El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
No són polítics, són tafurs
  • CA

Tot parlant fa uns dies amb el meu bon amic osonenc Miquel Aguilar Canadell sobre el capteniment i l’estil dels nostres dirigents, en moment determinat de la conversa, va afirmar: “són una gent que contemplen la política com un tauler de joc dels seus interessos. No saben veure més enllà d’aquest tauler. És clar, mai no poden pensar “en gran””. Feia molt temps que no escoltava una sentència tan encertada al respecte.

Hi rumio i em venen al cap tots els moviments dels partits d’aquests darrers anys. Tot són “jugades” pensades exclusivament en el seu interès. Trec aquí i poso allà. Apostar, apostar i apostar. Facin joc, senyores i senyors! El casino de la partitocràcia catalana és obert les vint-i-quatre hores dels tres-cents- seixanta-cinc dies de l’any. Això sí, només són admesos els socis membres del Parlament de Catalunya.

Fem una mica de memòria i pensem quin discurs hem sentit que parlés sobre el futur de la nació. Qui l’ha dibuixat? Només escoltareu les cantarelles de sempre sobre el mandat del primer d’octubre, el diàleg amb l’estat o la repressió. Paraules que ni comprometen a res, ni esbossen cap horitzó col.lectiu. És una justificació eterna de la seva impotència. Espanya és dolenta i nosaltres, bons. Mentrestant, es van repartint les cartes de la menjadora.

La gent del carrer viu al marge de les seves martingales. No volen ni saber els noms dels protagonistes. Són conscients que no resoldran res. Només veure les intervencions públiques dels “tafurs”, qualsevol català arriba a la conclusió que el millor que hom pot fer és treure’s ell mateix les faves d’olla sense esperar res d’aquesta gentola. Malgrat que, personalment, els pugui entendre, he de dir que aquest capteniment és la millor recepta per esdevenir un poble decadent. Si ens desentenem de la cosa pública, acabarem essent esclaus dels interessos dels seus rectors. Volem ser els escolanets d’uns pocapenes?

Catalunya no necessita eslògans i declaracions per voler quedar bé amb tothom. Ara li cal, primer de tot, saber on és i acceptar quines són les seves febleses i les seves virtuts. A partir d’aquí, és quan podrem dissenyar el nostre futur amb garanties d’èxit. Prou declaracions en clau d’un tauler de joc que sempre beneficia a aquests. No girem l’esquena a una realitat que ens condiciona el nostre dia a dia. Siguem exigents i implacables amb qui pot decidir l’esdevenidor de la pàtria, perquè sempre cal demanar les responsabilitats d’un desastre.

Per tot plegat, abans que proclamar que calen noves alternatives electorals, hem de fiscalitzar amb duresa a qui ens ha dut allà on som. Només així la sentència ens serà favorable i seran condemnats. El futur de Catalunya s’ha d’edificar damunt el càstig cap als culpables. És crua aquesta afirmació? Segurament, però la pervivència de les nacions sovint s’alça sota aquesta premissa. Toquem de peus a terra i entenguem d’una vegada per sempre que, sense enderrocar la perversitat, hom no pot construir la dignitat. Quan interioritzem això, se’ns obriran les portes del progrés i la llibertat. No ens quedem a casa tot deixant que Catalunya esdevingui una simple anècdota de la història. Siguem els artífexs de la nostra pròpia victòria donat que no tenim cap amic. Cap. Només podem confiar en nosaltres mateixos. Aquesta és la dura realitat. Entomem-la.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Narcís ( Catalunya n' és esfondrada políticament, econòmica i cultural . . I ha de ser dit amb veu alta, amb crit d' alarma. . que no pas deixar-se dur per les baboiades dels partits no pas antiindependentistes sinó catalanòfobs ! ) a juliol 04, 2022 | 23:07
    Narcís ( Catalunya n' és esfondrada políticament, econòmica i cultural . . I ha de ser dit amb veu alta, amb crit d' alarma. . que no pas deixar-se dur per les baboiades dels partits no pas antiindependentistes sinó catalanòfobs ! ) juliol 04, 2022 | 23:07
    És obvi que hauríem d' escoltar sovint al Parlament " com està Catalunya i com podria ser sense aquest estat tot procurant prendre les mesures convenients " ( això no desfà recordar tot el que ens fan sigui com complement i mateix esperó ! ) ! PD : que no pas tant de nyic-i- nyac rere qüestions gens de valor i, no diguem-ne, de transcendència zero, verament, pretextos per anar fent, per anar vivint- en de la moma !
  2. Icona del comentari de: Una a juliol 05, 2022 | 01:20
    Una juliol 05, 2022 | 01:20
    Són uns pocavergonyes. Haver fet president en Sánchez és l'error més gran des de el compromís de Casp. Ho han fet per sortir de la presó, doncs que no haguessin venut èpica. Com es va veure al judici, parlant en castellà i reconeixent la justícia de l'enemic es contradeien amb allò que ens van vendre. Ells i elles han sortit i ens han deixat a tots a dintre i el més greu, els nostres fills, que ja no podran ni somiar la llibertat. Han ajudat els socialistes a llençar-nos la primera palada a la tomba. I encara hi han milers de represaliats per haver sortit al carrer a defensar-los. Són uns pocavergonyes tots ells i elles. No hi ha partit que se salvi. No sé com tenen la barra de passejar-se pel país i creure's el no sap què i donar lliçons, i el pitjor, com hi ha gent que encara se'ls escolta o els disculpa. Pocavergonyes!
  3. Icona del comentari de: ciutadà a juliol 05, 2022 | 08:24
    ciutadà juliol 05, 2022 | 08:24
    Si ens desentenem de la cosa pública acabarem sent (ja ho som) esclaus dels seus rectors. I si no ens en desentenem també. No hi ha cap polític que no miri per a si mateix i per la seva butxaca; i si ni ha algun, plega o el fan fora.
  4. Icona del comentari de: Abstencionista a juliol 05, 2022 | 08:51
    Abstencionista juliol 05, 2022 | 08:51
    Completament d'acord, Una. Però ja ho veuràs, a les properes eleccion tots a votar com xaiets i ells a ocupar els seus escons i a cobrar. Al capdavall tenim el que mereixem. I no s'hi val alló de que si no vas a votar guanyaran les forces espanyolistes: ja hi son i de força independentista no n'hi ha cap.
  5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 05, 2022 | 10:43
    Pere Llimonera i Citronell juliol 05, 2022 | 10:43
    Catalunya existieix, i no és una simple anècdota de la història (com Múrcia, que no existeix i ningú sap el que és ;-D )... Ara bé, la regió autonòmica catalana no és cap pàtria ni nació per se, més que en les ments calentes i fantascioses d'unes minories supremacistes... el diàleg amb l'estat existeix, però, la resta, això són les cantarelles i fantasies de sempre: el mandat del primer d'octubre, la repressió, ens roban, etc. ... Lo explicaré; y lo haré en Español/Castellano, para cumplir con, "al menos", el 25%, y porque sé y también sé que presumen de ello, todos los separatas suprematas sectarios inventa patrias, tal como el resto de catalanes, se manejan en Español mejor que en el resto de regiones autonómicas de toda España... pues, siendo así, creo que se presta pintiparado el explicarlo en español: lo que ocurre, en esencia, es que Catalunya es una región que se hizo rica con la colaboración, ayudas, proteccionismo frente a la industria extranjera y el "Mercado Cautivo" de todo el resto de Espanya, dando esto vía a una sorprendente vanidad y supremacismo fantasioso de una minoría de provincianos y parte de las Elites extractoras provincianas con ínfulas imperialistas de la Catalunya profunda, que parece que ahora se quieren quedar con la finca; e incluso con las fincas de al lado de media España... y que se van a llevar el H0stión de su vida en cuanto se caigan de la higuera...
    • Icona del comentari de: El Cid Campejador a juliol 05, 2022 | 17:40
      El Cid Campejador juliol 05, 2022 | 17:40
      minories? El parlament és independentista. La minoria sou els unionistes com tu.
      • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juliol 06, 2022 | 11:54
        Pere LLimonera i Citronell juliol 06, 2022 | 11:54
        Si yo digo que sois minorías, sois minorías. Apa Adéu!
      • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juliol 06, 2022 | 12:54
        Pere LLimonera i Citronell juliol 06, 2022 | 12:54
        Si yo digo que sois minorías, sois minorías. Apa Adéu! Lo repito
  6. Icona del comentari de: Àlex a juliol 05, 2022 | 12:55
    Àlex juliol 05, 2022 | 12:55
    Res. Els tornaran a votar. Com sempre I ja pots anar fent de cheerleader, Espot, fent veure que el poble és víctima dels polítics... que resulta que vota un cop rere l'altre.
  7. Icona del comentari de: Ok Corral a juliol 06, 2022 | 00:38
    Ok Corral juliol 06, 2022 | 00:38
    Només sabem plantar-nos davant la TV o un llibre. Quans ens plantem davant unes eleccions llavors serem més lliures. Que el president convoca eleccions pel dia X, millor anem a votar el dia Y a ells o uns altres. Tanta amistat que han fet a les presons i no n’han tret cap mena de profit o lliçó...estan socarrimats.
  8. Icona del comentari de: Independentista a juliol 06, 2022 | 08:15
    Independentista juliol 06, 2022 | 08:15
    Completament d'acord, `Alex.
  9. Icona del comentari de: ciutadà a juliol 06, 2022 | 08:21
    ciutadà juliol 06, 2022 | 08:21
    Un pais de tan llarga tradició democràtica - amb tots els seus condicionants- com els Estats Units, en passa llargament dele3s eleccions. No recordo el porcentatge amb que ha estat elegit Joe Biden, però si el de George W. Bush: el 16 %. Ja veieu, amb el 16% dels votants. I es que els americans saben molt bé que, governi qui governi ells serà els que rebràn.
  10. Icona del comentari de: Cristina a juliol 06, 2022 | 09:43
    Cristina juliol 06, 2022 | 09:43
    Menys mal que ha sorgit l´associació-plataforma politica de Suport Civil Català (www.suportcivilcatala.cat) per acabar amb el botiflerisme d, Erc-Junts-Cup. Afegiu-vos com jo he fet si teniu realment ganes d´aire fresc i canviar les coses per aconseguir la independència real de Catalunya!.
  11. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juliol 06, 2022 | 14:01
    Luisnomeacuerdo juliol 06, 2022 | 14:01
    Siempre toca si no es un pito es una pelota, cada vez veo más deprimido a este fascista independentista exponente de tractoriano donde los haya. Pobrecillo Santiago descabalgado no le aguantan ni en amer.
    • Icona del comentari de: Fart de Caspanyols fatxes a juliol 07, 2022 | 10:51
      Fart de Caspanyols fatxes juliol 07, 2022 | 10:51
      Ets un mal educat i poca pena
  12. Icona del comentari de: Narcís a juliol 06, 2022 | 18:01
    Narcís juliol 06, 2022 | 18:01
    Només demanar a l' autor que pròxim article no sigui contra patriotes/ compatriotes representants de l' anhel ( urgent ) d'una Catalunya sobirana ! PD : no pas per res .. però cansa un xic ser contínuament contra d' ells ( serà perquè surt de franc que no pas ser contra el botxí, prevaricador botxí ? ) !
    • Icona del comentari de: La seva pàtria no és Catalunya a juliol 07, 2022 | 08:07
      La seva pàtria no és Catalunya juliol 07, 2022 | 08:07
      Si et consideres compatriota d'uns espanyolistes que s'han fet passar per independentistes per evitar que el poble els passés per damunt i que un cop perpetrat l'engany s'han afanyat a retornar a l'autonomisme i al Congreso español com sempre, doncs ets un clar representant del problema que descriu l'autor.
  13. Icona del comentari de: Fabencio a juliol 06, 2022 | 20:16
    Fabencio juliol 06, 2022 | 20:16
    La abstenció guanyarà a las properas eleccions i governarà PPSOEVOX = nacionalisme espanyol que lo esfonsara tot i llavors arribarà la independència.
    • Icona del comentari de: Fart de Caspanya a juliol 07, 2022 | 10:56
      Fart de Caspanya juliol 07, 2022 | 10:56
      La independència ha de venir del carrer i no pas del parlament de Catalunya. No cal confiar en CAP polític per fer la independència. El poble cal que es mobilitzi i comenci a fer DESOBEDIÈNCIA CIVIL. Mica en mica i sense parar. Començant per exemple en: pagar els impostos a la hisenda catalana, i segon fer una manifestació i encadenament massiu durant dies a plaça Catalunya per exigir la llibertat del nostre país i deixar de ser una col·lònia de l'Estat Caspanyol
  14. Icona del comentari de: Fart de Caspanya a juliol 07, 2022 | 10:48
    Fart de Caspanya juliol 07, 2022 | 10:48
    Gran article. Grans veritats. Catalunya és una col·lònia de l'Estat Caspanyol i molts dels seus dirigents estan encantats de servir l´Imperio Caspanyol. Altres dirigents i persones els encanta viure amb la Síndrome d'Estocolm perquè els fa esclaus i feliços. Catalunya serà independent de l'Estat Caspanyol si la gent del poble i la seves associacions lluiten fent desobediència civil. Si cal esperar els dirigents de la col·lònia caspanyola que ens alliberin del jou caspanyol és senzillament impossible. No volen l'alliberació nacional i viuen perfectament bé en aquest conflicte sucós per ells. LLIBERTAT Països Catalans !
  15. Icona del comentari de: Català a juliol 07, 2022 | 12:26
    Català juliol 07, 2022 | 12:26
    Doncs és possible que tinguis raó Fabencio. Encara que els catalans hem demostrat ser tan cagats que potser ens arreulirem i anirem entomant les garrotades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa