al llibre es mostra contrari a l’ocupació indefinida dels carrers i les infraestructures com a instrument per aconseguir el reconeixement internacional. Per què?

Voldria puntualitzar que donades les circumstàncies entenc la gent que vol sortir al carrer a cremar-ho tot. Al que em refereixo és que ocupar els carrers i les infraestructures indefinidament no et portarà a un reconeixement internacional perquè no porta al control efectiu del territori. Al Cercle Català de Negocis vam introduir aquest concepte fa uns anys i es va malinterpretar. La gent creu erròniament que el control efectiu del territori és aturar l’economia, ocupar infraestructures i edificis governamentals… Això és el que sortiria del cos fer, però no és el més convenient. El que cal és tenir el control dels metros, de Rodalies, dels aeroports, de les escombraries… Tenir el control de tot el que fa que el país funcioni en lloc d’aturar-lo.

Pont aposta pel control efectiu del territori com a eina per assolir la independència / Jordi Borràs

Quina ha de ser l’estratègia per aconseguir aquest control de què parla?

D’estratègies n’hi ha tantes com es vulgui, i moltes poden ser excel·lents, però al final el que es necessita és tenir el control del territori tal com l’entenen els estats. És a dir, qui exerceix la sobirania i qui té el monopoli de l’ús de la força. Catalunya donats els recursos que té no podrà exercir un control efectiu de tot el territori, però és igual. Necessitem un Govern, un territori i una població. Només tenint una part del territori on puguem exercir la nostra sobirania ja seríem un estat independent. Sense això, per més que se surti al carrer a cremar contenidors no ho podrem ser. El que proposo és el desenvolupament d’un districte governamental i poder-lo defensar de qualsevol ingerència de l’Estat amb la idea d’obrir un procés constituent. El referèndum el vam fer i vam guanyar, per tant, el que s’ha de començar és aquest procés que pugui acabar en un altre referèndum però sobre una constitució catalana.

I per obtenir el reconeixement internacional?

També n’hi ha diverses. El reconeixement internacional no ve d’un dia per l’altre, sinó que és progressiu. Això no vol dir que sigui lent, pot ser relativament ràpid, però el que és segur és que és progressiu. Hi ha moltes maneres d’obtenir-lo. En primer lloc s’han de buscar socis internacionals i estratègics que es comprometin ni que sigui off the record a reconèixer-te. No et pots llençar a la piscina sense saber si hi ha aigua. També hi ha maneres de forçar un reconeixement internacional encara que hi hagi països que no ho volen fer, com ara la transmissió dels tractats bilaterals. L’establiment de tractats bilaterals implica de per si el reconeixement. El que es podria fer és una notificació oral en què Catalunya es comprometi a continuar aplicant els tractats que determinat país tingui amb Espanya un cop sigui independent. Així, es fa un nou tractat i s’obté el reconeixement.

El 2017 va ser un salt a una piscina buida?

Clar. Aquest és el gran problema. Des de serveis exteriors es va fer molt bona feina, es van fer conferències per explicar el motiu de la independència i això era necessari. Ara bé, s’havien d’haver preparat qüestions com la successió d’estats i no es va fer. Això ho va precipitar tot. Es van veure obligats a proclamar la independència però no tenien amb què exercir-la. Això va ser l’error més gran. 

La mobilització social va ser clau per poder votar i perquè es fes la posterior DUI. Fins a quin punt és important mantenir-la activa?

És crucial, però hem de saber que cada vegada que mobilitzem la societat civil per protestar o per fer pressió al Govern estem legitimant l’autoritat establerta. Tot i així la mobilització té molts avantatges. S’ha de fer per pressionar els polítics, per canalitzar les demandes socials i per legitimar l’autoritat catalana i deslegitimar l’espanyola. 

Pont: “Es van veure obligats a proclamar la independència però no tenien amb què exercir-la” / Jordi Borràs

Quines accions específiques es poden fer per desautoritzar l’Estat espanyol?

Per exemple pagar els impostos a l’Agència Tributària Catalana, acomplir les lleis que aprovi un Parlament de la República Catalana independent i incomplint la legislació espanyola allà on es pugui i segons els riscos que pugui assumir cada ciutadà i cada empresa. Es tracta de demostrar a la comunitat internacional que tens l’autoritat i la gent està complint. 

Les institucions actuals són capaces d’avançar cap a la independència?

Les institucions que tenim són d’obediència espanyola. Totes, malauradament. Els partits polítics tenen un marc mental espanyol i no tenim una cultura d’Estat ni de seguretat nacional. El sobiranisme català ha generat molta bibliografia, però no ha acabat de servir per generar una cultura d’Estat. A Espanya la tenen. 

Com es trenca aquest marc mental?

Trencar-lo és complicat. La societat civil catalana, o com a mínim la base sobiranista, l’ha trencat. Hem canviat de xip i hem trencat el vincle emocional amb Espanya. Ara falten els polítics, perquè els vincles econòmics són molt forts. Una de les primeres coses que necessitem per canviar de marc mental és un clúster empresarial potent a favor de la independència. Malgrat els esforços d’entitats com el Cercle Català de Negocis no ho hem acabat d’aconseguir, perquè la gran empresa catalana viu de l’Ibex-35. Aquí hi ha unes sinergies molt fortes. He vist com gent independentista de soca-rel han acabat ascendint a l’escala política i han canviat radicalment de mentalitat, perquè dinen i es reuneixen amb presidents de grans corporacions espanyoles a Catalunya. Hi ha gent que diu que hauríem d’esperar que Espanya fes fallida, però les primeres empreses que anirien a apuntalar Madrid són aquestes grans empreses catalanes.

La negociació dels pressupostos de l’Estat és un exemple d’aquest marc mental?

Sí. De fet, el Cercle Català de Negocis es va desvincular el 2015 del Procés justament perquè vam començar a intuir que anaven de farol i hi havia un gap entre el que s’estava explicant i el que vèiem als passadissos. La independència va néixer morta a partir de l’acte de Junqueras de finals del 2014, quan Mas li va oferir anar junts [a les eleccions del 27-S] i ell ho va rebutjar [inicialment]. 

Pont assegura que la independència va néixer morta / Jordi Borràs

Canviaria la situació la tornada de Carles Puigdemont de l’exili? 

Els de Puigdemont semblen tenir més capacitat d’èxit que els d’Esquerra, però tot i així han fallat. Puigdemont hauria d’haver format un govern a l’exili quan no va poder recollir l’acta de diputat. Hauria tingut la legitimitat de fer-ho, però sembla que hi va renunciar. Això no vol dir que no pugui tenir una altra oportunitat, que per a mi arribaria si es presentés a les eleccions com a cap de llista, guanyés i no pogués recollir l’acta de diputat. Llavors tornaria a tenir l’oportunitat de fer un govern a l’exili, però sembla que això no està a la seva agenda. El valor que té Puigdemont a l’estranger és brutal, i encara tindria més força si no pogués ser escollit tot i guanyar. Ara, si et presentes i guanya ERC deixem-ho córrer…

Va fer bé de marxar abans de ser empresonat?

Cadascú va jugar el seu paper. Alguns van jugar un paper de víctima, altres d’heroi. No els ho retrec, però entre anar a la presó i anar a l’exili és molt més efectiu marxar si el que vols és la independència. Si vols fer xantatge emocional a la gent està bé la presó. A l’Estat li és igual l’opinió que pugui tenir la comunitat internacional. Tenir presos polítics no sé si ha servit per moderar l’Estat o més aviat per neutralitzar-nos a nosaltres mateixos. Ha estat contraproduent: la primera lliçó d’un combatent és no deixar-se atrapar. 

Com valora la iniciativa de la Unió Europea de regular el dret a l’autodeterminació?

És un dels greus problemes que tenim ara. El dret a l’autodeterminació ja està regulat pel dret internacional. Hi ha gent que aplaudeix que la Unió Europea el reguli, però això és demolidor, horrorós. És el pitjor que ens pot passar, perquè significa fragmentar el dret internacional, quan ha de tenir un abast universal. A més, si la UE regula el dret a l’autodeterminació no serà per a facilitar-lo, serà per impedir que cap territori es pugui fer una secessió sense l’acord del seu estat i de forma unilateral.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: antonio a novembre 06, 2021 | 18:47
  antonio novembre 06, 2021 | 18:47
  el típico talibán a sueldo del prusés. poco trabajo, mal hecho y muy bien pagado , eso sí.
  • Icona del comentari de: En Toni... a novembre 08, 2021 | 11:34
   En Toni... novembre 08, 2021 | 11:34
   El típic comentari d'un ignorant que ni s'ha llegit l'article.
 2. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a novembre 06, 2021 | 19:02
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) novembre 06, 2021 | 19:02
  En general estic d'acord amb el que diu el senyor Albert Pont, però no entenc el perquè no dona suport (al menys en l'entrevista no ho diu) al Consell per la República. El Govern a l'exili de que parla sorgirà de l'Assemblea de Representants convertida en Parlament lliure de Catalunya, quan esculli un President de la República i la persona escollida nomeni el Govern. Tot això pot trigar fins principi del 2022.
  • Icona del comentari de: Dr Sallop a novembre 07, 2021 | 16:21
   Dr Sallop novembre 07, 2021 | 16:21
   O del 3879....mes o menys .
 3. Icona del comentari de: Anònim a novembre 06, 2021 | 19:11
  Anònim novembre 06, 2021 | 19:11
  🤣🤣🤣🤣🤣
 4. Icona del comentari de: Jaume de Napoli a novembre 06, 2021 | 19:47
  Jaume de Napoli novembre 06, 2021 | 19:47
  La Unió Europea regula el dret a l'autodeterminació dels estats membres? Groenlàndia, territori autònom que pertany al Regne de Dinamarca té reconegut aital dret. Fa més el que vol que el que pot.
  • Icona del comentari de: Molt ben dit! Però Catalunya no és Groenlàndia... a novembre 07, 2021 | 20:27
   Molt ben dit! Però Catalunya no és Groenlàndia... novembre 07, 2021 | 20:27
   Aqui vam tenir un batxiller foll, no el vam votar, va ser posat a dit pel predecessor, un batxiller per no fer ombra a Miss Catalunya. Vam votar sota les porres i Fuigpelmón va desapareixer, setmanes després va tornar al Parlament, després de parlar llargament a les escales, va trigar segons a suspendre la DUI i hores a fugir deixant-ho totenmerdat. Mala peça al teler, ara amb crispació volen rebentar el Govern des de dins, estan contra el diàleg amb Madriz per demanar l'amnistia i un referèndum acordat i vinculant.
   • Icona del comentari de: Catalunya no és Groenlàndia a novembre 07, 2021 | 22:27
    Catalunya no és Groenlàndia novembre 07, 2021 | 22:27
    Però els erquis sou més pesats que el plom
    • Icona del comentari de: Sarlec a novembre 08, 2021 | 11:37
     Sarlec novembre 08, 2021 | 11:37
     Igual que la resta de l'emicicle.
 5. Icona del comentari de: La realitat és aquesta a novembre 06, 2021 | 20:28
  La realitat és aquesta novembre 06, 2021 | 20:28
  La importància real de Puigdemont a l'exterior és completament nul·la, i tot és publicitat en clau interna. Per als interessos de Catalunya no ha fet ni ha aconseguit absolutament res. És més, es tracta d'un impediment per avançar.
  • Icona del comentari de: BondiaCatalunya a novembre 06, 2021 | 21:13
   BondiaCatalunya novembre 06, 2021 | 21:13
   Com se suposa que hem d'avançar, segons la teva opinió ?
   • Icona del comentari de: Sarlec a novembre 08, 2021 | 11:37
    Sarlec novembre 08, 2021 | 11:37
    Llegeix l'article.
  • Icona del comentari de: La reaitat és que ensenyes el llautó a novembre 06, 2021 | 21:47
   La reaitat és que ensenyes el llautó novembre 06, 2021 | 21:47
   La importància real de Puigdemont la demostra la bilis que segregueu tota la trepa espanyolista i assimilats cada cop que se'n parla. Moltes gràcies per mostrar, als que encara no se'n han adonat, la importància del President de Catalunya per la causa independentista
   • Icona del comentari de: Aquesta és la realitat a novembre 06, 2021 | 22:09
    Aquesta és la realitat novembre 06, 2021 | 22:09
    Puigdemont va perdre les darreres eleccions i no és el president de Catalunya. Fer aquesta afirmació denota una posició allunyada de la realitat i antidemocràtica. Avançar és impossible amb impostors.
    • Icona del comentari de: BondiaCatalunya a novembre 06, 2021 | 23:25
     BondiaCatalunya novembre 06, 2021 | 23:25
     Els exiliats estan portant la justícia espanyola al xoc amb l'europa.Fins ara està sortint tot bé. Sí quan arribi el moment, no surt bé, podràs criticar tant com vulguis. Però de moment, no tens motiu. I respecte a la seva presidència, et recordo que va ser el 155 qui li'n va apartar.
     • Icona del comentari de: Bona nit Catalunya! a novembre 07, 2021 | 20:33
      Bona nit Catalunya! novembre 07, 2021 | 20:33
      Ens han apagat la llum de la independència els corruptes prUcessistes cap enlloc, que han manat els 10 últims anys amb enganys, per amagar l'afair famigliar Pujol, els del pacte de Majéstic amb Aznar i raconets.
     • Icona del comentari de: Anònim a novembre 08, 2021 | 11:40
      Anònim novembre 08, 2021 | 11:40
      I això se suposa que és gaira útil per assolir la independència? Preocupar-se de corretgir l'invasor en lloc de fer-ho per assolir un estat propi creus que és positiu per la causa? Jo no.
 6. Icona del comentari de: Espectador a novembre 06, 2021 | 22:27
  Espectador novembre 06, 2021 | 22:27
  La Unió Europea vol regular el dret d'atodeterminació? Realment preocupant.
 7. Icona del comentari de: I les neuronetes, a on les tens? a novembre 06, 2021 | 22:47
  I les neuronetes, a on les tens? novembre 06, 2021 | 22:47
  L'INDEPENDÈNCIA o Esppaña? Aquest beneit s'ha confós de difunt!
 8. Icona del comentari de: Vendetta a novembre 07, 2021 | 00:04
  Vendetta novembre 07, 2021 | 00:04
  Aket home diu la veritat
 9. Icona del comentari de: Regal a novembre 07, 2021 | 08:35
  Regal novembre 07, 2021 | 08:35
  Anant de farol uns quants ja van saltar del vaixell abans de l’1-O. Sabien que estaven davant dels psicòpates del Gal. Durant molts anys s’ha legitimat el poder del gal i el franquisme. Ho van deixar a banda durant tota l’exploració internacional. No es pot parlar de lleis amb els hereus dels nazis i franquistes. Veien els Comuns i Unides sembla clar que les esquerres europees no existeixen, però sí uns quants països antinazis i antiÑ, suficient per declarar la indep. Simplement, guanyar i donar instruccions: posar diners en bancs segurs, ingressar impostos en bancs segurs, trencar DNI Ñ, generar un passaport Cat, etc.
  • Icona del comentari de: No pot ser, a novembre 07, 2021 | 20:38
   No pot ser, novembre 07, 2021 | 20:38
   un batxiller foll i poc preparat va trigar 8 segons a suspendre la DUI i fugir deixant-ho tot enmerdat. Ara es dedica a confrontar i crispar des de Brussel·les qualsevol iniciativa del Govern Legítim que hem votat...
 10. Icona del comentari de: EX-INDEPENDENTISTA a novembre 07, 2021 | 09:21
  EX-INDEPENDENTISTA novembre 07, 2021 | 09:21
  Per a mi la independència ha mort; em vaig refredar moltíssim amb els pactes després de les dareres municipals i el vergonyós espectacle al PARLAMENT DE CATALUNYA DEL 27 DE GENER DEL 2020 VA FER QUE LLENCÉS LA TOVALLOLA. NO VULL LA INDEPENDÈNCIA EN MANS DE PERSONES COM ELS NOSTRES PARLAMENTARIS.
 11. Icona del comentari de: EX-INDEPENDENTISTA a novembre 07, 2021 | 09:22
  EX-INDEPENDENTISTA novembre 07, 2021 | 09:22
  Per a mi la independència ha mort; em vaig refredar moltíssim amb els pactes després de les dareres municipals i el vergonyós espectacle al PARLAMENT DE CATALUNYA DEL 27 DE GENER DEL 2020 VA FER QUE LLENCÉS LA TOVALLOLA. NO VULL LA INDEPENDÈNCIA EN MANS DE PERSONES COM ELS NOSTRES PARLAMENTARIS.
  • Icona del comentari de: pel ex-no se què a novembre 07, 2021 | 22:11
   pel ex-no se què novembre 07, 2021 | 22:11
   Aquesta sonsònia ja te l'hem llegida molts cops, canvia el disc perquè fas avorrir fins i tot les pedres
  • Icona del comentari de: Jo també! a novembre 08, 2021 | 07:41
   Jo també! novembre 08, 2021 | 07:41
   La pitjor deslleialtat va ser quan els corruptgents van regalar la Diputació de BCN a la també investigada per corrupció Nuria Marín havent guanyat ERC. Una clara declaració de principis per demostrar que'ls sous i les poltrones estan per devant de la independència de Catalunya...
  • Icona del comentari de: Jaumet a novembre 08, 2021 | 19:12
   Jaumet novembre 08, 2021 | 19:12
   Ex-independentista? Jo sóc independentista igualment perquè vull la independència. Deixes de ser independentista perquè la classe política no fa el que ha de fer? Doncs busca alternatives. Lo teu és estrany.
 12. Icona del comentari de: jg a novembre 07, 2021 | 10:58
  jg novembre 07, 2021 | 10:58
  el control del territorio es imposible vista la correljgacion de fuerzas y las pocas ganas de independencia de los catalanes
 13. Icona del comentari de: Victor a novembre 07, 2021 | 13:57
  Victor novembre 07, 2021 | 13:57
  No es pot fer la independència si no controles les finances i les infrastructures. Les coses s'han de fer per ordre. Per`p si dius això et diuen autonomista traidor. I l'Estat espanyol content.
 14. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 07, 2021 | 20:14
  Gonzalo novembre 07, 2021 | 20:14
  Banda de indigentes mentales, la UE ya se posicionó contra las secesiones unilaterales dentro del territorio europeo. ¿Queréis dejar de marear la perdiz y de engañar a los pobres laZisnaZis?
 15. Icona del comentari de: Guillem Ben-Aviat a novembre 07, 2021 | 22:26
  Guillem Ben-Aviat novembre 07, 2021 | 22:26
  Totes aquestes aportacions, les del senyor Pont i les de molts altres i les reflexions que estem fent cadascú pel nostre compte són importants per tocar de peus a terra. Alliberar un país del jou colonial no és bufar i fer ampolles com alguns (els mateixos que després s'hi han girat de cul) ens volien fer creure. Aquella fase va ser una mena de festa plena d'entusiasme i va ser molt important, ara toca treballar organitzada i seriosament i aplicar el que hem après. Ens en sortirem
 16. Icona del comentari de: Ja a novembre 08, 2021 | 12:49
  Ja novembre 08, 2021 | 12:49
  No l'han matada pas la independència. Està declarada i en suspensió esperant que el estado podrit vulgui negociar. I esperant que els Nostres Traïdors s'enfrontin al estado corcat i la facin efectiva.
 17. Icona del comentari de: INDEPENDÈNCIA a novembre 12, 2021 | 01:09
  INDEPENDÈNCIA novembre 12, 2021 | 01:09
  Després del fracas sempre arriba l'exit, i la independència de catalunya està al tocar. Ara es quan més hem d'apretar.
 18. Icona del comentari de: Panoramix a març 30, 2022 | 16:15
  Panoramix març 30, 2022 | 16:15
  Al Parlament tenim el "Poli Bueno", fan bé el seu paper d'indepes covars que busquen poder i la pagueta. El que ens manca és el "Poli Malo" 10.000 persones disposades a tot, menys a morir o a matar, avui Blockchain permet el Tsutnami Digital sense líder. Una accio o dues al més per mantenir la patata calenta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa