El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El delicte de ser Puigdemont
  • CA

Qui això escriu, fa uns anys va matricular-se en algunes assignatures del grau de Dret, de manera que va adquirir certes nocions jurídiques útils. I precisament Teoria del Dret i Dret Constitucional van ser matèries prou rellevants per entendre com funciona una construcció administrativa tan complexa com un Estat, o com es diferencia una democràcia d’un sistema autoritari. De les lliçons i els manuals em van quedar algunes idees, com ara que un estat de dret no podia legislar ad hoc, és a dir, per a una situació singular o per perseguir una persona o institució concreta pel fet que et caigui malament. Això atemptava contra la necessària neutralitat de l’estat i acabava deslegitimant el conjunt de les seves institucions, especialment els poders executiu, legislatiu, i sobretot el judicial, que podia quedar molt qüestionat. Un altre principi fonamental, que per cert queda recollit a la mateixa Constitució espanyola (art. 9.3) és el de la “irretroactivitat de les disposicions sancionadores no favorables o restrictives dels drets individuals, la seguretat jurídica, la responsabilitat i la interdicció de l’arbitrarietat dels poders públics”, en altres paraules, que això que s’ha empescat el PSOE per mirar de materialitzar la seva obsessió contra el president Puigdemont és il·legal, inconstitucional, il·legítim, una mena de rave al·lucinògena jurídica que només personalitats autoritàries i patològiques podrien parir. O, si ho prefereixen, la proposta del PSOE de modificar-ho tot per perseguir als exiliats és com tirar calç viva damunt dels principis constitucionals que protegeixen drets fonamentals.

Aquesta reforma del Codi Penal, amb la derogació (a mitges / ja veurem) de la sedició, la seva substitució per una mena de “comodí-per-engarjolar-gent-de-mirada-intimidant” anomenat “desordres públics agreujats” sembla engegada per factors no explicats de manera convincent. Pot ser un rentat de cara davant la presidència espanyola de la UE a partir de juliol vinent? Pot ser fruit de les pressions exteriors? La Moncloa s’ha decidit a contractar assessors polítics estrangers per mirar de recuperar-se del descrèdit internacional? S’han engegat protocols secrets amb ERC? Es volen anticipar a nous fracassos judicials europeus? Fan tot el possible per fer creure a l’opinió pública que funcionarà aquesta maniobra? Tant de pànic els fa la ultradreta, a banda de Vox? Per satisfer els gremlins que s’han ensenyorit del GGPJ? Difícil saber-ho (fins i tot, amb una llei de secrets oficials franquista, pot resultar impossible per als historiadors del futur). En qualsevol cas, les declaracions agressives de Nadia Calviño reconeixent (o anunciant, o amenaçant, o dissimulant) la intenció oberta d’aconseguir l’extradició del president Puigdemont no ajuda precisament a aquesta voluntat que recorda una mica les antigues pel·lícules de pirates, en què els espanyols inquisidors miren de portar el rebel heroic i atractiu carregat de cadenes davant el governador de la colònia. Ara bé, que jo sàpiga, la justícia belga deu fer servir manuals de teoria del dret i de dret constitucional similars als que vaig consultar en la meva etapa d’estudiant, i es veu que això de la prohibició de legislar ad hoc i la irretroactivitat de les lleis ho tenen clar. De la mateixa manera, ben segur que encara recorden com l’Espanya constitucional va negar l’extradició 47 vegades a Leon Degrelle, un criminal de guerra nazi que Franco va protegir, i que va morir de vell a Torremolinos el 1994. Per cert, que es veu que l’Espanya constitucional tan guai va impedir extraditar tots els criminals de guerra nazi que es van refugiar a Espanya, i que encara deu quedar-ne algun mig amagat a la Costa del Sol.

L’obsessió espanyola per Puigdemont mereix la intervenció d’algun psicoanalista. El president exiliat a Waterloo és una persona normal, que, a diferència del Borbó emèrit, no ha mort ningú ni es dedicava a portar carretades de diners de procedència dubtosa a la seva amant alemanya. Tampoc venia de l’aristocràcia arnada, ni de les elits tancades, sinó que es tractava, ras i curt, d’un periodista que acaba en la política de manera accidental, malgrat que amb l’objectiu d’aconseguir la independència del seu país. Res anòmal, perquè els conflictes d’autodeterminació són els més freqüents en la política internacional. Un home normal que, com els milions d’homes i dones normals del nostre país, ens crèiem que vivíem en democràcia, i que per tant, els conflictes d’aquesta mena, malgrat les inevitables tensions que comporta tot divorci, podien ser resoltes políticament. I és aquí on Puigdemont viu una situació límit (molt per sobre de la situació límit col·lectiva que vam viure les setmanes de 2017), que el porta, més enllà dels seus errors o encerts, defectes o virtuts, límits o potencialitats, a encarnar l’esperit de resistènciencia del país, a un preu probablement més elevat del que la majoria de ciutadans normals com ell estarien disposats a suportar. És per això que és el seu valor simbòlic el que inspira el pitjor i més irracional capteniment de bona part dels espanyols, i especialment d’aquells que controlen els instruments de govern. I tant fa que siguin enzes com intel·ligents (situaria a Calviño i Sánchez entre els segons), sinó que la seva mateixa existència, resistència, representa la humiliació rebuda d’una nació petita i modesta que ja ha desconnectat amb Espanya, i que ha permès que tot el món vegi el llautó de la seva democràcia de fireta. De fet, la brutal reacció (i reaccionarisme) de l’Estat i aquesta irracional obsessió és el que s’ha emportat, com una riuada sobtada, el prestigi que havia costat dècades construir, fins i tot la pròpia imatge que els mateixos espanyols s’havien fet de si mateixos. I precisament que qui encarni això sigui una persona absolutament normal, com normals i raonables són la immensa majoria d’independentistes, és el que més cou i costa d’acceptar.

Carles Puigdemont evidencia la vulnerabilitat d’Espanya, actualment un país pària, que només pot mantenir la pressió contra l’acció de l’exili mitjançant la malversació de cabals públics (comprant voluntats a Europa, pagant caríssimes i inútils) campanyes de rentat de cara, enviant assetjadors als debats públics que es fan arreu del món, pressionant universitats del món per evitar sentir la veu de demòcrates republicans… En altres paraules, que han perdut tan el món de vista que no dubten a trencar qualsevol regla del joc per sortir-se’n amb la seva, i així preservar la unitat medieval i absolutista d’allò que va ser un imperi i que avui es resisteix a reconèixer-se com un país de segona divisió, un règim autoritari, amb una família reial que requeriria contractar Stephen King (o Carles Porta) per fer de guionista per a un serial de Netflix, i una societat mediocre que no és capaç de raonar, de reconèixer l’alteritat o de resoldre problemes greus mitjançant el diàleg i la negociació.

A propòsit de les reformes legals d’aquests dies, dimarts el periodista Quico Sallés ironitzava dient que al final caldria introduir un nou article al Codi Penal (el 617): el delicte de ser Carles Puigdemont. I no li faltava raó, en el sentit que el fill dels pastissers d’Amer és força representatiu d’aquest independentisme tranquil i més pacient del que estaríem disposats a admetre, que ha comès, des de la perspectiva hispànica, l’heretgia de no voler ser espanyol. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: QUE US BOMBIN a novembre 18, 2022 | 23:02
    QUE US BOMBIN novembre 18, 2022 | 23:02
    Les seves jugadetes tretes de mortadelo i filemón no serveixen a la vida real.
    15
    Icona de dislike al comentari de: QUE US BOMBIN a novembre 18, 2022 | 23:02 14
    Respon
    • Icona del comentari de: Som 2.5 milions esperant a que s'activi la DUI per sortir a carrera defensar-la a novembre 19, 2022 | 11:53
      Som 2.5 milions esperant a que s'activi la DUI per sortir a carrera defensar-la novembre 19, 2022 | 11:53
      Si no serveixen a la vida real, expliqui per què ERC i el estado posen tants esforços a intentar anul·lar-lo? Potser per que representa allò que vam votar els catalans i el estado va aixafar amb un 155? Potser per que deixa en evidència al estado podrit i als partits que han acceptat el cop d'estado? Només cal una votació al Parlament per activar la DUI. La resta és merda traïdora i venuda. Som 2.5 milions esperant a que s'activi la DUI per sortir a carrera defensar-la.
      16
      Icona de dislike al comentari de: Som 2.5 milions esperant a que s'activi la DUI per sortir a carrera defensar-la a novembre 19, 2022 | 11:53 13
      Respon
      • Icona del comentari de: No cola a novembre 19, 2022 | 18:39
        No cola novembre 19, 2022 | 18:39
        Home, segons tu la gent de ERC no es independentista, hauràs de tornar a Fer números perquè sense ells els 2 milions i mig no et surten ni de lluny
        • Icona del comentari de: Enrica Ribas a novembre 21, 2022 | 08:51
          Enrica Ribas novembre 21, 2022 | 08:51
          El cert és, que la cúpula de ER i tots els que viuen de la menjadora de ER, no són independentistes. Ni son independentistes, ni tenen valors democràtics. Tenen una massa crítica dins el partit i la resta, deuen ser bona gent que esperen, que la política demencial i humiliant que estan perpetrant amb 33 diputats, signifiqui quelcom més, que no voler deixar el poder. No deu ser. Més de 10. 000 persones. La resta dels que els van votar, poden tranquil·lament, tornar-hi o votar PSC. Això si que ho ha aconseguit Junqueres i la seva ambiciosa demència, destruir la unitat i que tardem molts anys a tornar a aixecar el dit. Ho veurem a les properes eleccions, si torna a guanyar ER, voldrà dir, que Catalunya ja, no te remei.
  2. Icona del comentari de: No sols Sánchez, també Hnqueras a novembre 18, 2022 | 23:29
    No sols Sánchez, també Hnqueras novembre 18, 2022 | 23:29
    Puigdemont té dos grans enemics:l'estat espanyol que arriba a l'ajunt. de Barcelona i a tots els unionistes de Catalunya i, oh horror, el govern de la Generalitat i el partit ERC amb Junqueras que prou voldria fer-lo desaparèixer. És greu haver de dir això.
    39
    Icona de dislike al comentari de: No sols Sánchez, també Hnqueras a novembre 18, 2022 | 23:29 26
    Respon
  3. Icona del comentari de: Anònim a novembre 19, 2022 | 00:09
    Anònim novembre 19, 2022 | 00:09
    El següent pas serà inventar un nom per aquest nou delicte. Igual que diuen "robar" o "defraudar" o "asesinar" serà delicte "puigdemotnear" Al temps...
    19
    Icona de dislike al comentari de: Anònim a novembre 19, 2022 | 00:09 22
    Respon
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 20, 2022 | 10:23
      Pere Llimonera i Citronell novembre 20, 2022 | 10:23
      "Anònim", cobardemente disfrazado de Anònim de incognito, el "Delicte" es que dejen a este payo, y a otros como el, escribir artículos para decir vacuidades fantasiosas sin sustancia alguna real... y el "Delicte", es que dejen a los partidos y elementos del Movimiento del supremacismo independenciero del Nacional Catalanismo inventa_patrias, seguir con sus pantomimas y sandeces irreales, anti-Democráticas y tan dañinas social y económicamente; que les dejen mangonear, Chiringuitear y todo lo que hacen que, como bien dices tú, es "el que diuen "robar" o "defraudar"".... Pero, la T0NTeRia se va a acabar... "Al temps"...
      • Icona del comentari de: Anònim, però podria posar 'Teresa Taronja Tarongina' a novembre 20, 2022 | 14:04
        Anònim, però podria posar "Teresa Taronja Tarongina" novembre 20, 2022 | 14:04
        A Pere Llimonera i Citronell. ""Anònim", cobardemente disfrazado de Anònim de incognito". Clar, perquè el teu nom real és Pere Llimonera i Citronell. Entre tu, el Gonzalo, el que diu que té un Ferrari i "innombrables doctorats" (és que realment es pensa que algú se'l creu!), i algun altre, entre tots no teniu un cervell sencer.
  4. Icona del comentari de: Observador a novembre 19, 2022 | 04:07
    Observador novembre 19, 2022 | 04:07
    I Europa, en la que un dia vam confia , mira cap una altra bande i deixa fer.
    • Icona del comentari de: Forma part del error a novembre 19, 2022 | 11:24
      Forma part del error novembre 19, 2022 | 11:24
      No és pas l'únic, confiar la direcció de l'independentisme a un batxiller foll incapaç d'acabar periodisme i que mai vam votar, va ser posat a dit per Miss Catalunya, és la pitjor decisió, a no ser que vulguis carregarte l'objectiu, independència!
      14
      Icona de dislike al comentari de: Forma part del error a novembre 19, 2022 | 11:24 19
      Respon
  5. Icona del comentari de: Si que és delicte ser Fuigpelmón a novembre 19, 2022 | 11:05
    Si que és delicte ser Fuigpelmón novembre 19, 2022 | 11:05
    Un batxiller foll que mai vam votar, va ser posat a dit per Miss Catalunya per ser el més discapacitat que va trobar, i ho va demostrar trigant setmanes a donar el resultat de la victòria de l'1-O, 8 segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat. Delicte de TRAÏCIÓ a l'independentisme català!
    20
    Icona de dislike al comentari de: Si que és delicte ser Fuigpelmón a novembre 19, 2022 | 11:05 25
    Respon
    • Icona del comentari de: El President ho va deixar a punt de caramel a novembre 19, 2022 | 11:56
      El President ho va deixar a punt de caramel novembre 19, 2022 | 11:56
      Aixequem la DUI. Som 2.5 milions esperant a que s'activi la DUI per sortir a carrera defensar-la. Els partits esteu fent de tap a la Independència i és a vosaltres a qui jutjarem per traïció quan siguem Estat Català
      13
      Icona de dislike al comentari de: El President ho va deixar a punt de caramel a novembre 19, 2022 | 11:56 11
      Respon
      • Icona del comentari de: Ah si? a novembre 19, 2022 | 21:37
        Ah si? novembre 19, 2022 | 21:37
        Si estava a punt de caramel per què no va aixecar la suspensió de la DUI el seu hereu, posat a dit com ell, en 4 anys que va tenir per fer-ho? Els corruptgents sou hipòcrita fins a la medul·la a més de corruptes. viviu de mentides i enganys...
  6. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 19, 2022 | 11:47
    Doctor Strangelove novembre 19, 2022 | 11:47
    Ser Puigdemont és un delicte contre l'estètica i el bon gust! I ja no parlo del seu nivell intel·lectual digne d'un batxiller amb ínfules d'estadísta! Doc.
    • Icona del comentari de: Anònim a novembre 19, 2022 | 19:45
      Anònim novembre 19, 2022 | 19:45
      Batxiller.?
  7. Icona del comentari de: Catalexit a novembre 19, 2022 | 12:34
    Catalexit novembre 19, 2022 | 12:34
    El segrest és legal a Ñ, i en diferents vessants. Com billy el nen tarat, també tenen jutges tarats que després de muntar un segrest com el del Sdusco els premien, a donar lliçons de dret i segrestos al TS. L’altre segrest és el de la població que vol fugir del feixisme, ja no castiguen la lluita o la guerra sinó voler fugir amb noves lleis o països. Han canviat cap llei pel que torni el rei assassí?
  8. Icona del comentari de: Clar a novembre 19, 2022 | 13:18
    Clar novembre 19, 2022 | 13:18
    Ja sabem que espaya te un ethos feixista molt estès. El més greu és l’operació de propaganda que ERC ha montat per defensar aquesta suposada reforma legal. Quina nosa els fa Puigdemont. Esperem que el càstig electoral a ERC sigui durissim. A més, al mossen li pot passar allò de que Roma no paga als traidors.
    18
    Icona de dislike al comentari de: Clar a novembre 19, 2022 | 13:18 17
    Respon
    • Icona del comentari de: No cola a novembre 19, 2022 | 18:42
      No cola novembre 19, 2022 | 18:42
      No pateixis, Puigdemont ja es va cobrar ben cobrades les 155 monedes de plata pels 8 segons. I no tornarà mai tot i que fa temps que té immunitat europarlamentària no fos el cas que us donessiu compte que us està enganyant.
  9. Icona del comentari de: Francesc Font a novembre 19, 2022 | 14:01
    Francesc Font novembre 19, 2022 | 14:01
    Llegint segons quines opinions, una cosa queda clara: a segons quines mentalitats, o interessos personals, Puigdemont fa més por que una pedregada. I incapaços de fer una crítica mínimament raonada, passen a l'insult, a més sempre repetit... i ja està. Posem el cas de la seva formació. Ha acabat o no una carrera? No ho sé. Però sí que sé que el percentatge no sols d'inútils, sinó que de corruptes i moderns lladres no de camins, sinó que podem trobar ajuntaments, diputacions, parlaments fins a la més alta institució del país, tots ells amb carrera universitària acabada, és immensa. I coneguda. Respecte de l'acusació d'exiliat o fugat, amb ella s'expressa un radical desconeixement de la història. Al llarg dels dos darrers segles hi trobem com a exiliats gent de tota mena: polítics de dretes i polítics d'esquerres, revolucionaris republicans i reis, nazis i comunistes, intel·lectuals i obrers amb pocs estudis... No soc pas social ni des del punt de vista de les alternatives econòmiques de la corda de Puigdemont, però si conscient de la seva honestedat personal, i també que sense ell a l'exili actiu, que no és tot just una ganga, la situació d'aquest nou Cas dels Catalans, dormiria la son dels justos, sí, però ignorats. I el projecte de llei hipòcritament batejat com de Desordres Públics Agreujats, és un greu retrocés en les llibertats socials i públiques que, comprensiblement acollida amb satisfacció per junqueristes i acòlits, expressa clarament la por que fa Puigdemont. La vicepresidenta Caviño ha dit obertament ha dit, obertament, que "eliminant" la llei de sedició, es podrà extradir Puigdemont. El gran enemic.
    20
    Icona de dislike al comentari de: Francesc Font a novembre 19, 2022 | 14:01 16
    Respon
    • Icona del comentari de: Fuigpelmón no fa por, fa fàstic a novembre 19, 2022 | 21:44
      Fuigpelmón no fa por, fa fàstic novembre 19, 2022 | 21:44
      Per haver trigat setmanes en donar el resultat de l'1-O, 8 segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat. Ho va rematar prometent tornar per guanyar les eleccions i fa 5 anys que l'esperem. Un batxiller mentider discapacitat pel càrrec que li van regalar, els catalans no el vam votar.
  10. Icona del comentari de: Miren a novembre 19, 2022 | 14:42
    Miren novembre 19, 2022 | 14:42
    Que poques paraules tinc, I les que us dic són tan gastades. Caldrà buscar nous camins On no calguin les paraules. Que poca força que tinc; Tants de cops l'he malmenada. La vull tota per demà, Quan la gesta portí l'alba. Quanta ràbia que tinc, Potser cal ser gos des d'ara; Quanta ràbia que tinc I no vull pas oblidar-la. Que poca esperança tinc, I potser caldrà deixar-la, Que no sigui que esperar Ens allunyi més dels actes. Quanta misèria que tinc Sota els peus damunt l'espatlla, I la vull guardar amb mi Fins al jorn dels miserables.
    • Icona del comentari de: Miren a novembre 19, 2022 | 17:11
      Miren novembre 19, 2022 | 17:11
      Error, oblit meu. És una cançó de Lluís Llach 'El jorn dels miserables'
  11. Icona del comentari de: Miren a novembre 19, 2022 | 16:18
    Miren novembre 19, 2022 | 16:18
    Hem pogut comprovar que farts dels polítics els posem tots al mateix sac. Un gran error. Foc nou, diuen. I com sabem que els que vindran són els millors? També està comprovat amb el que ens creiem d'esquerra, era foc nou,i la clatellada ha estat doble, perquè ni són d'esquerres ni ha millorat res, si no tot el contrari. No vull dir que els d'abans fossin millors, però cal no confondre dient que tots són iguals. Ara, després de tot el que ha passat hem pogut conèixer bé a cadascú. Així que sortosament tenim les coses més clares.
  12. Icona del comentari de: Ricard a novembre 19, 2022 | 16:39
    Ricard novembre 19, 2022 | 16:39
    No és una obsessió per ningú sinó per tots. Companys o Puigdemont no fa la cosa. No oblidem que es tracta del representant de Catalunya. O els votants de l'1 d'octubre. O els de l'oposició a la lleva a la guerra extractiva del Marroc. O, o, o... Vet-ho aquí.
    • Icona del comentari de: A Companys el vam votar, President legítim a novembre 20, 2022 | 08:55
      A Companys el vam votar, President legítim novembre 20, 2022 | 08:55
      El batxiller Fuigpelmón ens el va encolomar Miss Catalunya a dit a títol d'hereu seguint les costums corruptgents, per ser el més discapacitat com va demostrar a l'octubre del 2017 suspenent la DUI i fugint deixant-ho tot enmerdat. Veus les diferències?
  13. Icona del comentari de: No cola a novembre 19, 2022 | 18:48
    No cola novembre 19, 2022 | 18:48
    Noi, no hi ha res més irrellevant que ser un traïdor a la propia patria i voler fer veure que ets el seu salvador. Aquest home no està fent res per Catalunya, menys que en Torra i mira que va ser poc, i en el lloc que està podria haver fet molt però ell només ha obert causes personals i prou. El dia que els seus fanàtics en siguin conscients, el jutjaran ells mateixos i si no ja ho farà la història per molt que ell la intenti tergiversar venent-se com un heroi. Ja em direu heroi de que que? De trair al poble català
  14. Icona del comentari de: Narcís a novembre 19, 2022 | 19:38
    Narcís novembre 19, 2022 | 19:38
    Molt bon article .. és obvi ser un estat que tant li fum la Llei ( en majúscula ) , el Codi Penal ( o quin sigui també en majúscula ), Tractats Internacionals signats tot trepitjant-los . . . . . només cercador del ' paperot ' per seguir passejant llurs espanyols ( súbdits ) en pro d' intencions gens ni mica civilitzades ni honestes on amagar sa menyspreable existència ! PD : en l' endemig, llurs mantinguts no justament amb el seu PIB, clamant de ' patriotes ' .. així com voler ser alguna cosa semblant a imperi amb la força bèl·lica contra víctimes de qui l' aconsegueixen via l' espoli !
  15. Icona del comentari de: I més a novembre 20, 2022 | 08:54
    I més novembre 20, 2022 | 08:54
    Les escomeses judicials a Puigdemont, no admeses a la UE, i els ningunejos o enveges explícites del líder d'ERC i de gent com Toni Soler no fan més que destacar i valorar la figura de Puigdemont com a líder d'una resistència constant que el fa més valuós i apreciat. És perquè hi és que és combatut pels que el volen detenir o el volen fer oblidar.
    • Icona del comentari de: Queda't el tot per tu! a novembre 20, 2022 | 14:14
      Queda't el tot per tu! novembre 20, 2022 | 14:14
      Pots fer un altar pel batxiller a casa teva o anar a Waterloo, viu a un bon barri en un palauet i li ha quedat un bon vitalici que mai s'ha guanyat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa