El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La quimera de l’estabilitat
  • CA

Quina és l’ambició de qualsevol govern, el seu anhel, fins i tot la seva dèria? L’estabilitat. El fet de persistir en el ser, que diria un filòsof. L’estabilitat per tenir temps d’aplicar el seu programa, les seves polítiques, que ens duran a la societat del futur, el temps del verb que els polítics volen sempre “conquerir” o “guanyar”. Com si no hagués de venir amb polítics o sense. Ells viuen sempre en el futur, són els seus àngels anunciadors. No volen saber res del passat; si de cas, que cal passar pàgina. El passat és la foscor. La frase ja no és “després de mi, el diluvi”, sinó “abans de mi, el diluvi”. Ara fruïm de temps secans, temps d’estabilitat.

És el contingut del discurs permanent del MHP Aragonès, ara que ja no és oficiant de la revolució de l'”Espanya ens roba”. Estabilitat, estimats i estimades: cal complir les promeses electorals. És veritat que una d’aquestes, la de “culminar la independència” fa una mica de nosa, però es pot amagar darrere un fotimer de polítiques públiques que faran el delit de la gent: una Catalunya més democràtica, més verda, més feminista i més socialment justa al costat de la gent. És la jaculatòria ritual de totes les compareixences de membres del govern, que semblen un grup d’Hare Krishna.

La independència? Ja ho va dir Jordi Pujol, ara no toca. Ni tocarà per una llarga estona. I no es pot culminar el que no toca. Deixeu-vos de culminar quimeres. El que cal és eixamplar la base, estabilitzar el govern, enfortir les institucions, fer la Catalunya ecologista, feminista, democràtica i justa que tots volem. Perquè, cal no ignorar-ho, el mandat que hem rebut és el d’estar al costat de la gent, ajudar-la, no empènyer-la a aventures que ningú no sap com poden acabar.

Pels que diguin que el mandat en realitat és el de l’1-O (que, en realitat no saben el que diuen) ja tenim el kit taula de diàleg, amnistia, referèndum i independència quan toqui. Ningú no pot dir que no seguim independentistes. Quan toqui. Per a la resta, l’important, el decisiu, és l’hegemonia del partit i un govern per resoldre els problemes de la gent, per fer-li costat que bé ho necessita.

Com que aquest no era el contingut del pacte Aragonès-Sànchez, JxC es va excloure del govern, provocant la seva primera crisi. La defecció juntaire palesa que el balanç de gairebé un any i mig de propaganda sigui negatiu: no s’ha fet res cap a la independència i menys que res cap a la Catalunya més verda, més feminista, més bla, bla, bla. O sigui que la Catalunya més blabla és encara més mentida que la independència.

Per tal de no haver de reconèixer aquesta buidor, el president Aragonès ha resolt la crisi a correcuita amb el seu habitual tarannà autoritari, per presumir de l’estabilitat i la fortalesa d’un govern per a la Catalunya sencera. Resulta absurd parlar d’estabilitat de govern amb el suport de menys del 25% de la cambra. Però l’absurd no és pas cap obstacle per a un país on la majoria absoluta independentista al parlament no es tradueix en cap mesura independentista.

El que sí que està clar és que el projecte del govern per a la resta de la legislatura és enfortir l’estabilitat a força de destruir els darrers elements de l’independentisme. Estabilitat vol dir marxa enrere i a tota màquina.

A l’exterior, la consellera Serret cancel·la un acte sobre el 17-A a Brussel·les i atura l’obertura d’una delegació del govern a Israel. Totes dues coses que agraden l’estat espanyol. A l’interior, a banda de l’extermini polític sistemàtic dels seus adversaris amb l’ajuda del lawfare espanyol que fa el partit hegemònic, la responsabilitat major per la destrucció li escau a Quim Nadal, encarregat de dir el que els seus caps no gosen dir, encara que ho pensin: que la independència no toca, ni tocarà en un futur previsible, i que, si ens pressionen una mica més fort, la declararem delicte. I dos ous més: el president Puigdemont no té cap legitimitat, cosa sorprenent perquè la legitimitat no es té, sinó que te la donen i, que jo sàpiga (i Nadal també), milions en Catalunya se li donen. Ja manca menys perquè ERC li demani que s’entregui, com ho exigeix el gobierno.

L’estabilitat s’haurà consolidat definitivament si el país torna a l’Estatut de 2006, sense retallades. Cosa impossible, com ell, Nadal, sap, car hi ha una sentència del Tribunal Constitucional pel mig que ho impedeix.

És a dir, el que és una quimera és l’estabilitat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El foll a novembre 01, 2022 | 22:14
    El foll novembre 01, 2022 | 22:14
    D'estabilitat poca, de moment, i menys a Espanya, que està en plena descomposició. Ja ho va anunciar en Deulofeu fa cosa de 80 anys, i sembla que la va encertar. La història no fa marxa enrere.
  2. Icona del comentari de: Un indepe a novembre 02, 2022 | 07:16
    Un indepe novembre 02, 2022 | 07:16
    Ja tornem a tenir el vòmit setmanat del madrileÑu. Torni a Madriz i deixi d'emprenyar als catalans, per què no va explicar sopars de duro a l'Ayuso?
  3. Icona del comentari de: Cge a novembre 02, 2022 | 07:33
    Cge novembre 02, 2022 | 07:33
    Estem ben apanyats amb aquest govern, es per plorar.
  4. Icona del comentari de: Narcís a novembre 02, 2022 | 08:43
    Narcís novembre 02, 2022 | 08:43
    Malauradament, és un retrat del Govern força encertat sinó encertat de ple ! PD : molt bo això del ' Hare Krishna ' així com ' la legitimitat no es té, té la donen ' .. més, com fou donada i prevaricadorament sostreta, es té, hom la continua tenint !
  5. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 02, 2022 | 09:53
    Doctor Strangelove novembre 02, 2022 | 09:53
    Quanta raó tenia el MHP Jordi Pujol i Soley, el pare de la Catalunya actual. El gran home d'Estat del segle XX! La pregunta natural és: Per què a Catalunya no ha sorgit un altre polític com en Pujol? Sempre he dit que els polítics són el reflex de la societat, i en el cas català demostra la mediocritat del nostre poble, un frau en tota regla! Doc.
  6. Icona del comentari de: Ok Gal a novembre 02, 2022 | 09:58
    Ok Gal novembre 02, 2022 | 09:58
    L’estabilitat que busquen no és cap altra que guanyin en les properes eleccions partits declarats esclavistes, no només de facto. Busquen l’esclavisme, la destrucció cultural i política, que no ho diguin així és el mateix que no reconèixer, com el Nadal i tots, responsabilitat directa en el Gal i els atemptats de Mad i 17A. Com en infinitat de coses menors que els delata com salut pública, sí, però sense mascaretes, que com servidors preferents dels xinesos les rebrem primer; jutges que no respecten drets fonamentals seguint al càrrec i ascendits; jutges que et tanquen 2 anys perquè sí i ascendits, infinit.
    • Icona del comentari de: Pegasus a novembre 02, 2022 | 11:57
      Pegasus novembre 02, 2022 | 11:57
      GAL - atemptats - tortures - repressió - Gürtel - Bankia - jutges corruptes - empresaris corruptes - polítics corruptes - etc = ADN d'Espanya
  7. Icona del comentari de: Angelblau a novembre 02, 2022 | 11:10
    Angelblau novembre 02, 2022 | 11:10
    Esquerra RENEGADA de Catalunya
  8. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 02, 2022 | 11:39
    Doctor Strangelove novembre 02, 2022 | 11:39
    Soc molt ric, he estudiat, quina quimera em porta a llegir aquest article? puc ser feliç en el meu Iot, però alguna mena de esprit maligne em porta a llegir aixó i estar malhumorat tot el día, fins que aquesta nit sopo en el meu restaurant d'autor favorit... Doc.
    • Icona del comentari de: Pegasus a novembre 02, 2022 | 12:00
      Pegasus novembre 02, 2022 | 12:00
      No et crec. Tu no pots ser feliç perquè vius en la mentida i tot al teu voltant és fals. Et planyo.
  9. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 02, 2022 | 14:43
    Pere Llimonera i Citronell novembre 02, 2022 | 14:43
    Quan toqui, SI... "Ja ho va dir Jordi Pujol, ara no toca. Ni tocarà per una llarga estona"... i tocarà per al 4171, més o menys.... Cert que els separatas suprematas "semblen un grup d’Hare Krishna... i que no fan que "culminar" quimeres"... N0 paran con sus FRiKaDas, con su Pandemónium; con su desenfreno de confusión, ficciones, imposturas, inventos y desorden; con su barahúnda de Fantasías irreales, Ratafía y Reguetón político; con su BaCaNaL y Botellón de suprematas, camisas pardas, abducidos, ignaros colgados en la Burbuja y hasta radicales islamistas; con su Conciliábulo de Mordor... Pero, si todo en Catalunya es un AKeLaRRe cada vez mayor de abducidos, nigromantes, orcos, quirománticos, encantadores de serpientes parlamentarias, Charlatanes, alquimistas, taumaturgos y espeluznantes entidades surgidas del Averno; todos en danza macabra, desde que los Camisas Pardas separatas suprematas y demás elementos del fachorrerío del Movimiento separata supremata del Nacional Catalanismo de patrias inventadas se hicieron con el poder hace unas Décadas, gracias a la Magnanimidad del Estado y Administraciones de la Nación Española; y gracias también a la Democracia Española y al Sistema de "Hont" de Voto, que les permite sacar diputados como granos de arena de la Catalunya Profunda por 4 votos, mientras que los demás partidos necesitan muchos mas votos para obtener un representante parlamentario... Y todo esto iba en progresión, sobre todo tras la crisis financiera y económica mundial del 2008 -y Burbuja del Ladrillo- que afectó especialmente a España; y que solo han frenado el Caos y ruina económica y social, el resquebrajamiento político y fractura social que han creado ellos mismos y del que YA es muy consciente todo el resto de la Sociedad Catalana... Cert, "Deixeu-vos de culminar quimeres... N0 toca; Ni tocarà per una llarga estona" ... el 4171 és lluny; sobretot si es volen imposar les ficcions, invents i impostures d'unes minories davant les arrels, desitjos i la realitat social, cultural i Històrica de molts segles de la Majoria... Apa, Siau... "perdoneu, però Algú ho havia de dir!"
  10. Icona del comentari de: Miren a novembre 02, 2022 | 19:03
    Miren novembre 02, 2022 | 19:03
    Les institucions, empreses de l'Ibex i altres, els governs del color que sigui volen -sagrada paraula- estabilitat, però i nosaltres?, els treballadors amb precarietat i molts problemes per continuar endavant, els usuaris de rodalies, els desnonats, represaliats... també l'acatem ni que vagi contra nosaltres? Allò de 'más vale eso que nada...?, no aixecarem mai el cap i ens anirem conformant amb les misèries? Ah!, i els governs si pensen en el futur, és l'immediat, és a dir les properes eleccions.
  11. Icona del comentari de: limonada limonada a novembre 02, 2022 | 19:26
    limonada limonada novembre 02, 2022 | 19:26
    Ya falta menos para que el President Puigdemont vuelva a Catalunya. Cuando baje del avión, LIBRE y sonriente, Catalunya temblará bajo los pies del independentismo. La españolada ya no sabe qué hacer para evitarlo. El ridículo que es lo único que les queda. Están desesperados. Desnortados. Pero no es nuestro problema. Para cuando el President llegue tenemos que tener las fuerzas intactas para lo que necesite.
  12. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a novembre 02, 2022 | 19:32
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) novembre 02, 2022 | 19:32
    A Catalunya hi ha molts independentistes però no hi ha un partit netament independentista. Junts està farcit d'autonomistes, ER encara pitjor, si més no els que en remenen les cireres, la majoria de membres de la CUP no saben si ho són o no. Ens cal un partit independentista de caire nacionalista centrat en crear les condicions per aixecar la suspensió de la declaració d'Independència del 27-O del 2017 en comptes d'escalfar seients a Vichy i que, si es presenta eleccions, ho faci en el benentès de que ser a les institucions autonòmiques és un medi i no una finalitat
    • Icona del comentari de: A tu no se t'aixeqca res a novembre 03, 2022 | 05:12
      A tu no se t'aixeqca res novembre 03, 2022 | 05:12
      Ves a Waterloo a reclamar, si no l'hagués fet el ridícul suspenent la DUI en segons abans de fugir no caldria Per què no la va aixecar el pallasso Torra en 4 anys que va tenir només per jugar amb pancartetes?
      • Icona del comentari de: kk a novembre 03, 2022 | 14:09
        kk novembre 03, 2022 | 14:09
        Pregunta-ho a la teva dona.
  13. Icona del comentari de: Anònim a novembre 03, 2022 | 12:18
    Anònim novembre 03, 2022 | 12:18
    Molt d'acord amb el diagnòstic, sr. Cotarelo. Trist, però correcte.
  14. Icona del comentari de: Antonio a novembre 03, 2022 | 13:09
    Antonio novembre 03, 2022 | 13:09
    Frase de un Españolerdo; "Pero, si todo en Catalunya es un AKeLaRRe cada vez mayor de abducidos, nigromantes, orcos, quirománticos, encantadores de serpientes parlamentarias, Charlatanes, alquimistas, taumaturgos y espeluznantes entidades surgidas del Averno; todos en danza macabra," ??? dicen que los de la meseta no son unos locos Don Quijotes, con sus molinos de viento... uuuups, quise decir Gigantes...
  15. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a novembre 04, 2022 | 00:29
    Tripartit no, gràcies novembre 04, 2022 | 00:29
    ERC són tan miserables que, després d'haver aconseguit vetar el senyor Cotarelo en la majoria de medis, utilitzen un programa d'humor (en comptes de riure, cada dia fa més pena) com és el "Polònia" per desprestigiar-lo titllant de bajanades les seves opinions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa