Per primera vegada des de l’aplicació del 155, l’independentisme català té la iniciativa política. Han calgut gairebé quatre anys de desconcert, tensió interna i cures polítiques i emocionals, però finalment el debat polític torna a girar al voltant d’una proposta que surt de l’independentisme: el referèndum d’autodeterminació. Uns el reivindiquen, altres el matisen i els de més enllà el neguen, però tothom en parla. El referèndum és el marc, i és un marc on les posicions sobiranistes es mouen còmodament. Políticament, la idea que els catalans decideixin civilitzadament, votant, si volen o no volen formar part d’Espanya fa de molt bon defensar, tant dins com fora de Catalunya. És una idea democràtica i comprensible –especialment si al darrere té majories parlamentàries cada cop més àmplies–, i que situa l’unionisme en posició defensiva: la negació d’un dret.

L’independentisme malhumorat i impacient –molt sorollós a les xarxes però amb ínfima capacitat d’incidència real– potser dirà que això és un retorn a les posicions de 2014. I tindrà tota la raó, ho és, però no és cap mala notícia. A l’inrevés, és molt bona. Després de l’intent fallit de 2017, el moviment s’està reagrupant al voltant de la seva idea més potent i més guanyadora: la democràcia. A diferència de 2014, però, ho fa amb tres majories absolutes consecutives a l’espatlla, una majoria del 52% dels vots recentment conquerida, i amb molta menys ingenuïtat. Més endurit, més madur, i més conscient dels costos personals i col·lectius d’un procés d’alliberament nacional.

Al davant, hi ha un adversari que també ha evolucionat. En el cicle 2012-2017 el poder executiu (PP) era impermeable i el poder judicial s’ho mirava tot com un convidat de pedra. Avui, el poder executiu (PSOE-Podemos) es mostra disposat a fer política –no se sap fins on– i en canvi el poder judicial és un actor de primer ordre en el conflicte, amb una agenda dura de repressió i escarment cada cop més qüestionada per Europa. Reconèixer els canvis en el camp de batalla és imprescindible per encertar en els moviments de les pròpies tropes, i en aquest context, tornar a reclamar un referèndum acordat per les parts i homologat internacionalment no només no és un pas enrere, sinó que és el moviment més intel·ligent que ha fet l’independentisme des d’octubre de 2017. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Carlos a juliol 03, 2021 | 21:03
    Carlos juliol 03, 2021 | 21:03
    Claro que si, Voltas. Decid democracia, queremos votar, q demás se venden muy bien. Jugar al pobrecito yo y al que mala es España. El problema que teneis es que sois demasiado ricos para que se os crea, solo hay que ver que Aragón y las Castillas está mirando que le UE facilite ayuda por despoblación a Soria, Cuenca y Teruel, como a Laponia y hasta hace poco las Highlands y eso sin tener climas extremos. La campaña de dar penita y llamaros egoistas la tenemos hecha en Europa solo con eso, con la verdad, y no como vosotros con puras mentiras sentimentaloides. Por otro lado, cuidadin cuidadin que para cuando os querrais dar cuenta la base económica que os sustenta empezará a temblar en serio (ya lo vais notando) y eso que no se ha activado la idea de Tabarnia como comunidad nacional española que tiene derecho a la autodeterminacion. En serio, por que cuando hablais de "alliberament nacional" no se os compara con Eslovenia, si no con Bosnia o la Irlanda de los 20, vosotros sabréis...Ponsatí que tonta no es, lo tiene claro "sangre, mucha sangre, sudor y lágrimas" y aún asi ya veremos. ¿Qué se habla del referendum? claro, por que hablais vosotros que sosteneis al Gobierno, si no, aqui paz y después gloria. Y yo soy de izquierdas y no quiero que gobierne la derecha, pero la gente está bien hartita de vosotros y en dos años puede llegar a mayoría PP+Vox+regionalistas de la meseta, que es lo que si os daría la puntilla. Ahora también les convencéis a Macron y a LePen de que una Cataluña indepe es buena para la unidad de Francia con Córcega, Bretaña, y demás, o a Italia, o a Alemania y Letonia que sabe que como se mueva Rusia entra a proteger a su minoría en el país mediante guerra de baja intensidad. Q bien nos vendría a todos se dejarais de joder la marrana con algo que no va a pasar. Además, no os creais que el espantajo da mucho miedo, ninguna CA va a permitir que se ceda nada que les perjudique, estos ya no son los tiempos en que Pujol pactaba con Martín Villa y las provincias obedecían aunque no les gustara...40 años han pasado para todos, majetes indepes. A ver si aprendeis de los ingleses que se creyeron que su foto hiper-retocada con Photoshop por Farage era un espejo que les devolvía su fiel reflejo...que es lo que hasta ahora os ha pasado (Europa no puede vivir sin Cat decían algunos, y ya veis...sin el RU y ahi sigue, ya me direis Cat empotrada entre Francia y España). En fin, Sr. Voltas siga haciendose pajas mentales para dar ánimos a las tropas...pq la intransigencia del Pere y el Rufián con el referendum solo me indican que son débiles, pq nadie con fuerza va a una negociacion así (solo compare la UE en el Brexit, la UE no fue asi con RU, sino en plan "a ver, Theresa, que no os queremos hacer pupita"). Cuando vaya a escribir, dígase 3 veces: "mis sueños y la realidad no es lo mismo, ya no soy un niño"...le ayudará a comprender mejor lo que pasa y a no decir estupideces.
    • Icona del comentari de: Fart de pallassos a juliol 04, 2021 | 11:14
      Fart de pallassos juliol 04, 2021 | 11:14
      Estupideses com les q dius tu? Ja és difícil ja. I no t'oblidis mai a Escòcia es Rica en petroli i també vol la independència sense morts, perquè és de fa 2 segles aconseguir-la així. El segle passat es van aconseguir 33 independències i aquest 3. Però tu que coi has de saber....
      • Icona del comentari de: Carlos a juliol 04, 2021 | 15:25
        Carlos juliol 04, 2021 | 15:25
        Perdona, majete, pero las mates no son lo tuyo. En el siglo XX se produjeron mas de las 33 independencias que tu dices : 15 paises surgieron de la URSS solo, 4 del Rajsh, 3 de Indochina, 2 de las Indias holandesas, y cuenta todos los países de Africa excepto te diría...Egipto, el resto, Sudafrica incluida, son producto de descolonizaciones, los imperios otomano, austro-hungaro, Yugolavia, Irlanda. Me dirás, ¿que parecido tienen con Cat? Ninguno, pero os seguís leyendo la Carta de la ONU como los yihadistas el Corán, cuando no hay nadie en su sano juicio que interprete el derecho de autodeterminación de esa manera, y así se ha plasmado en varias Resoluciones de la ONU, que vosotros como hacen Israel, Marruecos o Irán os pasais por el arco del triunfo. A ver cuando os enterais de una puñetera vez que al juego de la autodeterminación también pueden jugar dos: Yo reivindico el derecho inalienable a la autodeterminación del pueblo español sobre el territorio (los 504.000km2 aprox.) de lo que hoy es España y fascista-nazi-cavernícola-retrógrado-machista el que me lo niegue, so indepe. Y por cierto, ¡Viva Tabarnia! (que eso si os jode, por que lo del "sol poble" no se lo cree ni quien lo inventó).
  2. Icona del comentari de: Ramon a juliol 03, 2021 | 21:28
    Ramon juliol 03, 2021 | 21:28
    El relat d'ERC ha quedat com la central de Fukushima.
  3. Icona del comentari de: BondiaCatalunya a juliol 03, 2021 | 22:57
    BondiaCatalunya juliol 03, 2021 | 22:57
    Això que expliques està molt bé. Però no és suficient. Serà una jugada guanyadora si al mateix temps que es defensa el referèndum, es construeix les eines de la unilateralitat. Si no es fa així, és una temeritat.
  4. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a juliol 03, 2021 | 23:21
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) juliol 03, 2021 | 23:21
    El referèndum torna ? Que jo sàpiga no havia marxat, És cert que n'hi ha que s'escarrassen a enterrar la gran victòria de Catalunya del primer d'octubre del 2017. Són els que parlen de fer-ne un de nou, són els que diuen que va ser un intent fallit, són els que diuen que som el 52 %, quan tothom sap que som el 90.18 %. Són els que menystenen els qui van encarregar, pagar, fer venir i custodiar les urnes fins el dia 1. Són els que parlen d'un nou referèndum i es pixen a la cara dels que va anar a votar, va protegir els col·legis electorals i van rebre les hòsties. Però ja els comencem a conèixer i cada cop els costa més enganyar la gent amb la xerrameca de que hem d'oblidar-nos de la independència i hem d'ajudar el PSOE a democratitzar Espanya que això de la democràcia "és una idea més potent" que la independència.
  5. Icona del comentari de: Narcís a juliol 03, 2021 | 23:24
    Narcís juliol 03, 2021 | 23:24
    1 . És obvi que la nació catalana/ PPCC no pinten res dins ( dessota ) aquest estat, estat uninacional estranger ! 2 . És obvi que Catalunya no pot fer més pro qui no accepta res català que no sigui apropiar-se' n de sos guanys, sos béns i son patrimoni ! 3 .És obvi ser impossible viure/ conviure com espanyols quan aquests ni ens deixen ser-ho ni ens deixen deixar de ser-ho ! PD : la història, la llengua/ idioma/ llenguatge, la cultura, els usos i costums . . . tot plegat, l' ànima catalana, penja i n' és suspesa, de sa llibertat ( i el referèndum o sobirania popular del 17 ho va ben reflectir .. meritori fora mida amb el munt d' anticatalans que pul.lulen per casa nostra ! ) ! Nota : nosaltres deixem que sa Zamora o Santander o Sevilla o . . . . . . . . . . siguin el que són, mateix facin ells pel que fa a nostres municipis, pel que fa a nostra mil.lenària terra ! Anotació al marge : al món hi som quatre dies ( molt sovint ni això, sia per accident, sia per malaltia, sia per víctima de delicte ) .. visquin i deixin viure, siguin i deixin ser, facin i deixin fer ! Incidència : la política és defen políticament .. però que sabrà nostre botxí de política, de democràcia i de cap mena de dignitat !
  6. Icona del comentari de: GROC a juliol 04, 2021 | 10:22
    GROC juliol 04, 2021 | 10:22
    Ramon el tonto util ,sempre reacciona al toc de corneta
  7. Icona del comentari de: Clar a juliol 04, 2021 | 10:43
    Clar juliol 04, 2021 | 10:43
    La trampa d’ERC serà promoure un referendum amb pregunta múltiple per diluir la independència, a veure si així perd aquesta opció. Junqueres podria així fer de Pujol amb la benedicció eclesiàstica.
  8. Icona del comentari de: Fart de pallassos a juliol 04, 2021 | 11:15
    Fart de pallassos juliol 04, 2021 | 11:15
    Estupideses com les q dius tu? Ja és difícil ja. I no t'oblidis mai a Escòcia es Rica en petroli i també vol la independència sense morts, perquè és de fa 2 segles aconseguir-la així. El segle passat es van aconseguir 33 independències i aquest 3. Però tu que coi has de saber....
  9. Icona del comentari de: David a juliol 04, 2021 | 11:16
    David juliol 04, 2021 | 11:16
    A veure, com pot, una persona raonable dir "una majoria del 52% dels vots recentment conquerida"? S'ha "conquerit" votant menys? Com es pot basar tot un argumentari en aquest no-fet? Si som el 52% és perquè hem votat menys persones i ha donat la casualitat que han des-votat més unionistes que independentistes, però poc més. el 52% és un bon argument de cara a discutir les majories parlamentàries però MAI pot ser un orgull com a independentistes. SOM MENYS (mobilitzats)!
  10. Icona del comentari de: Miren a juliol 04, 2021 | 11:16
    Miren juliol 04, 2021 | 11:16
    No sé d'on veu la iniciativa que diu que ha recuperat l'independentisme. Demanar coses, que jo sàpiga, no és cap iniciativa, i menys encara demanar el mateix que ja demanaven. Diu que el "gobierno" és més permeable i que és pot fer política, ah! Es clar que fa política el "gobierno" i a favor seu. Que no vol dir que nosaltres comptem per gaire, sinó més aviat per seguir conservant el poder. Amb el papus de l'ultradreta al clatell nosaltres li signarem el que calgui, i mentre ell farà respecte a Catalunya, les polítiques de sempre. Hem après moltes coses, és cert, i una d'elles és la desconfiança amb qualsevol poder espanyol. El senyor Sánchez és un excel.lent encantador de serps.
  11. Icona del comentari de: pepit1 a juliol 04, 2021 | 11:50
    pepit1 juliol 04, 2021 | 11:50
    El referèndum ja es va guanyar. Per això els partits ara volen fer el referèndum de la 'Señorita Pepis'.
  12. Icona del comentari de: Miren a juliol 04, 2021 | 12:12
    Miren juliol 04, 2021 | 12:12
    A més del que he dit abans, no oblidem la coincidència dels indults amb l'informe del Consell d'Europa. I referent a l'ultradreta (que no és solament Vox) també cal tenir en compte que el Sr. Illa vol seure Vox a la taula de diàleg al Parlament de Catalunya, senzillament perque els seus vots l'afavoreixen a ell.
  13. Icona del comentari de: Vendetta a juliol 04, 2021 | 12:18
    Vendetta juliol 04, 2021 | 12:18
    Paraula de botifler processista
  14. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a juliol 04, 2021 | 12:22
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) juliol 04, 2021 | 12:22
    Senyor Voltas: vostè és un pocavergonya i un trampós i per això representa molt bé ERC. Vostè és capaç de dir en un mateix article que "som el 52 %" i que "el moviment s’està reagrupant al voltant de la seva idea més potent i més guanyadora: la democràcia". Això es pot interpretar de dues maneres, ambdues impliquen la intenció d'enganyar, manipular i instrumentalitzar els electors. Si vol dir que aquest 52 % (els que vam votar ERC, JUNTS i la CUP) som els que ens "hem reagrupat al voltant de "la idea més potent (que la independència) que és la democràcia", està ficant en un mateix sac independentistes i autonomistes (que van votar Junts, ERC i CUP), republicans unionistes (que van votar ERC) i unionistes (que van votar la Comuna Pudenta i que no formen part del 52 %). Si el que vol dir és que ERC és unionista i independentista alhora per recaptar vots de les dues bandes (cosa habitual en ERC), cap sorpresa, excepte que tingui els sants collons d'escriure-ho en un mateix article.
  15. Icona del comentari de: Ramon a juliol 04, 2021 | 12:33
    Ramon juliol 04, 2021 | 12:33
    A sota fan una anàlisi dels darrers resultats electorals en xifres absolutes, que jo hi coincideixo. En xifres absolutes les dades són un fracàs. Un fracàs per culpa sobretot d'ERC. Pero un fracàs en qualsevol cas. El famós 52 per cent, quan la participació ha set tan baixa, quan l'unionisme ja ha baixat pistonada en llur mobilització, quan tantíssims votants d'ERC afirmen no voler la independència per donar la falsa imatge que estan captant vot pudent, quan fins i tot comptant aquests miserables vots n'hem perdut més de mig milió, ja dic, les dades absolutes no són per obrir xampany. Però les dades relatives sí que són per almenys posar-lo a la nevera. Vaig dir totes dues coses la nit electoral mateix. I crec que no em vaig equivocar pas. Les xifres absolutes, una merda. Tot que cap sorpresa perquè per culpa sobretot d'ERC anem enrere des del 9N. Però les dades relatives, ho vaig dir i ho repeteixo, a ells, al tripartit, els són diabòliques. Impossibles.
  16. Icona del comentari de: Ramon a juliol 04, 2021 | 12:59
    Ramon juliol 04, 2021 | 12:59
    "Referèndum" és l'actual eufemisme que el Deep State sociata posa en boca de llurs titelles "republicans". Ara la paraula serà "referèndum". Ara el Montilla ja no dirà que "referèndums també en feia Franco". Per què, el canvi? Doncs pel que he dit. Perquè es tracte d'un altre eufemisme. D'un altre engany. L'enèsima estafa. En diuen "referèndum" però el pla, que és el pla de sempre de la màfia sociata, és convocar un referèndum per dir SÍ o NO a un acord d'encaix escenificat a la taula aquella. Els sociates necessiten que el que ells anomenen "trifachito" demani el NO. I també necessiten que ERC demani el SÍ. Seria un referèndum però la independència ni tan sols seria una de les opcions de resposta. Els netament independentistes hauríem de demanar el NO i, aquest és llur pla, ells, la màfia sociata i llurs titelles, dirien que som el mateix que el dit "trifachito". Però jo estic molt tranquil. Perquè el SÍ d'ERC a l'acord, encara que l'acord sigui una merda enganxada en un pal, triturarà el PSOE a Espanya. Ara les enquestes ja donen 180 escons a PP+Vox. Imagina't en aquell escenari!
    • Icona del comentari de: Ramon a juliol 04, 2021 | 15:15
      Ramon juliol 04, 2021 | 15:15
      Per no poder, ni fum de millora de finançament podran prometre (que a sobre ja prou que sabem què valen llurs promeses!). Ni s'han assegut a taula i ja comença a haver-hi enrenou "territorial" contra la sola possiblitat del que anomenen "privilegios" a Catalunya. Els espanyols en general, i les esquerres espanyoles molt en especial, ara són esclaus de la catalanofòbia que durant tant de temps han sembrat i conreat. No poden oferir res. Però res de res. Res de nacional per descomptat. I ni tan sols res de finançament general. A tot estirar, alguna inversió concreta o sigui putíssima mandanga però putíssima mandanga que tot i ser putíssima mandanga també la pagaran cara si se'n vanten gaire. Que per altra banda és obvi que se n'hauran de vantar, perquè aquí ens hauran de vendre una merda enganxada en un pal com el milló d'ençà el pa de motlle. No tenen sortida.
  17. Icona del comentari de: SPAIN IS NOT DEMOCRACY a juliol 04, 2021 | 13:08
    SPAIN IS NOT DEMOCRACY juliol 04, 2021 | 13:08
    Pobre Carlos...vaya paja mental tan larga se acaba de hacer. Todo para descargar un montón de elucubraciones de lo más cínicas. España (deep state) es puro autoritarismo y pura represión y esto a un movimiento pacifista como el independentista catalán es maná caido del cielo. Lo dicho por el Consejo de Europa es solo el principio...espera cuando el TEDH de Estrasburgo os diga que la sentencia del "procés" no respetó DDHH.
    • Icona del comentari de: Carlos. a juliol 04, 2021 | 15:37
      Carlos. juliol 04, 2021 | 15:37
      Si eso del TEDH llega a pasar: 1) buena suerte a Rumanía y Serbia con los húngaros, a los macedonios con los albaneses, o los Bálticos con los rusos-sobre todo a estos últimos, por que se habrá legalizado la revuelta étnica en Europa y 2) en España pasará lo mismo que el Bélgica cuando se la condenó por no investigar a la etarra amiga de Puigdemont y vulnerando los derechos humanos de sus victimas (Caso Romeo v Bélgica)...nada...gri gri gri. Lleváis anunciando que Europa iba a intervenir casi militarmente desde hace 15 anhos...¿no os cansáis de que os mientan? En serio, ¿tan fanatizados estáis? Pero vamos, a mi todo esto personalmente me viene bien, si os dais cuenta Barcelona no va a volver a ser la "niña bonita de España", el escaparate de modernidad hacia el mundo...Madrid va a tomar el relevo financiero claramente, Malaga el tecnológico, y Zaragoza y alguna más el industrial. Te lo veo el 20 años cuando el PIBpc catalán esté en la media española y el "expolio fiscal" (presunto) haya desaparecido. ¿Cuánto t apuestas a que de aqui al 2030 hay paso central por ferrocarril de alta densidad por Huesca uniendo Algeciras-Madrid-Zaragoza con Francia? Se os acaba el cholla de La Junquera. Poco a poco a medida que la inversión se vaya desplazando de Cataluña hacia otras partes del país os iréis dando cuenta (hace 15 años Nissan no se habría atrevido a irse, ni Bosch, ni las que seguirán). Seréis lo que nunca debisteis de dejar de ser, la playa de los franceses que no se pueden permitir la Costa Azul. La verdad es que bien mirado, el Procés ha sido un regalo de los catalanes al resto de españoles.
      • Icona del comentari de: Josep a juliol 05, 2021 | 17:38
        Josep juliol 05, 2021 | 17:38
        Llegint-lo no acabo d'entendre quin interès te en que els catalans continuem formant part d'Espanya...
  18. Icona del comentari de: Ramon a juliol 04, 2021 | 15:27
    Ramon juliol 04, 2021 | 15:27
    Diuen "referèndum" amb la mateixa mala intenció que van introduir "república" en lloc d'independència. Diuen referèndum però ja prou que sabem quin referèndum tenen en ment. Tot i així, escolta, agafem-los la paraula però desempallegada d'eufemismes. Molt bé. Jo ho signo. Tornem a la casella de sortida. Nosaltres apaquem la legitimitat que en tot moment hem tingut pel restabliment unilateral de la sobirania, aparquem el resultat de les plebiscitàries, aparquem el Primer d'Octubre, fins i tot aparquem -no dic oblidem- la repressió sempre i quan, lògicament, cessi d'immediat. I ells, espanyols i coscubieles, a canvi convoquen una consulta oficial, mira què dic, NO VINCULANT. Només per recomptar-nos. O sia com el 9N però sense amenaces i amb l'unionisme cridant també al vot. i amb els resultats a la mà i a disposició del món, llavors negociem de debò.
  19. Icona del comentari de: Melones, sandías, referendums, naranjas a juliol 04, 2021 | 15:31
    Melones, sandías, referendums, naranjas juliol 04, 2021 | 15:31
    Pasen y vean señoras y señores. Todo a un euro. Km 0. Recién mangado del Prat del Llobregat.
  20. Icona del comentari de: Ramon a juliol 04, 2021 | 15:35
    Ramon juliol 04, 2021 | 15:35
    I és que un referèndum no vinculant a una part del territori oficialment sobirà sobre una cosa que és del tot legal, l'independentisme, es pot fer sense tocar ni una coma de la puta Constitució del 78 de merda. Referèndum? Vinga. Però referèndum sobre el quid de l'assumpte. No volem simplement un "referèndum". Volem un referèndum molt concret. Molt clar. Independència SÍ o NO. Ni que sigui no vinculant. Ni que sigui només per avaluar, quantificar, un parer. Però referèndum sobre la independència. To the parrot! I si de la taula aquella en surt una proposta d'encaix que millori la situació actual, cap problema: l'alternativa a la independència ja seria aquesta proposta. Fet, espanyols i coscubieles?
    • Icona del comentari de: Juli Vert a juliol 05, 2021 | 10:34
      Juli Vert juliol 05, 2021 | 10:34
      Gràcies a la "puta" constitució del 78 podeu dir les vejenades que dieu. Ja m'agradaria veure't dient això a Turquia, per exemple, a veure que et pasaria. Simplet que ets in simplet.
      • Icona del comentari de: Ramon a juliol 05, 2021 | 17:46
        Ramon juliol 05, 2021 | 17:46
        Apa, ara descansa.
      • Icona del comentari de: Ramon a juliol 05, 2021 | 18:38
        Ramon juliol 05, 2021 | 18:38
        La constitució del 78 ens nega com nació, ens fa obligatori el castellà, només el castellà, ens veta qualsevol relació amb els nostres germans del País Valencià i les Illes i no només prohibeix l'autodeterminació sinó que comissiona explícitament l'exèrcit per impedir-la. Però no podem dir-ne que per a nosaltres és una puta merda perquè Turquia no és una democràcia. Amb aquest argument, els opositors demòcrates no podrien queixar-se perquè a la Corea del Nord ho tindrien pitjor encara. El relat d'ERC ha quedat com la central de Fukushima. Però el relat unionista simplement no existeix. Només compten amb el lerrouxisme. Treure rendiment polític de la colonització.
  21. Icona del comentari de: Luis María Martinez Garate a juliol 04, 2021 | 17:52
    Luis María Martinez Garate juliol 04, 2021 | 17:52
    Esto es un sarcasmo de tomo y lomo: "Per primera vegada des de l’aplicació del 155, l’independentisme català té la iniciativa política". Qué poca vergüenza!
  22. Icona del comentari de: Georgiana a juliol 04, 2021 | 20:53
    Georgiana juliol 04, 2021 | 20:53
    Sr. Voltas, trobo el seu escrit insultant. Li recordo que el Govern, el Parlament i organitzacions diverses de la societat civil catalanes han aprovat resolucions, recolzat, defensat, demanat, reclamat 18 vegades (crec necessari repetir-li per si no ho ha copsat, 18x) al govern del regne d'Espanya un referèndum i el govern espanyol sempre, l'ha rebutjat. Happy Independence Day!
    • Icona del comentari de: expat a juliol 05, 2021 | 16:39
      expat juliol 05, 2021 | 16:39
      El Gobern que dius que ha aprovat coses, depen orgànicament del espanyol. Les organitzacions de la societar civil nontenen cap poder executiu ni les ha votat ningú. Happy dependece day!!
  23. Icona del comentari de: federalista a juliol 05, 2021 | 09:21
    federalista juliol 05, 2021 | 09:21
    molt be carlos als indepres arguments deu meu quin oximoron, aixi els hiperventilayts que caben tots al meu salo s'exciten mes, i els normals tonaran mes aviat al federalisme de sempre, amb els hiperventilats no hi ha res a fer, be si com sou 4 tarats, caben tots a un trolebus , un vaixell, i a l'altra punta del mon al pacific sud a una illa petita nova catalonia i deserta i a lli a encular-se a l'illa amb el pal de la estelada o millor encara els 4 hiperventilats que no vulguin federalisme, a algu planeta extrasolar paregut a la terra que n'hi ha uns quants a unes desenes d'anys llum. al de la estel.la roga proxima centauri, o al planeta de tau cei una estel.la gemela solar, i alli amb sort si n'hiha altres inteligencies, alienigens potser se¡ls menjin o els matin o els enculin per pesats, amb el tema de la indapandenchia, uff quina sort jajajajajajajaja.
    • Icona del comentari de: Tanta lletra per no res... a juliol 05, 2021 | 09:31
      Tanta lletra per no res... juliol 05, 2021 | 09:31
      Un altra inútil ecspanyorda, que a sobre no sap ni escriure...
      • Icona del comentari de: Ramon a juliol 05, 2021 | 17:58
        Ramon juliol 05, 2021 | 17:58
        Ser català i pretendre una convivència plurinacional amb els espanyols és com ser zebra i pretendre una convivència vegetariana amb els lleons. Però no tots els que es diuen federalistes són tan extremadament idiotes. N'hi ha que simplement se n'hi diuen per fugir d'estudi, per llançar pilotes fora, es creuen que així queden en una posició "centrada" però en realitat se'ls en recontrafot la nació catalàna, llur reconeixement, llur pervivència, la normalització del català, etc. Aquests no són idiotes. Aquests són fills de puta.
  24. Icona del comentari de: Ignasi a juliol 05, 2021 | 11:49
    Ignasi juliol 05, 2021 | 11:49
    Es pitjor un que no vol veure que un cec.
  25. Icona del comentari de: Ramon a juliol 05, 2021 | 18:40
    Ramon juliol 05, 2021 | 18:40
    There must be some kinda way outta here, said the joker to the thief.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa