Acte al Congrés amb Felip VI en el 40è aniversari del 23F

El Congrés dels Diputats recordarà aquest dimarts amb un acte a les 13 hores el 40è aniversari del cop d’Estat del 23 de febrer de 1981. Comptarà amb la presència de Felip VI, que pronunciarà un discurs després de la intervenció de la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet. L’efemèride està marcada per l’absència d’un dels protagonistes del 23-F, el rei emèrit Joan Carles I que va fugir a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units) l’agost de l’any passat pels escàndols de corrupció. La commemoració al Congrés vol “mostrar la fortalesa de les institucions democràtiques i la vigència dels valors de la Constitució“, en paraules de Batet, i coincideix amb el debat sobre la qualitat democràtica de l’Estat espanyol i la llibertat d’expressió. L’acte no comptarà amb la presència dels partits independentistes de la cambra baixa, que han convocat un acte a les 10.45 h de rebuig a la commemoració del 23-F. A l’acte oficial organitzat pel Congrés sí que hi serà Unides Podem. 

La commemoració es farà en plena crisi de la coalició que encadena tensions amb, entre d’altres episodis, les paraules del vicepresident segon, Pablo Iglesias, sobre la manca de normalitat democràtica a l’Estat espanyol o el suport del portaveu de la formació lila a la cambra baixa, Pablo Echenique, a les manifestacions proHasel. El PSOE defensa que l’aniversari del 23-F és un moment per recordar que “gràcies al fracàs dels colpistes podem viure en una democràcia plena“, en paraules del secretari d’organització socialista i ministre de Transports, José Luis Ábalos, que, d’altra banda, també reconeix que “no està exempta de fragilitats” i “exigeix cures permanents”.

Per la seva banda, els comuns van reclamar, per veu del secretari primer de la Mesa i diputat al Congrés, Gerardo Pisarello, que l’acte servís per fer una condemna de la dictadura franquista i l’actual “neofranquisme“, encarnat per Vox. Pisarello també va demanar que l’acte no serveixi per “rentar la cara” del rei emèrit amb una visió “mitificada” de la història.

La figura de Joan Carles I com a símbol de la Transició es va consolidar i va assolir un pic de popularitat amb la seva actuació durant el cop d’Estat del 23-F. Segons la versió oficial, la intervenció del monarca va ser determinant per aturar l’aixecament militar pilotat pel tinent coronel Antonio Tejero el 1981 amb un discurs aquella matinada desautoritzant el cop. Alguns historiadors, però, contradiuen la versió oficial i situen la mà del rei al darrere d’aquell cop.

En l’actual context de degradació de la imatge de Joan Carles I per la corrupció, Echenique va rebutjar la presència del rei emèrit i va considerar que no donaria “dignitat institucional“. En canvi, altres veus de partits de l’oposició, com la del senador del PP Rafael Hernando, han criticat l’absència del monarca.

L’acte es farà al Saló de Passos Perduts i també comptarà amb la presència d’altres autoritats de l’Estat com el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; la presidenta del Senat, Pilar Llop; el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas; el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes. Entre els convidats, hi haurà els ponents de la Constitució, els vicepresidents del govern espanyol, el líder del principal partit de l’oposició, els membres de la Mesa del Congrés i els portaveus dels grups parlamentaris que acceptin la invitació.

Comentaris

  Ricard Febrer 23, 2021 | 09:13
  La prova de la irrelevància del 23-F, a efectes de considerar-lo una fita de defensa de la democràcia, és que avui en dia en el fons cap dels partits castellans (Podem objectivament s'arrenglera amb els radicals pancastellanistes) abomina de Milans, Tejero o Armada. Consideren que el que va passar era inevitable tenint en compte les "circumstàncies dramàtiques per les que passava "Espanya" en aquells moments". I és que els racistes anticatalans sempre creuen que tot el que no els agrada ho justifica tot, sigui el que sigui, tot. Som en "Democràcia plena"? Sí, per anar a la presó.
  La democràcia més plena i atapeïda del mon Febrer 23, 2021 | 09:39
  Avui el 40è aniversari del 23F serà el dia de la desclassificació de tota la documentació per saber el que realment va passar? Tal vegada nomès sera per fer discussos de paper mullat? Calla ruc, que això son secrets d'estat!!!
  Pregunta Febrer 23, 2021 | 09:41
  Que invitaran a Tejero?
  L'Arrahonès Febrer 23, 2021 | 10:33
  És commemorable un acte criminal com aquell?
  Carles Prat Febrer 23, 2021 | 12:44
  Tots aquests paios feixistes haurien de ser a la presó . Te collons fer un "acte" al congrés, es una burla a la democràcia
  españa un país de pandereta, una democràcia de fireta Febrer 23, 2021 | 13:23
  la millor escenificació del todo atado y bien atado, teatro y del malo
  Gonzalo Febrer 23, 2021 | 13:40
  Lógico que los separatistas no celebren la victòria de la democràcia frente al golpismo retrógrado y fascistpide. Esta mierda separatista es igual.

Nou comentari