Segur que no hi haurà gran discrepància si dic que el tret més característic del MHP Aragonès és la seva sòlida, pregona, aclaparadora mediocritat, la seva incapacitat per destacar en qualsevol dels infinits aspectes de la vida, el món, el dimoni i la carn. Amb el seu tarannà poruc i “exigent”, aquest home tan empolainat mai seria un dels “nou de la fama”; sembla més l’obscur antiheroi de les novel·les de John Updike, Harry Amstrong, conegut com a “conill”.

Davant la nul·litat del president oficial, el president real i efectiu, el que parla a tot arreu i dicta la doctrina del partit, es Oriol Junqueras. Un personatge rabelesià, una mica de Gargantua amb trets del Pantaleone de la commedia dell arte italiana i una flamígera incontinència verbal que fa riure. El seu bigarrat discurs, tant grandiloqüent com boirós, és un tumult de consideracions que recorda la tècnica del “torrent de la consciència”, de Joyce, encara que sense consciència però amb gran capacitat per enlluernar les audiències.

La línia de partit, com la “línia general” dels bolxevics, és, l’única cosa que ERC té a proposar i la clau de volta de la seva estrategia, buida de tota referencia a la independència. De vegades, doncs, per donar-li concreció, un xic més a l’abast de la gent del carrer, fan parlar la secretària general a l’exili, Marta Rovira. Des de la llunyana Suïssa de la muntanya màgica, aquesta camarada, que parla com una germana de l’exèrcit de salvació, com la predicadora d’Elmer Gantry abans de caure al pecat, repeteix en termes monocordis les consignes que li arriben des de Catalunya.

Cap dels dirigents d’ERC gosa dissentir gens ni mica. La portaveu del partit, Marta Vilalta, comunica al mon la doctrina amb l’alegria d’una ama de claus de novel·la gòtica, com el Castell d’Otranto. La seva competència a l’hora de reproduir fil per randa les consignes de la direcció, sense afegir un bri d’originalitat li permetin albirar un gran esdevenidor al si d’un partit que diu de si mateix que és més que un partit. I té raó perquè, més que un partit és una societat mercantil d’interessos personals.

L’estat major de l’independentisme “pragmàtic” té la seva avantguarda a Madrid en la persona de Gabriel Rufián, barreja de miles gloriosus per les formes i Fra Gerundi de Campazas, (a) Zotes pels continguts, noi del sucre del terrorisme verbal, que fa estremir de plaer les esquerres hispàniques, el seu real auditori. Aquesta estranya criatura és el fruit dels esforços del seu pare espiritual, Joan Tardà, un Gepetto paleocomunista de darrera glaciació, encarregat d’assolir l’hegemonia del seu partit al si de l’independentisme i de la societat catalana.

El partit disposa d’un formidable aparell de propaganda, gràcies al seu control absolut dels mitjans de comunicació públics i gran part dels privats, que té comprats amb subvencions directes i indirectes, com el Txitxikov de Gogol comprava les ànimes mortes. Màxim responsable de la rentada de cervell, un comissari polític, Sergi Sol, amb la missió de castrar el moviment independentista i vetar els discrepants. Els més moderns, els babyboomers i mil·lenni als, lectors d’Asterix, ho veuen com una mena de sembrador de zitzània amb l’objectiu d’introduir el caïnisme a dintre del poblat bretó. Els més ancians es recorden de la figura de Tersites, l’antiheroi d’Homer, un personatge contrafet i pervers que maquina sempre destruir els plans dels aqueus.

Sol és el corifeu d’un fascio di combatimento d’esforçats intel·lectuals orgànics, tertulians i todòlegs pagats amb l’or del rei, presents a tots els programes dels mitjans de comunicació per reproduir la línia del partit amb entonacions sublimes. El culte a la personalitat del gloriós líder assoleix nivells poètics quan, al millor estil estalinista veuen el cap suprem de l’ordre com un “estel de la tramuntana”.

Tota aquesta feinada de reconstrucció de la realitat social en clau partidista té com a propòsit: garantir l’hegemonia del partit ERC a la societat catalana, impedir la llibertat d’expressió, vetar tota mena de discrepància, assegurar el control de les institucions i imposar un pensament únic. Es tracta de convertir la Catalunya del segle XXI en una mena del Mèxic del segle XX, parasitat i corromput per un partit identificat amb l’Estat, el PRI o Partido Revolucionario Institucional, antecedent i model del partit republicà institucional.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El PRI català a juny 28, 2022 | 19:43
    El PRI català juny 28, 2022 | 19:43
    Els símils són sublims de tant ben trobats i pertorbadors de tant certers.
  2. Icona del comentari de: Narcís a juny 28, 2022 | 20:32
    Narcís juny 28, 2022 | 20:32
    No es preocupi l' autor . . els catalans no som ( per molt que així volguin tractà'ns-e ) ' espanyolets mil del carrer ' així fràgils en voler aixecà'ns-e la camisa ! PD : malgrat el munt que són a ca nostra i no se n' adonen o no volen adonar-se'n !
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 30, 2022 | 09:50
      Pere Llimonera i Citronell juny 30, 2022 | 09:50
      Narcís, tú eres, como Pujol, el Español del "Año", y asi te lo reconoceran las autoridades sin duda... deja de creerte un Franco ario-Nibelungo en casa de los Españoles... porque estás en casa de los españoles; siendo uno mas de la comunidad de vecinos. Así de simple... en fin, como dijo Cotorrarelo en otro de sus artículos: Cataluña es "El Sueño de una noche de Verano", y la pesadilla de las noches del resto de las estaciones, gracias al "Movimiento" del Nacional Catalanismo... Toma el sentimiento trágico de la vida de Espanya y el 'esperpento' que la deforma, y lo adereza con su propio surrealismo... España es el reflejo de su sentimiento y cultura en los espejos cóncavos/deformantes del callejón del Gato -espejos de la Calle de Alvarez Gato-... El "sentimiento Trágico de la vida" deformado por esos espejos resulta en la cultura española... Tal como decía la frase de Max Estrella en 'Luces de bohemia', la obra de Valle Inclán: “Los héroes clásicos reflejados en los espejos cóncavos dan el Esperpento. El sentido trágico de la vida española solo puede darse con una estética sistemáticamente deformada”... Y Catalunya , como parte de España que es y siempre ha sido por raíces, geografía, interrelaciones, Historia, etc. también bebe de ese extraño elixir cultural, pero a su manera, con su "fet diferencial", que a esa 'deformación' y 'sentimiento trágico' esperpéntico, le añade el surrealismo, la brisa y el Sol Mediterráneos y los aires provenientes de mas allá de los Pirineos... Esto resulta en conceptos, obras y resultados magníficos a veces y otras en engañifas totales y absurdas que hunden todo o que se tragan y asumen en masa muchos catalanes con resultados fatales, absurdos y surrealistas... SI, así es: convirtiendo muchas veces su transcurrir, en una serie de situaciones mas "absurdes que un diàleg d’una obra de Ionesco"... !Por esto, el asunto no es un voto o un escaño de diferencia para decapitar o no al rey, ni buscar metas ni Fantasías fuera de lugar, sino que "el sentimiento Trágico de la vida" a la Española y a la Catalana la lleva a situaciones absurdas y surrealistas, en que ella misma se ha metido sin necesidad alguna; convirtiéndose Cataluña en un drama Shakespeariano reinterpretado por Ionesco!
      • Icona del comentari de: El Cid Campejador a juny 30, 2022 | 12:00
        El Cid Campejador juny 30, 2022 | 12:00
        Estamos en casa de los españoles eh, Llimonera? Y España no se puede dividir y tal y tal.
  3. Icona del comentari de: Guillem a juny 28, 2022 | 21:53
    Guillem juny 28, 2022 | 21:53
    Els dirigents d'Esquerra Republicana Espanyola (ex-C), si tenen algun propòsit més enllà d'ocupar el màxim de trones, és (potser) fer la III República.... Espanyola, és clar, sinònim d'anti-catalana, com ho van ser les dues anteriors. Com que els vots espanyolistes se'ls ha de repartir amb el PPSOEMOC'S i la Comuna Pudenta, no en tenen prou i procuren enredar els independentistes més innocents. Es per això que combinen una xerrameca d'aparença sobiranista amb una pràctica unionista, contra la llengua, la cultura i les llibertats de Catalunya, fent costat als còmplices del 155. La llei contra el català a l'escola que van aprovar amb la complicitat de Junts el 8 de juny, serà un llast vergonyós que els acompanyarà sempre.
    33
    Icona de dislike al comentari de: Guillem a juny 28, 2022 | 21:53 11
    Respon
  4. Icona del comentari de: Tricic a juny 28, 2022 | 22:33
    Tricic juny 28, 2022 | 22:33
    Si no existís ERC aquest home no sabria de què escriure. Una mica malaltís.
    15
    Icona de dislike al comentari de: Tricic a juny 28, 2022 | 22:33 32
    Respon
    • Icona del comentari de: Si noi, a juny 29, 2022 | 18:26
      Si noi, juny 29, 2022 | 18:26
      qui paga mana
  5. Icona del comentari de: . a juny 28, 2022 | 23:26
    . juny 28, 2022 | 23:26
    La descripció i el raonament són correctes, però no la conclusió. Posats a autonomisme, la gent preferirà l'original, el PSC, a la còpia, ERC. Ho porten cru, però el pitjor és que s'han venut els votants i els catalans en general.
  6. Icona del comentari de: Juny a juny 29, 2022 | 00:27
    Juny juny 29, 2022 | 00:27
    Excel.lents comparacions, Cotarelo. No faci cas dels trolls, són el nostre virus particular. Molts de nosaltres seguim els seus articles i l'admirem.
  7. Icona del comentari de: 'parasitat i corromput per un partit identificat amb l'Estat' a juny 29, 2022 | 05:52
    "parasitat i corromput per un partit identificat amb l'Estat" juny 29, 2022 | 05:52
    Si la memoria no me falla, llevamos más de cuarenta años parasitados y corrompidos por partidos que se identifican a sí mismos con Cataluña. No hay novedad, señora baronesa.
  8. Icona del comentari de: Ex- votant d`' ERC. a juny 29, 2022 | 06:07
    Ex- votant d`' ERC. juny 29, 2022 | 06:07
    Ja fa temps que me'n vaig adonar de per on anaven els trets a ERC. D'aquí el meu nick.
    • Icona del comentari de: hola Marta! a juny 29, 2022 | 18:22
      hola Marta! juny 29, 2022 | 18:22
      Quan quedarem a la floristeria? Petonets pel Jordi, està millor de les lleganyes?
  9. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juny 29, 2022 | 08:32
    Doctor Strangelove juny 29, 2022 | 08:32
    Per què aquest odi contra erc? O bé el comunista aquest és un infiltrat espanyol que vol carregar-se l,independentisme o és la mostrar de la rancúnia que tenen els corrupgents contra erc. No pot ser d,altra manera. Doc.
    • Icona del comentari de: Sergi a juny 29, 2022 | 10:33
      Sergi juny 29, 2022 | 10:33
      No és només De, són tots tres. Desde 1-0 han trencat cap pacte amb els repressors del 155?. Què han fet durant tot aquest temps? Apart d'omplir-se la butxaca i no donar suport a cap represaliat. Quan abans t'adonis què tenim un govern de Vichy, abans avancem.
    • Icona del comentari de: Si noi, a juny 29, 2022 | 18:29
      Si noi, juny 29, 2022 | 18:29
      Corruptgència ha perdut la presidència, és una humiliació, el poble no te seny! L'ha hem de recuperar foten sidral i amagant la corrupció
    • Icona del comentari de: En ocasions veig comunistes… a juny 30, 2022 | 10:15
      En ocasions veig comunistes… juny 30, 2022 | 10:15
      Es que estic malalt…
  10. Icona del comentari de: Angelblau a juny 29, 2022 | 10:32
    Angelblau juny 29, 2022 | 10:32
    Esquerra RENEGADA de Catalunya
  11. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 29, 2022 | 10:54
    Pere LLimonera i Citronell juny 29, 2022 | 10:54
    Siempre en contra de ER, que conste que ER no me cae bien, pero me cae bie, si Cototarrelo les critica, al final ER es Rufián y Rufián es ER.
  12. Icona del comentari de: Groc a juny 29, 2022 | 11:37
    Groc juny 29, 2022 | 11:37
    L'omilia de cada dimecres contra ERC El Cotarelo due estar la mar de conten amb tans incondicionals La perfecció de JxC os ilumina
    12
    Icona de dislike al comentari de: Groc a juny 29, 2022 | 11:37 19
    Respon
  13. Icona del comentari de: Ferran a juny 29, 2022 | 12:54
    Ferran juny 29, 2022 | 12:54
    Absolutamente genial.
  14. Icona del comentari de: joandoménec a juny 29, 2022 | 12:54
    joandoménec juny 29, 2022 | 12:54
    Gran anàlisi del que és avui ERC. Barrera es tornaria a la tomba si veiés aquesta societat d'interessos en què han convertit el partit on militava.
  15. Icona del comentari de: Joan a juny 29, 2022 | 14:10
    Joan juny 29, 2022 | 14:10
    M'he fet un fart de riure, pero no es el PRI home! Es el PSC! Aquest es el model de ER (quan allò de la sociovergència, unicament era per posar encara més merits, al partit-Estat, es a dir, el PSC). L'original, tindrà el President a les pròximes eleccions, i no descarto que amb els mariachis de ER, i tota l'esquerra reaccionària. Aquesta es la seva tasca.
  16. Icona del comentari de: Cotarelo, una ànima en pena a juny 29, 2022 | 18:12
    Cotarelo, una ànima en pena juny 29, 2022 | 18:12
    la caritat corruptgent el manté, s'ha de cuidar al servei! Segle XIX
  17. Icona del comentari de: Ex-passerell a juny 29, 2022 | 18:18
    Ex-passerell juny 29, 2022 | 18:18
    No he votat mai ERc però sí que em vaig fer un tip d'enganxar uns cartells seus que deien "Som República" , jo, passerell de mi, pensant que si no especificaven quina República" era perquè no calia, perquè quedava clar per a tothom que volia dir "República Catalana". Després, en els actes de solidaritat amb els presos polítics que organitzava setmanalment una assemblea local de l'ANC controlada per ERc, primer van substituir el crit final de "Visca Catalunya Lliure!" per un "Visca la República" pelat, després van eliminar el Cant dels Segadors del final... ja no vaig continuar, ja havia llegit en el llibre del MHP Puigdemont, els tripijocs del mossèn quan era vicepresident i em vaig adonar que tot lligava. El que ha vingut després ja no m'ha sorprès gens
    • Icona del comentari de: Si noi, vam ser republiqueta, durant 8 segons a juny 29, 2022 | 19:41
      Si noi, vam ser republiqueta, durant 8 segons juny 29, 2022 | 19:41
      El batxiller es va tornar foll, va desapareixer 4 setmanes, i al tornar va trigar 8 segons a suspendre la DUI, i poques hores a fugir deixant-ho tot enmerdat.
      13
      Icona de dislike al comentari de: Si noi, vam ser republiqueta, durant 8 segons a juny 29, 2022 | 19:41 14
      Respon
    • Icona del comentari de: Si noi, altres van declarar la independència... a juny 29, 2022 | 19:44
      Si noi, altres van declarar la independència... juny 29, 2022 | 19:44
      i va durar 8 segons, van fugir "cames ajudeumes" deixant-ho tot emmerdat...
      10
      Icona de dislike al comentari de: Si noi, altres van declarar la independència... a juny 29, 2022 | 19:44 15
      Respon
    • Icona del comentari de: Psiquiatria d'ONG a juny 29, 2022 | 19:49
      Psiquiatria d'ONG juny 29, 2022 | 19:49
      Estàs sonat! Traballes per ERC, no votes ERc, i no cobres d'ERC? De què vius? dels calets del papà???
  18. Icona del comentari de: Un altre article del Cotarelo? a juny 29, 2022 | 19:52
    Un altre article del Cotarelo? juny 29, 2022 | 19:52
    Un comunista de jove que de vell veu la llum i és convers a corruptgent? Els nens venen de París???
  19. Icona del comentari de: OK GAL i República a juny 30, 2022 | 08:29
    OK GAL i República juny 30, 2022 | 08:29
    Sí, les polítiques de CiU van ser una desgràcia en molts sentits, especialment el català. Llavors es podia votar ERC. Després es van fer amics del GAL per ser ERÑ, i ara directament ERcal. Dels corifeus no en parlo perquè ni els veig ni llegeixo, però quan he ensopegat ha sigut divertit veure com els hi tremolava la veu evitant un crítica inevitable.
    • Icona del comentari de: Si noi, a juny 30, 2022 | 09:35
      Si noi, juny 30, 2022 | 09:35
      ERC no ha canviat de nom en gairebé un segle, en canvi CiU ho fa tot sovint, cada cop que's destapa un cas gross de corrupció, ara ho haurà de tornar a fer gràcies a Laura Hagrid Borràs, trobo que Junts Per La Pasta els hi escau, els defineix. Però sempre els coneixerem com Corruptgència...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa