El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
També fa un any del 8 de setembre
  • CA

Finalment, després de molts dies que del primer aniversari del 6 i 7 de setembre, avui també fa un any del 8 de setembre. Aquell 8 de setembre del 2017, el TSJC va admetre la querella presentada contra el govern i contra la mesa del Parlament per la organització de l’1 d’octubre. Aquella querella era, inicialment, pels delictes de prevaricació, desobediència i malversació. Només la malversació comporta penes de presó i als acusats difícilment se’ls aplica la presó preventiva. Va ser després quan, amb la llavor d’aquesta querella del 8 de setembre, es va ampliar la causa amb els delictes de rebel·lió i sedició que sí que estan castigats amb 30 anys de presó i la presó preventiva que tots coneixem.

 

Aquell 8 de setembre del 2017, la fiscalia també va demanar a la policia que requisés les urnes per impedir la celebració. Només les van trobar quan ja estaven posades. I les que van requisar van ser, com tothom sap, localitzades a cops de porra i arrencades de les mans dels voluntaris.

 

Aquell 8 de setembre del 2017, la Guàrdia Civil va entrar en una impremta de Constantí a la recerca de les paperetes del referèndum. Després de més de dues hores, els agents van marxar sense haver trobat res. Tres setmanes més tard, l’1 d’octubre, es van fer servir 2.268.000 butlletes per la votació.

 

Aquell 8 de setembre del 2017, la majoria de les portades dels diaris no anaven dedicades al ple del Parlament del 6 i 7 de setembre sinó que la protagonitzava Mariano Rajoy. L’aleshores president espanyol va rebre a la Moncloa Pedro Sánchez i Albert Rivera. Els tres van pactar l’adopció de qualsevol mètode per frenar l’1 d’octubre, l’aplicació del 155 i que hi hauria unitat d’acció entre les tres formacions unionistes.

 

Ha fet un any del ple del parlament del 6 i 7 de setembre, sí. I els que diuen que es va donar un cop a la Constitució la van aplicar l’endemà. Difícilment es pot donar per anul·lada la legalitat vigent si al matí següent continua vigent i activa. Dit d’una altra manera: quan volen treure pit presumeixen que la Constitució va aconseguir aturar el cop, però per justificar la repressió i l’empresonament acusen l’independentisme d’haver fet caure el marc constitucional. Que escullin, perquè les dues coses a la vegada és físicament impossible que passessin. També les seves conseqüències: es ridiculitza l’independentisme per haver fet un intent fallit però s’empresona els seus líders com si ho haguessin aconseguit.

 

Perquè un any després, avui, 8 de setembre, la fiscalia manté les acusacions, la Guàrdia Civil torna a desplegar-se per Catalunya, la Constitució espanyola continua aplicant-se a Catalunya, Pedro Sánchez és president espanyol, Mariano Rajoy gaudeix d’un retir polític i Albert Rivera ha anat a TV3 (un 7 de setembre) per denunciar que TV3 no li dona veu al 7 de setembre. Tots poden dir que aquell 6 i 7 de setembre va ser un desastre però serien incapaços de dir cap conseqüència tangible d’aquells dos dies quan en realitat la única que hi ha és que la Carme Forcadell és a la presó per haver permès aquell debat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa