El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Reencuentro’: sucre i realitat
  • CA

La línia discursiva (“magnanimidad”, “reencuentro”, “concordia”) que ha triat Pedro Sánchez per embolcallar els indults i l’inici del diàleg entre governs és poc política, doblement ensucrada i altament irritant. Tothom té dret a vendre la mercaderia a la seva parròquia com li sembli més oportú, però el president espanyol està perdent una oportunitat de tractar el ciutadans com a adults. Més que iniciar la resolució d’un conflicte polític, sembla que Sánchez vol fer creure que li està perdonant la vida a un independentisme presumptament penedit i disposat a retornar, capcot, a la casa constitucional espanyola. Potser aquest relat li serveix per mitigar a curt termini l’impacte polític dels indults fora de Catalunya, però a mig termini li portarà problemes, allà i aquí, perquè no respon a la realitat.

Tan cert és que l’independentisme ha fet un replegament tàctic i no planteja una crisi com la de 2017 a curt termini, com que en aquest camí s’ha retrobat en un plantejament de mínims comú molt sòlid: amnistia i autodeterminació. El discurs sorgit d’Òmnium (l’organització amb més visió estratègica de l’independentisme) s’ha imposat sobre el de la DUI i s’ha fet hegemònic dins del moviment. “Amnistia i autodeterminació” és una proposta amb una virtut molt important: surt de dins de l’independentisme però, al mateix temps, és compartida amb sectors molt amplis de la societat catalana que no estan per la independència, però que sí que entenen que cal posar fi a la repressió i que més tard o més d’hora els ciutadans de Catalunya han de poder decidir si volen o no volen que el país formi part de l’estat espanyol.

Potser la Moncloa espera trobar-se a la taula de diàleg un govern disposat a una negociació de competències i diners a canvi d’aparcar la independència per una generació, en una mena de remake del pacte Mas-Zapatero de 2006. Sentint els discursos d’aquests dies a la trobada del Cercle d’Economia i llegint determinats editorials, fa la impressió que això és el que volen fer pensar a l’opinió pública espanyola. Però aquesta no és l’agenda de la part catalana. Sánchez es trobarà sobre la taula una demanda política molt estesa socialment a Catalunya i que afecta al nucli dur del conflicte, que és la sobirania. Igual que es trobarà amb uns polítics indultats que no només no demanaran perdó sinó que es tornaran a posar a la feina de sempre i a favor dels objectius de sempre.

El resultat més probable de tot plegat és un nou bloqueig a mig termini. Primer, perquè el màxim que pot/vol oferir la part espanyola està molt lluny del mínim que pot/vol acceptar la part catalana. Segon, perquè fins i tot en el cas altament improbable que el PSOE acabi posant sobre la taula una solució política digna de ser considerada, el PP i el TC sempre seran allà per tombar-la i obrir una crisi encara pitjor. I tercer, perquè hi ha un aparell policial-judicial que no se sent al·ludit per la retòrica naïf de la concòrdia i està totalment determinat a boicotejar, a través de la repressió incessant, el camí de la política. Precisament per tot això l’independentisme, jugant a fons i amb intel·ligència la partida de la taula de diàleg, té al davant una gran oportunitat de fer un nou salt endavant en vots i en legitimitat, interna i externa. Encara més si, mentrestant, ha governat bé i per a tothom.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a juny 19, 2021 | 20:42
    Ramon juny 19, 2021 | 20:42
    ERC lloant la "visió estratègica d'Òmnium" ve a ser com el tripartit lloant l'"humor" de Polònia.
  2. Icona del comentari de: Ramon a juny 19, 2021 | 20:44
    Ramon juny 19, 2021 | 20:44
    Parlant de Polònia, en aquests moments tant Gabriel Rufián com Santiago Abascal i Inés Arrimadas ja deuen ser davant del televisor amb la samarreta de la Roja.
  3. Icona del comentari de: Ramon a juny 20, 2021 | 01:34
    Ramon juny 20, 2021 | 01:34
    El relat d'ERC ha quedat com la central de Fukushima. Deixats a banda els talps o agents infiltrats d'Espanya, deixats a banda els que només hi són pel sucu-sucu o la menjadora, deixats a banda els que en realitat la causa nacional sempre els la va portar fluixa perquè n'estaven per una altra -la mateixa que els pudents-, deixats a banda els idiotes sense remei que a ERC en són gernació i finalment deixats a banda els malalts caïnites amb síndrome Jueus de Vida de Brian en grau agut, la resta, si és que hi resta algú no inclòs en aquells sotsgrups i si fos mínimament honest hauria de reconèixer que s'havia equivocat en tot i demanar perdó.
  4. Icona del comentari de: No ho compro a juny 20, 2021 | 02:14
    No ho compro juny 20, 2021 | 02:14
    Amnistia i autodeterminació? (A qui es pensa que li esta demanant?) 1) No hi ha cap possibilitat per la via de la submissió. I 2) per cert que són demandes contradictòries: amnistia se li demana a un poder superior per seguir sota el jou de l'estat que la concedeix, i l'autodeterminació no requereix de ningú més que del subjecte que s'afirma, no necessita l'altra part ni tan sols per ser reconegut. Ho resol tot d'una. Aplegar les dues demandes vol dir que ni hi ha estratègia ni se sap què es vol. I prou que ho sabem. INDEPENDÈNCIA
  5. Icona del comentari de: Ramon a juny 20, 2021 | 10:41
    Ramon juny 20, 2021 | 10:41
    Quina por que li té Espanya-ERC als comentaris. Culet, culet!
  6. Icona del comentari de: Gonzalo a juny 20, 2021 | 11:36
    Gonzalo juny 20, 2021 | 11:36
    No os cansais de tantas jugadas maestras???? Soberanía solo hay una en España. Y pertenece a todos y cada uno de los españoles .
  7. Icona del comentari de: Ramon a juny 20, 2021 | 12:08
    Ramon juny 20, 2021 | 12:08
    A l'espera que ERC ens doni notícia d'aquesta estratègia d'Òmnium o sia d'ERC suposo que per la independència que figura que és tan bona, val la pena remarcar que Òmnium neix per defensar la llengua catalana de la castellanització i ara està en grapes d'un partit que pretén que visquem la castellanització no amb resignació ans amb alegria i que la tinguem per una riquesa brutal. És com si Black Lives Matter s'adherís al Ku-klux-klan.
  8. Icona del comentari de: Tanto al Dr Sanchez como al Dr Junqueras y al Dr Strangelove les duele la cara de ser tan guapos. a juny 20, 2021 | 16:08
    Tanto al Dr Sanchez como al Dr Junqueras y al Dr Strangelove les duele la cara de ser tan guapos. juny 20, 2021 | 16:08
    Su belleza está en el ojo del espectador. Del espectador Voltas, quien parece tener una viga en el ojo más que considerable.
  9. Icona del comentari de: Iago Blanc a juny 20, 2021 | 17:25
    Iago Blanc juny 20, 2021 | 17:25
    Nova dieta recomanada ERC & Dieta recomanada : peix del cove.
  10. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a juny 20, 2021 | 22:04
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) juny 20, 2021 | 22:04
    El PPSOEMOCS juga al joc del policia bo i el policia dolent. ERC fa veure que ha caigut en la trampa del policia bo, el cert és que ja n'era confident des de bon principi, des d'abans del referèndum quan Junqueras, aleshores vicepresident, s'entrevistava amb Mariano Rajoy d'amagat del president Puigdemont
  11. Icona del comentari de: Narcís a juny 21, 2021 | 12:12
    Narcís juny 21, 2021 | 12:12
    Tot això que diu és així : qui talla el bacallà és la màfia fàctica i .. tururut ! PD: si PSOE amb sos mitjans públics no diu la veritat als espanyols sobre la prevaricació de la sentència ni el cas omís que fan a l' ONU i mateixa Europa . . què pot esperar ningú d' aquest partit, d'aquest gobierno, d'aquest estat ( fos només per por que mateixos pseudotribunals anessin a per ell ! ) !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa