El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
68 personalitats d’Euskal Herria signen un manifest que reclama una “solució política” per a Catalunya
  • CA

 

“Per una solució justa”. Aquest és el títol del manifest que 68 persones referents de diversos àmbits de la societat basca -com la cultura, universitat i esport- han signat i on fan “una crida al diàleg i la negociació, perquè sigui possible una solució política basada en el respecte a la voluntat de la ciutadania i als valors democràtics”. El manifest, impulsat per ‘Gure Esku Dago’, advoca per “obrir camí cap la solució política, sobre la base que la ciutadania pugui

  

decidir lliurement i democràtica el seu futur”. A les portes del judici per l’1-O, el text demana la “immediata posada en llibertat” dels presos polítics, ja que “considerem injust l’empresonament”, i exigeix també “l’anul·lació de les vies d’excepcionalitat jurídica, judicial i processal, posant fi a totes les causes relacionades amb la celebració del referèndum de l’1 d’octubre de 2017”.

 

 

El manifest assenyala que “la solidaritat, la defensa dels drets civils i polítics i de les llibertats democràtiques, el rebuig a les vies repressives, i el suport a solucions polítiques basades en la voluntat expressada democràticament per la ciutadania són bases d’acord àmpliament majoritàries a la nostra societat”. I insisteix amb contundència: “Són bases que, a hores d’ara, toca defensar i enfortir”. Per als signants, “corren temps en què cal que les ciutadanes i els ciutadans reforcem el nostre compromís amb la defensa dels drets civils i polítics i de les llibertats democràtiques. Davant vents autoritaris i intolerants, ens correspon aprofundir en la cultura democràtica i practicar la solidaritat”.

 

“En democràcia no es poden criminalitzar les mobilitzacions democràtiques i pacífiques, ni tampoc la dissidència política. En democràcia, votar no pot ser delicte, sinó solució. En democràcia, no es pot jutjar la democràcia”, conclou el text. Entre els signants hi ha Fermín Muguruza, Gorka Knörr, Julen Telleria, Elixabete Garmendia, Jesus Uzkudun, Kattalin Miner, Martxelo Otamendi, Amalur Alvarez, Iñaki Zarraoa, Begotxu Olaizola i Txutxi Ariznabarreta, entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa