El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La tempesta que arriba per l’horitzó espanyol 
  • CA

Els processos d’independència més fàcils o menys costosos s’han donat en contextos de crisi o desintegració de l’estat que existia fins aquell moment. Igual que també és més fàcil marcar en un partit de futbol quan el porter o l’últim defensa entrepussen i cauen. Per això no em sentireu mai a dir que els independentistes hem d’ignorar el que passi a Espanya i no intervenir en política espanyola. L’important és fer sempre el que més ens acosti al nostre objectiu.

A Madrid saben que les coses van així. Per això moltes vegades relacionen la força de l’independentisme amb les febleses de l’Estat. Això es pot observar, per exemple, en la teoria segons la qual el procés s’explica principalment per la crisi econòmica i financera. A Catalunya es tendeix a menystenir aquest factor i s’apunta a la sentència de l’Estatut com a punt d’inflexió. I justament a Madrid es menysté la influència de la sentència perquè la veuen com un acte de fortalesa.

El fet és que en el front espanyol, després d’un període d’estabilitat política i econòmica (al que inexplicablement ha contribuït part de l’independentisme) s’acosten turbulències. L’estabilitat política del govern socialista va començar a trontollar mínimament amb l’escàndol de Pegasus, però si les eleccions andaluses van com pronostiquen totes les enquestes, encara no hem vist res. 

En efecte, tothom dona per descomptat que el PP guanyarà per primera vegada a la història les eleccions andaluses (ara governa un pacte de dretes, però el PSOE va ser encara la força més votada a les anteriors). Les dinàmiques no són sempre idèntiques en tots els cicles electorals, però és innegable que una victòria del PP posarà a la defensiva l’esquerra espanyola. Sobretot tenint en compte que el PSOE no ha guanyat mai unes eleccions estatals sense treure un bon avantatge al seu feu andalús.

I no només això. La memòria política ja sabem que no sol durar gaire, però si es comparen els cicles polítics amb els cicles econòmics es veu que totes les crisis afavoreixen canvis polítics. I en el cas d’Espanya es dona la circumstància que l’últim govern del PSOE va caure coincidint amb l’anterior crisi. No cal ser gaire espavilat per adonar-se que ara mateix la principal amenaça per la continuïtat d’aquest govern és una crisi financera provocada per la inflació i la pujada dels tipus d’interès que ja ha començat.

La inflació, desfermada per la recuperació postcovid i agreujada per la guerra d’Ucraïna, ha acabat amb els tipus d’interès negatius que teníem pràcticament des de l’anterior crisi. Un fet que, per cert, no deixa de ser un indici de la mala salut financera de l’economia europea. Fins al punt que amb una mínima pujada dels interessos ja es torna a sentir a parlar de la prima de risc, la gran protagonista de l’anterior crisi.

Si Espanya va viure pendent de la prima de risc diàriament durant uns mesos crítics, és perquè tothom patia per si li caldria un rescat europeu com el de Grècia. Al final el rescat es va aplicar a través dels bancs, cosa que en va dissimular la gravetat. Però les conseqüències socials encara les patim. El sobreendeutament és ara mateix un problema tan o més greu que aleshores. Una nova crisi al mercat del deute sense haver digerit l’anterior possiblement tengui conseqüències pitjors.

Posem-nos en la hipòtesi que la crisi financera de fa una dècada és el que explica la consolidació d’una majoria independentista al nostre país. Una majoria que, com el deute, no ha desaparegut amb el pas del temps. Quines conseqüències polítiques hauríem d’esperar d’una nova crisi? I si aquesta crisi l’ha d’acabar gestionant un govern del PP amb el suport de VOX?

La realitat a dia d’avui és que part de l’independentisme ha investit i aguantat un govern suposadament progressista a canvi de res. Tot, diuen, per por a una dreta i una extrema dreta que no deixa de pujar a les enquestes. Ara no sabem si arribarà abans la dreta o la crisi, o la tempesta formada per la combinació de les dues. No tenc cap dubte que aquells que han apuntalat el govern progre sense cap resultat en termes democràtics ni nacionals, ho continuaran fent. Qui sap si al preu de contribuir a fer la derrota de l’esquerra espanyola encara més contundent quan hi hagi eleccions.

Per bé i per mal, la força numèrica de l’independentisme català, fins i tot arrasant a Catalunya, és insuficient per aturar les dinàmiques polítiques de fons a la política espanyola. Hauríem d’intentar evitar que la tempesta que ve no ens atrapi apuntalant un projecte espanyol sense cap futur. Si fóssim capaços d’aprofitar-la per acabar d’eixamplar l’esquerda, fer caure el règim i aixecar la nostra República, ja seria ideal.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cardem el camp a juny 18, 2022 | 22:18
    Cardem el camp juny 18, 2022 | 22:18
    ZP treia pit no fa tant, dient que Espanya era la 8ª "potensssia", ara és la 14ena o 16ena segons les fonts i els sistemes de càlcul. El deute teòric és de 1.45 bilions (bilions continentals, 10^12), el real, ves a saber.. dels quals, uns 660.000 milions estan en mans del BCE i una bona part de la resta, suposo, en mans dels banksters espanyols. De tot el planeta, Espanya és el país que ha fet més cops suspensió de pagaments (uns 20 cops) i és evident que hi tornarà el dia que s'acabin les almoines de la UE, en forma de compra d'actius (dir-ne "actius" del deute espanyol és humor negre). Hem d'estar preparats perquè el "Titànic" s'enfonsarà sí o sí i el remolí del derelicte engolirà tot el que estigui aprop
  2. Icona del comentari de: Decebut. a juny 19, 2022 | 06:25
    Decebut. juny 19, 2022 | 06:25
    Jo vaig votar i apuntalar el govern suposadament independentista. M'ha decebut i no ho tornaré a fer. A les properes eleccions m'abstindré.
    • Icona del comentari de: Victor a juny 19, 2022 | 12:48
      Victor juny 19, 2022 | 12:48
      Doncs governarà Salvador Illa. No sé on hi veus els avantatges.
      • Icona del comentari de: Marc a juny 19, 2022 | 20:04
        Marc juny 19, 2022 | 20:04
        Victor, coincideixo amb el teu parer, qui comenta sota el nom de "decebut", sembla el típic xovinista espanyol, que fa de claca espanyolista sota l'aixopluc dels aparells de l'estat espanyol i ja no sap quina collonada dir per a intentar fer mofa de l'independentisme. És evident, no costa gaire de capir, que abstenir-se és regalar el vot a l'enemic. A propòsit, els botiflers i espanyolistes demòcrates reals, haurien d'estar encara més decebuts de com els hi va, i de què ha fotut el seu estat espanyol (lawfare, repressió, espionatge il·legal, villarecos, despretigi internacional d'Espanya...) i no per això parlen d'abstenir-se ni d'altres poca-soltades.
    • Icona del comentari de: Ni decepció, ni excuses de mal pagador, ni romanços... Endavant a juny 19, 2022 | 19:35
      Ni decepció, ni excuses de mal pagador, ni romanços... Endavant juny 19, 2022 | 19:35
      "Abstenir-se" vol dir afegir-se a l'annexionisme espanyol. No m'imagino cap espanyolista tot dient que no troba cap opció espanyolista que li "agradi" i que vulgui "abstenir-se" obertament. Els catalans som una mica rarets, per començar hi ha un munt, masses, de Bous, Anglades, Garrigues, Boschs, Alzines, Samaranchs, Graus, Torrellles... que remen en sentit contrari és a dir cap a Espanya i no se'ls ocorreria pas dir mai que "s'abstenen". L'opció de "Decebut" és la típica del catalanet egoista emprenyat amb si mateix (autoodi, ai las !). Algú creu que l'operació del clavegueram de l'estat espanyol anomenada "Operacion Catalunya" no ha tingut cap efecte ? Dir m'abstindré vol dir, ras i curt, donar el vot a l'enemic i alhora tenir unes conviccions molt febles. Alguns us falta capir que un procés cap a la independència, no és pas un procés fàcil, ni planer, ni curt, ni es fa mitjançant cap app que es pugui "baixar" a un smartphone. Si als anys 80 i 90 els independentistes que hi havia aleshores haguessin defallit i abandonat, ara no seriem pas on som. Solament per respecte i consideració vers ells i és clar, vers tots els catalans que ja no hi son, els quals de fa segles han lluitat per la independència i han patit represàlia de l'estat espanyol i alguns hi varen deixar la pell, cal seguir endavant i no defallir ni abstenir-se de fer res positiu per la independència.
    • Icona del comentari de: I n d e p e n d è n c i a a juny 19, 2022 | 19:54
      I n d e p e n d è n c i a juny 19, 2022 | 19:54
      Segurament degut a comentaristes com el Decebut, portem tant anys, dècades, segles, de retard en aconseguir la anhelada independència. Personatges com aquests no fan cap servei, ans al contrari, conscientment o inconscientment, van a favor d'Espanya. Ben segur com molts altres son de la darrera fornada que creien que aconseguir la independència, respecte a l'ocupant, al segle XXI era bufar i fer ampolles. No és pas així el camí o procés cap a la independència és ple d'entrebancs, la major part previsibles i no entendre la situació actual empitjorada per la repressió espanyola i pandèmia, que patim des del 2022, no diu res de bo d'ells. Si molts de catalans ho volem, malgrat errors, defalliments, trampes i paranys espanyols... entre tots farem efectiva la independència. Si us plau "Decebut", reflexiona i posat les piles, és ara quan cal fer més costat a la independència, més que quan tot sembla que siguin flors i violes.
  3. Icona del comentari de: Ja no hi ha material per esquerdar res. a juny 19, 2022 | 07:58
    Ja no hi ha material per esquerdar res. juny 19, 2022 | 07:58
    Eixamplar l'esquerda significa estar disposats a tot i dipositar la nostra confiança en uns polítics que ens han traït, que segueixen traint-nos. I la mentida, l'engany i la burla jo la pateixo molt malament. Que busquin el mam a un altre lloc i no a les nostres costelles com fan ara. Dit això, m'agradaria que tu fossis President, Costa. Però no arribaran els vots per a fer un nou govern "independentista" perquè ens heu fallat, i a sobre, voler imposar-nos la mascarada dels JJOO que ningú vol, tret de les vostres butxaques.
  4. Icona del comentari de: Maria a juny 19, 2022 | 08:10
    Maria juny 19, 2022 | 08:10
    La tempesta que arriba a l'estat español, tant de bo s'emporti els mals polítics catalans, els arrossegui i els fulmini! A hores d'ara ho són quasi tots, però els que em dolen són els nostres, els que representen? als independentistes.
  5. Icona del comentari de: Unpopular opinion a juny 19, 2022 | 08:18
    Unpopular opinion juny 19, 2022 | 08:18
    Si l'independentisme necessita a la dreta o extrema dreta per moure's i avançar, votar a BOCS a les generals és el millor que es pot fer en clau indepe. No podem estar mantenint l'R78 i la performance de Ñerk sine die.
  6. Icona del comentari de: Ex- votant d`' ERC. a juny 19, 2022 | 09:01
    Ex- votant d`' ERC. juny 19, 2022 | 09:01
    A canvi de res, no. A canvi de veure-s escarnit pels polítics en qui diposità la seva confiança.
  7. Icona del comentari de: Narcís a juny 19, 2022 | 09:55
    Narcís juny 19, 2022 | 09:55
    De ben segur no li falta gens de raó . . però ha de ser majoria de nostre poble qui empenti día a día tot defensant pacíficament ( com sempre ) nostre Parlament àdhuc domicili de nostres representants . . no oblidem ser un estat molt valent contra ' Julivert ' i contra població desarmada ! PD : és un estat fracassat/ fallat i en fallida on els catalans no hi pintem res ( i massa gala en fan d' això ! ) !
  8. Icona del comentari de: Esquerres de Ferrovial, ultra dreta real a juny 19, 2022 | 10:40
    Esquerres de Ferrovial, ultra dreta real juny 19, 2022 | 10:40
    Temps de rendició, de traició, de junquerisme sotanero.ferrovial
  9. Icona del comentari de: Sempre a juny 19, 2022 | 11:51
    Sempre juny 19, 2022 | 11:51
    L'article diu el que seria ideal en les darreres frases. D'acord. Algunes idees de com fer-ho? Acceptem-ho. Tenim una crisi d'iniciatives alliberadores, els indepes. Tot és queixa i denúncia que, en aquest estat judicial no resolen res. Menys publicar opinions catàrtiques i alguna acció per treure'ns Ñ de sobre.
  10. Icona del comentari de: Fabencio a juny 19, 2022 | 13:18
    Fabencio juny 19, 2022 | 13:18
    Per nosaltres, per els interessos del caralans i mentres no siguem independents, quan pirxor millor. Em de provocar un terratrèmol a Espanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa