Hi ha una polèmica al Twitter, ja sabeu, la bombolla, sobre el passat esclavista d’una part de la burgesia catalana. És molt interessant, però, com passa sovint a les xarxes, es personalitza massa aquí i ara, s’extrapola a la política actual i perd qualitat. Es tracta, tanmateix, d’un fet històric documentat. El ja clàssic estudi de Jordi Nadal, El fracàs de la Revolució industrial a Espanya, 1814-1913, (1975) mostra com la revolució industrial que no va ser a Espanya va reeixir a Catalunya. L’estudi parla sobretot de la indústria cotonera que es va enlairar a l’últim terç del XVIII amb la supressió del monopoli americà. Després de la pèrdua del continent, l’explotació es va concentrar a Cuba. Tot plegat, aquesta acumulació primitiva de capital farà possible la revolució industrial a Catalunya. Però sempre, sigui a la terra ferma o les Antilles, basada en l’esclavitud.

Sense dubte, es tracta d’un episodi força brutal i d’amarg record, raó per la qual es passa per alt, fins i tot s’oblida, com s’obliden les causes dels actes fallits. Si no erro, Nadal no l’esmenta mai. Forma part d’un passat fosc que gran part dels països occidentals compartim i que sembla interpel·lar-nos moralment. Suposem que els fills i nets no són culpables de les faltes o pecats dels pares, encara que el Déu de la Bíblia, el de la Torà, diu diverses vegades que “visitarà” la iniquitat dels pares sobre els fills fins a la tercera i la quarta generació. (p.e., Ex., 20, 5). Això, diem, no es pot entendre al peu de la lletra. Nosaltres no som responsables dels pecats dels nostres avantpassats. No som responsables; només beneficiaris.

Suposo que calcular fins a quin punt la civilització, el progrés, el benestar, la llibertat, estan basades en la institució més inhumana serà una feina impossible. Grècia, Roma, eren societats esclavistes. De l’orient, el de la llum, no cal parlar. Esclaus van construir la part més gran de les set meravelles del món i esclaus van ser decisius al take off dels Estats Units fa quatre dies mal comptats. El món i tota la seva grandesa descansa sobre l’esclavitud, igual que el déu elefant hindú, Ganesha, viatja sobre un ratolí. De fet, convivim amb l’esclavitud avui a tot arreu, més o menys legal; i, sobretot, invisible.

Estava pensant en aquest sarcasme de la història i vaig recordar una cançó de Bob Dylan, Hurricane, a dins d’un LP de 1976, “Desire“. Una peça sorprenent que s’escoltava com una cantata rock, una mena de guió cinematogràfic amb música. Parlava d’un negre, Rubin “Hurricane” Carter, boxejador de pesos wèlter, al que la policia de Virgínia va encolomar tres assassinats que no havia comès. El que es coneix com framing. Sempre m’havia semblat un grit contra el racisme, encara present en 1976, hereu directe de la mentalitat esclavista.

Emocionat, vaig pujar al twitter la cançó de Dylan en Youtube i una tuitaire amb la qual comparteixo opinions, em va comunicar que s’havia fet una pel·lícula de Norman Jewison, de 1999, Hurricane, interpretada per Denzel Washington. Sembla que la pel·lícula ha estat controvertida. Passa sovint. Dylan és un poeta i sintetitza; té una pegada com la d’Hurricane contra el racisme. Jewison és un cineasta i analitza i tota anàlisi és controvertida.

En qualsevol cas, que l’intèrpret sigui Denzel Washington m’hi va donar la via per a tornar a la qüestió de l’esclavitud. Washington és un curiós, però no estrany, cognom per a una persona negra probable descendent d’esclaus. El general que va portar a la victòria els EUA i el seu primer president. Un país que havia nascut amb una Declaració d’Independència on es diu que tots els homes han estat creats iguals i dotats de drets inalienables com la vida, la llibertat i la cerca de la felicitat. Qualsevol persona racional diria que això és contrari per principi a l’esclavitud. Doncs, molts dels signants de la Declaració tenien esclaus. El mateix Washington posseïa més d’un centenar. Com es pot entendre que un propietari d’esclaus signe que els homes han estat creats llibres i iguals si no és per una malaltissa dissonància cognitiva?

Fins i tot en la primera declaració d’independència del món està present l’esclavitud i no com una possibilitat, sinó com una realitat… invisible.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: I si...hi ha molta hipocrisia. I pocs coneixements d'històriade a gener 03, 2023 | 21:43
    I si...hi ha molta hipocrisia. I pocs coneixements d'històriade gener 03, 2023 | 21:43
    Es parla molt del passat esclavista de la burgesia catalana i no es diu mai res, mai, de tota la immensa trama de comerç d'esclaus que tenien muntada la reina consort i desprès "regente" Maria Cristina de Borbon-Dos Sicilias amb el seu segon marit Fernando Muñoz. El "bolsillo secreto" dels Borbons no era nomès fruit de la venda de la corona espanyola a Napoleò per part de Ferran VII, sinò sobretot provinent d'un gran tràfic d'esclaus. Tampoc no eren els ùnics, tot s'ha de dir, els anglesos tambè feien la seva part amb força delit. I d'altres. Però aquì (i sense voler justificar res, nomès faltaria) alguns nomès es paren en els "burgesos catalans" que tenien esclaus per treballar...
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell (irreverente y rebelde Demócrata desde la cuna casi, espejo del Estado de Derecho, azote de supremacistas, castigo de separatas y pluma contra sectarios, totalitarios e intolerantes) a gener 04, 2023 | 11:09
      Pere Llimonera i Citronell (irreverente y rebelde Demócrata desde la cuna casi, espejo del Estado de Derecho, azote de supremacistas, castigo de separatas y pluma contra sectarios, totalitarios e intolerantes) gener 04, 2023 | 11:09
      Ddice el 'Gato de Cheshir', dirigiéndose a una Alicia confundida, alterada, y perdida en ensoñaciones. psic, psic
    • Icona del comentari de: A Canàries van viure molt temps de l'esclavitud i no són burgesos catalans a gener 06, 2023 | 20:10
      A Canàries van viure molt temps de l'esclavitud i no són burgesos catalans gener 06, 2023 | 20:10
      He estat a Canàries i he vist com van prosperar gràcies al comerç d'esclaus.
  2. Icona del comentari de: La pregunta es que haguéssiu fet vosaltres en els seu lloc i temps? a gener 03, 2023 | 23:22
    La pregunta es que haguéssiu fet vosaltres en els seu lloc i temps? gener 03, 2023 | 23:22
    Em sap greu veure que parla de l'historia dels Estats Units i pel que escriu la desconeix. Quan es va signar la (bellísima i avantguarda) Declaració d'Independència dels Estats Units, Washington era el comandant de l'exèrcit Continental i NO ES UN SIGNANT. Es va incloure l'abolició de l'esclavitut en el document però en debatre'l, aquest punt es va excloure, si van oposar les Colonies del Sud perquè col.lapsaría i arruïnaria les seves economies basades en plantacions del conreu de tabac i cotó. Sinó l'excloïen no l'haguessen signat. També van excloure els Americans Nadius i les dones. La pregunta es que haguéssiu fet vosaltres en els seu lloc i temps?
  3. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 04, 2023 | 06:29
    Doctor Strangelove gener 04, 2023 | 06:29
    A veure vell comunista, és que ni de boxa saps, no en tens ni punyetera idea. En Rubin Carter wèter, car el pes màxim d'aquest és de 67 kg, i ni tan sols un super wèter que és de 70 kg (aquí sí que hi pertany el millor de tots els temps en Floid "money" Maywheater), però en carter pesava 73 kg i sempre va competir al pes mitjà i a la hi per sobre. En fi, parla del batxiller de Waterloo que així almenys els hiperventilats t'aplaudiran amb les orelles, i deixa les coses sèries per a la gent amb estudis! Doc.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 09:58
      Gonzalo gener 04, 2023 | 09:58
      ja, ja, ja cojones
    • Icona del comentari de: vendetta a gener 04, 2023 | 10:36
      vendetta gener 04, 2023 | 10:36
      jaaaja catedratic,jojojoojoj
    • Icona del comentari de: Marc a gener 04, 2023 | 12:13
      Marc gener 04, 2023 | 12:13
      Això ès molt rellevant i desautoritza completament l'article.
      • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 04, 2023 | 17:13
        Doctor Strangelove gener 04, 2023 | 17:13
        Tu sí que en saps Marc, :) Doc.
        • Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2023 | 17:59
          Anònim gener 04, 2023 | 17:59
          Som accessibles a l’ensabonada en la mesura que nosaltres mateixos ens ensabonem…???
  4. Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2023 | 11:13
    Anònim gener 04, 2023 | 11:13
    Molt bon article, Sr. Cotarelo. El desconeixement de la història fa caure en moltes mentides, mitges veritats, realitat esbiaxades, interpretacions errònies, fets trets de context (indispensable el context per entendre el fet) Actualment també convivim amb l'esclavitud, perquè sabem que existeix a África i bona part d'Àsia i Amèrica llatina. Ens en beneficiem amb més productes dels que necessitem, que paguem barats "gràcies" a l'explotació estúpida de persones i recursos. I tot això ho pagarem plegats, països rics i pobres, perquè les conseqüències de la injustícia sempre arriben, més tard o més d'hora.
  5. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 13:04
    Gonzalo gener 04, 2023 | 13:04
    Hay un plan para llevar a España, para llevar al Constitucional a la situación de... 'hombre, bien mirado, quizás se puede estudiar si es posible hacer un referéndum'. Algo que es como si dijera un magistrado 'Veremos si es posible el legalizar el asesinato o el robo'. Da igual igual. En ningún ningún humano cabe que dos magistradas del TC digan 'veremos si cabe dentro de la Constitución el construir...'. ¿Construir qué? Es que es brutal esto... asco todo da asco, vomitivo.
    • Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2023 | 15:29
      Anònim gener 04, 2023 | 15:29
      ????
    • Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2023 | 15:30
      Anònim gener 04, 2023 | 15:30
      Gonzalasco ???
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 04, 2023 | 17:36
      Luisnomeacuerdo gener 04, 2023 | 17:36
      La colonia de españoles en Cataluña nos sentimos desemparados por Madrid.
    • Icona del comentari de: fat boy a gener 04, 2023 | 19:09
      fat boy gener 04, 2023 | 19:09
      L'assassinat (de germans) i el robatori ja estan legalitzats al teu pais. Mira l'exemple del Putero Fugao, fins i tot esta escrit a la constitucion.
      • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 04, 2023 | 20:57
        Doctor Strangelove gener 04, 2023 | 20:57
        D,on ho has tret que el batxiller Puigdemont sigui un putero? Doc.
        • Icona del comentari de: fat boy a gener 04, 2023 | 23:58
          fat boy gener 04, 2023 | 23:58
          Ja es no saber que dir, eh?.
          • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 05, 2023 | 09:44
            Doctor Strangelove gener 05, 2023 | 09:44
            Home, de fugit de la justícia només conec la batxiller de Waterloo! Ara si et refereixes a algú altre, no sé, per exemple en Campechano I, doncs resulta que aquest individu no ha fugit de cap justícia. Les coses com siguin! Doc.
            6
            Icona de dislike al comentari de: Doctor Strangelove a gener 05, 2023 | 09:44 3
        • Icona del comentari de: Anònim a gener 05, 2023 | 06:57
          Anònim gener 05, 2023 | 06:57
          Del mateix lloc que tu el doctorat…
  6. Icona del comentari de: Esclaus d'España, negitos del Borbón a gener 04, 2023 | 16:33
    Esclaus d'España, negitos del Borbón gener 04, 2023 | 16:33
    Els catalans, segles esclaus dels borbons, i continuem igual. I sN Oriol, indultado por el Borbon
  7. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 05, 2023 | 09:06
    Doctor Strangelove gener 05, 2023 | 09:06
    A veure convers sicari a sou del batxiller de Waterloo, l'U d'octubre en Cotarrelalo, com la majoria de catalants no abduïts, es va quedar a casa com Déu mana. I deixa de menystenir l'exili, el batxiller només és un fugit de la justicia que via a cos de rei a Waterloo, gràcies al seu xiringuito anomenat Consell de la República. De quina república? Doncs la de Narnia:) Dit això, a mi no m'agrada gens el Serrat com a músic, no com als mediocres com tu, que de tot en feu excel·lència, però és igual. En Cotarrelalo és un paio que viu bé, i si vius bé ja et va bé com estat tot, perquè si seguim als gurús de l'independentisme Catalunya se n'aniria a la misèria en dos dies, i molts perdríem el nostre estatus, cosa que no volem pas. Però és clar, com no sabeu relativitzar i viviu en un pensament monolític i totalment absolut on només hi ha la veritat de líders com el batxiller o el teu odiat Gandhi Gras, persones amb una maca de formació política, i de fet humana, totalment contrastada pels esdeveniments, doncs així us va, només tenir rancúnia i odi contra tot allò que funciona i per tant voleu destruïr, per igualar, a l'estil comunista, per baix, i fer-nos a tots uns desgraciats. Doncs ja et dic, no ho aconseguireu mai, car la gent formada intel·lectualment i amb possibilitats no us ho permetrem i menys a vells com tu a qui els hi queda quatre telediaris. Viu i deixa viure, a veure si ho apreneu d'una punyetera vegada! Doc.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 05, 2023 | 10:53
      Gonzalo gener 05, 2023 | 10:53
      ja, ja, ja cojones

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa