“Ens enfonsem sense fer soroll. Com en una banyera
L’aigua està quieta als lluminosos salons de palmeres (…)
No hi ha batusses ni disputes. Diàlegs a mitja veu”
Hans Magnus Enzensberger, ‘L’enfonsament del Titanic

La setmana passada ens va deixar Hans Magnus Enzensberger, probablement l’intel·lectual europeu més complet i versàtil de la segona meitat del segle XX. Assagista, novel·lista, dramaturg i escriptor per a infants (qui no recorda El dimoni dels nombres) també va ser un extraordinari poeta. El 1978 va publicar precisament un llarg poema èpic, L’enfonsament del Titanic, que pretenia fer de metàfora sobre les il·lusions perdudes, els naufragis polítics i ideològics del seu temps. També, per descomptat, sobre un món que exclou els més fràgils dels bots salvavides. Alguns crítics situen la gènesi de l’Enfonsament durant una estada a Cuba el 1969, quan veia que el règim castrista, que va enlluernar l’esquerra europea, el va decebre.

Vaig pensar en Enzensberger aquest dilluns, quan es va fer pública la pròxima vaga de metges prevista per al gener. Em causa perplexitat que hagin trigat tant a decidir-se. És obvi que la seva situació s’ha degradat al llarg de la darrera dècada a un ritme uniformement accelerat. Que qualsevol que hi estigui familiaritzat hauria d’escandalitzar-se. No es tracta tant de les seves legitimíssimes demandes salarials, de la vergonyosa precarietat derivada de la Nova Gestió Pública, de les infames llistes d’espera, de les desenes de pacients convocats a la mateixa hora, de la burocràcia kafkiana, de les creixents agressions o de l’evident degradació de CAPs i hospitals. Es tracta, ras i curt, que les autoritats governamentals, i la ciutadania per omissió, els sotmetem a maltractaments i escarni públic. Ara bé, és obvi que això té conseqüències, i una vaga representa una anècdota en comparació amb el que bona part dels nous facultatius voten amb els peus: la diàspora mèdica a la recerca de millor tracte i salaris dignes en altres països del nord “on diuen que la gent és culta, rica, lliure, desvetllada, feliç (i menys malparida que els nostres responsables sanitaris)”. I, per contra, la importació de metges d’arreu del món, prou desesperats per acceptar condicions de plantació d’Alabama, que sovint no són capaços d’entendre uns pacients obstinats a parlar en la seva llengua. 

El món sanitari, com la punta de l’iceberg del poema èpic d’Enzensberger, no deixa de ser una metàfora d’aquests temps neoliberals. Al llarg d’aquest any els docents van fer onze vagues (onze!) des de motivacions, sentiment d’injustícia i context similars: retallades irracionals, salaris enfonsats, i sobretot, una creixent degradació, no tant de condicions laborals, sinó d’estatus, dignitat professional, independència, i certa tendència a ser escarnits públicament sota la fórmula de cinisme públic (els aplaudiments durant la pandèmia mentre s’agreujava la precarietat contractual) o populisme pedagògic, liderats per un conseller unilateral amb els mestres dels seus fills, submís davant els magistrats del TSJC. Tot plegat té a veure amb un mateix fenomen. També els mestres voten amb els peus. Si bé és cert que hi ha una quantitat no menyspreable que acaba marxant, el problema és que, davant d’una professió sobre la qual s’ha planificat un desprestigi i una despossessió de les seves atribucions professionals, cada vegada trobem menys vocacions docents, i cada vegada tindrem més problemes per trobar-los en quantitat i qualitat. I a tot això podríem afegir enginyers, informàtics, matemàtics i moltes altres professions d’alta qualificació i de prestigi social que marxen o no arriben a posar-s’hi, perquè simplement, l’esforç no paga la pena.

Tot això es pot resumir en una idea. La planificada destrucció de les classes mitjanes, la misèria planificada, en termes de Raúl Walsh. En el fons, degradar les condicions laborals i salarials de determinats col·lectius és una forma de proletaritzar, la conseqüència lògica d’una concentració d’ingressos i poder al cim de la piràmide, i l’exclusió i enfonsament progressiu de la base. En els darrers anys s’han pres un seguit de decisions que, contràriament amb els teòrics de neoliberalisme, no han estat fetes en nom del mercat, sinó en el trucatge del joc econòmic, en una forma subtil de desconstruir la democràcia i substituir-la per una mena de model qatarià. 

Hi ha hagut sectors sencers (com el pagès, per exemple, amb els mateixos preus absoluts que fa vint anys) que han estat trinxats. Malgrat les queixes, el menjar és avui més barat en termes relatius que fa dues dècades. Això ha permès alliberar renda familiar per tal que el sector de l’habitatge pugui créixer a còpia de la capacitat d’extorsió de les famílies. I qualsevol que sàpiga com fer anar una calculadora sap perfectament que els preus immobiliaris, tant de compra com de lloguer, està manipulat (per això han permès l’entrada dels grans grups voltors, que modulant l’oferta mafiosament, aconsegueixen apujar-lo), a banda de tota la infinita capacitat de corrupció de què disposen els lobis financers per lligar de peus i mans a una administració a qui ja agrada aquesta mena de perversions sexuals. 

Alguns economistes (pocs n’hi ha que no duguin Margaret Thatcher tatuada al pit) diran que no hi ha prou diners per pagar dignament professions estratègiques. És obvi que, des del moment que permetem l’enginyeria administrativa que comporta, a la pràctica, l’exempció fiscal de les grans fortunes, de les empreses, de patrimonis, herències i els milmilionaris que proliferen arreu, propiciem aquesta situació. De fet, els salaris baixos generalitzats han representat una transferència de renda vers els paradisos fiscals i els xiringuitos que, per exemple, ha aplicat amb immunitat l’emèrit i associats. És obvi que per pagar bé els metges, les infermeres, els auxiliars, els conductors d’ambulàncies, els zeladors o els administratius el que cal és, per dir-ho gràficament, sacsejar el senyor Zara cap per avall fins que caigui tota la pasta que s’ha estalviat mercès a l’enginyeria fiscal. O, encara més fàcil, controlar el preu de l’habitatge via legislativa, amb un exèrcit d’inspectors reclutats entre els rengles de la PAH. O què la inspecció de treball recluti un exèrcit de sindicalistes per posar fi a tanta explotació consentida.

Ara bé, tornem a aquesta qüestió (literalment) de vida o mort. La sanitat. Molt s’ha dit de les tòxiques polítiques, exemple del que dèiem anteriorment de la presidenta de Madrid, que fa que els facultatius fugin de la capital com de la pesta. Que construïa hospitals privats buits dilapidant diners públics, mentre pagava almoines a uns professionals amb condicions laborals dickensianes. Vejam, la senyora Ayuso, si em permeten la metàfora, podríem dir que toca la bateria en una banda de Heavy Metal. A Catalunya, el nostre president, el senyor Pere Aragonès, sembla que toqui la guitarra, al més pur estil kumba, en un foc de camp. Ara bé, malgrat les aparences, Ayuso i Aragonès toquen la mateixa cançó amb la mateixa lletra. Els problemes són similars, i les malifetes també, malgrat dos estils diferents. 

És fàcil solucionar bona part dels problemes que evidencien aquesta punta de l’iceberg de protestes de metges i mestres. Pagueu més! Recapteu més! Per omplir de fons els pressupostos públics i la seguretat social, els salaris han de ser més alts, perquè aquesta és la millor fórmula per esquivar l’addicció hispano-catalana als paradisos fiscals, als xiringuitos d’exclusió fiscal i al cinisme contaminant del “no hi ha diners” (perquè els tenen a les Illes Caiman). Per fer créixer l’economia i recaptar més, cal sacrificar a la plaça pública el sector immobiliari, que ha de ser castigat amb una reducció a la meitat dels preus que manipula, de manera contundent i exemplaritzant.

Com dèiem al principi, Enzensberger feia servir la metàfora del Titanic com a una manera de sublimar la decepció per les il·lusions perdudes davant el naufragi de les ideologies que van prometre el futur i van deixar un present de privacions materials i personals, on a sobre, les llibertats personals eren restringides. Davant la inconsistència d’un règim incapaç de satisfer necessitats bàsiques, era habitual trobar prestigiosos cirurgians que havien abandonat la medicina per fer de taxistes al sector turístic, o enginyers dedicats a fer de guies, o investigadors universitaris dedicats a la prostitució. Tots aquests analistes que criticaven tant el comunisme, al final també haurien de ser conscients que des del moment que el capitalisme és incapaç de compensar adequadament l’esforç dels seus treballadors, tractar la gent amb dignitat i respecte, acceptar el seu propi criteri i independència, al final acaben xocant indefectiblement contra qualsevol iceberg que es planti davant l’horitzó. Hi ha una desmoralització civil creixent. I el malestar de metges i docents representa la constatació que l’aigua ha començat a entrar descontroladament al buc.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a desembre 02, 2022 | 22:13
    Jordi (Català i Suís) desembre 02, 2022 | 22:13
    Anys 70 i 80. Seguretat Social. Ambulatoris. Visites als metges. 60 segons cada visita. Receptes. Una vergonya. Tot el sistema era una merda. Any 2020/2021. Pandèmia COVID-19. Suïssa: 8.7 milions d'habitants. 10'500 morts pel COVID-19. Catalunya: 7.5 milions d'habitants. 25'000 morts. Això palesa la massacre a CAT. A Itàlia la mateixa massacre. Què tenen en comú CAT i Itàlia ? Anys abans varen fer dràstiques reduccions de les despeses en salut pública. Metges i infermeres a CAT sense equipaments de protecció i fins i tot compartin màscares. I a Suïssa és tot privat. A Bon Entendeur, Salut !
    10
    Icona de dislike al comentari de: Jordi (Català i Suís) a desembre 02, 2022 | 22:13 18
    Respon
    • Icona del comentari de: El Papus a desembre 02, 2022 | 23:28
      El Papus desembre 02, 2022 | 23:28
      A Holanda, visita amb un especialista, 3 mesos d'espera, a Belgica 15 dies. Holanda sistema privat, Belgica, sistema public, A bon entendeur, salut.
  2. Icona del comentari de: Quin poti poti! a desembre 02, 2022 | 23:17
    Quin poti poti! desembre 02, 2022 | 23:17
    O sigui, que en un règim comunista els professionals cobrarien més, serien força respectats i tractats amb dignitat, i se'ls respectaria el criteri i la independència. Ara entenc perquè els metges que marxen ho fan a règims comunistes. Per cert, comparar els salaris dels metges amb els dels mestres és una bajanada. Els metges cobren al voltant de 75.000€, el doble que un mestre. A mi no em sembla un sou menyspreable, però potser per a un comunista això sigui misèria i companyia. Una altra cosa són les pèssimes condicions en què han de treballar, però el sou no és precisament dels que ensorren la classe mitjana.
  3. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a desembre 03, 2022 | 08:25
    Doctor Strangelove desembre 03, 2022 | 08:25
    A veure comunistot hiperventilat, saps el que cobren realment els metges per categories? I els mestres? I els professors? No en tens ni punyetera idea! I es veu perquè no has posat un coi de sou al teu pro-comunista articlet. Doncs t,ho dic, un titular senior pot treure's més de 4.000 pavos nets al mes. No és res de l'altre dijous però està millor que el que cobren molts al sector privat, meló! Doc.
  4. Icona del comentari de: adolf a desembre 03, 2022 | 09:13
    adolf desembre 03, 2022 | 09:13
    Dir que gravant mes a allò que s'anomena ric, treure cotxes oficials, suprimir dietes..... es solucionarà el problema sanitari es pura demagogia, i que es pensa vostè que cobren la resta de personal al servei de l'administració pública, el que passa es que no tenen l'altaveu dels sanitaris. Cal dir-ho clar, aquests estat del benestar es insostenible essent un dels paisos mes improductius d' Europa , haver absorbit 1.5 milions de immigrants impossible de integrar i donar feina, anant destruint tot allò creador de riquesa i crear una societat cada vegada mes subvencionada......
  5. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a desembre 03, 2022 | 12:08
    Jordi (Català i Suís) desembre 03, 2022 | 12:08
    Quan he donat les xifres de morts de CH i les de CAT ha estat perquè no hi ha pas cap altra prova més contundent i impossible de contradir per part de les miserables elits catalanes. Els morts són la prova que el sistema públic de salut a CAT és tan deficient que la gent es mor a cabaços. El sistema a CH és molt car. Anem als especialistes que volem i quan volem i això té un cost molt elevat perquè paguem unes primes d'Assegurança Malaltia molt elevades i molta gent i famílies no les poden pas pagar i passen al sistema de subvencions. No hi ha cotització pel percentatge del salari. Però això és un altre problema. Jo parlo dels morts a CAT i a Itàlia que són la prova de la porqueria de sistema de salut. I augmentar els impostos no durà enlloc. És on van els calers la clau de volta del problema.
  6. Icona del comentari de: rsalva a desembre 03, 2022 | 12:30
    rsalva desembre 03, 2022 | 12:30
    Xavier els propangadistes del règim no volen entendre't, a sou dels fons voltors i familiars per exemple d'un alt càrrec amb interessos al sector turístic que fan les reserves a través de paradisos fiscals. La fe dels conversos en diuen.
  7. Icona del comentari de: Miquel a desembre 03, 2022 | 13:04
    Miquel desembre 03, 2022 | 13:04
    Felicito sincerament l'autor de l'article. Ens enfonsem. Amb l'excusa que "el món canvia", el neocapitalisme pseudo-liberal va desfent els ideals democràtics de la majoria, i va facilitant l'extorsió i els abusos econòmics dels depredadors habituals. Els ciutadans només podem anar a pitjor.
  8. Icona del comentari de: Contribuent fart a desembre 03, 2022 | 13:43
    Contribuent fart desembre 03, 2022 | 13:43
    Opinió (II) Pel que fa a la vaga de metges, he llegit de tot. Al Nacional, en Bernat Dedéu els posa a parir i considera que cobren molt i que, si volen els salaris d'Alemanya, que recordin que a Alemanya el cost de la vida és més alt. Doncs miri, si i no. És cert que el cost de vida a Alemanya, Dinamarca, Finlàndia, Noruega, Suècia, Holanda, és més car. Però no té en compte la prestació de serveis. A aquests països, la paternitat està molt més protegida, les mares tenen una protecció molt alta (fins a quatre anys podent tenir reducció de jornada i rebent ajuts i sabent que els han de guardar el lloc de treball); els pares tenen també permisos per cuidar els nens; els estudis no costen ni un euro des de la llar d'infants fins el màster universitari. La calefacció no és un producte de luxe i costa molt menys que aquí. Els avis tenen assegurada una jubilació digna i ajuts quan tenen problemes de mobilitat. Els joves estudiants tenen pisos de lloguer reduït (encara que siguin estudis minúsculs) Si sumem el cost de tot això, potser ens trobem que no hi ha tanta diferència. Aquí, tenir un fill és un acte heroic, perquè és una ruïna fins que té vint-i-cinc anys. D'aquí que hagi baixat tant la natalitat autòctona. Tenen fills els immigrants perquè no compten fer-los estudiar! i Si estudien, compten obtenir beques de tota mena. D'altra banda, ser metge especialista són onze anys d'estudis universitaris. I diem que fer de cirurgià o de pediatra requereix més exactitud de coneixements que la de mostrar mala baba en una columna de diari, com fa en Dedéu. El gran problema és que no s'han ampliat les places del MIR i queden fora milers de llicenciats de Medicina per poques dècimes. Després han de contractar metges d'altres països més pobres, que estan molt per sota de tots aquells que han suspès el MIR per poc. Per cert, a aquests especialistes de fora, no se'ls demana cap examen.
  9. Icona del comentari de: Contribuent fart a desembre 03, 2022 | 13:53
    Contribuent fart desembre 03, 2022 | 13:53
    Opinió (III) Pagar malament a professionals que són la base del sistema ens portarà a un sistema de merda. Als EEUU van començar a fallar fa temps, pagant poc a mestres i professors de la pública. La gent també pensava que "treballaven poc" i que feien massa vacances. Es nota que la gent no té ni idea del que és treballar a ensenyament, si es pretén fer bé. Lògicament, preparar activitats, corregirles, ensenyar dins aules amb set o vuit nivells diferents, incloent com a "nivell" els gamberros que rebenten les classes, no és una cosa que aguantin els nervis de qualsevol. Es treballa molt més que les hores lectives. Als EEUU van aconseguir fer "entrar en cintura"als professors i ara resulta que la pública (depenent de l'estat i la població) és una porqueria que no serveix per a res, perquè només hi van els professors que no poden escollir per tenir els pitjors expedients. Els bons van a la privada i, per tant, aquells que volen una bona educació pels seus fills, han de ser rics. Són els que aniran a Harvard o Yale o UCLA i dominaran el país més endavant. Aquí ens n'hem rigut molt d'aquest sistema, però no hem après dels seus errors i hem caigut en el mateix desastre. A les escoles no s'aprèn gairebé cap contingut acadèmic. Hem copiat els sistema de "mirar per la sociabilització" Es podrien fer les dues coses....però requereix ràtios més baixes i molta inversió i resulta que, després de riure'ns tant dels EEUU, tampoc estem disposat a invertir en serveis públics.
  10. Icona del comentari de: Narcís ( si els politicastres no cobressin tant . . el capitalisme no seria amo i de ben segur no hauria tant de capitalisme a desembre 04, 2022 | 09:39
    Narcís ( si els politicastres no cobressin tant . . el capitalisme no seria amo i de ben segur no hauria tant de capitalisme desembre 04, 2022 | 09:39
    Ras i curt : 1. d' on surten els cèntims públics .. de majoria aclaparadora de sous baixos sinó indigents ! 2. Per ventura, som a Europa amb sous ídem ( i, no diguem-ne , qualitat laboral !) ? 3. sí són ics anys de carrera . . altres són ics anys de treball fumut sinó forçat, anys d' ingressos superats ben aviat per aquests estudiants un cop col·locats ! 4. per què qui més es queixa són els menys adients .. no veuen/ saben que hi ha al voltant ? i 5. fart d' aquests fent-se'n els progres tot demanant més . . per després anar mirant de dalt a baix a d' altres sense aquesta bona situació o laboral, econòmica i social ! PD : a pic i pala pro un ' pistoler ' .. ja n' hi ha prou de tanta barra !
  11. Icona del comentari de: Jordi del camp a desembre 04, 2022 | 10:48
    Jordi del camp desembre 04, 2022 | 10:48
    Com sempre, brillant article del Sr Xavier Diez, tot i que no estic d'acord al 100%, fa un diagnòstic aclaparadorament realista. La pregunta ara és que podem fer per revertir la situació? I jo no tinc resposta. El sistema ens diu: vota l'opció política que lluiti per canviar-ho. El sistema fa: veniu polítics que jo us faré rics a vosaltres i les vostres famílies si no em toqueu el que no sona. Jo dic a votar i anirà la teva mare. Ho sento no tinc més respostes, si algú la té encantat d'escoltar-la

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa