El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El desastre en sanitat, educació i cultura
  • CA

Si tens un problema de salut (no cal que sigui de vida o mort) i ets català o catalana i no tens una assegurança mèdica privada, prepara’t: aviat descobriràs la realitat del millor sistema sanitari del món, com es deia, sense cap mena de vergonya, temps enrere. Fa un any que ho sé per experiència pròpia: el nostre sistema sanitari públic és senzillament un desastre, i això no va per als seus professionals.

Si estudies a un centre públic català i no tens diners per a l’ensenyament concertat, o com a mínim per completar la teva educació a centres privats, prepara’t també, perquè amb els anys descobriràs la crua realitat de la igualtat d’oportunitats i de la qualitat de l’ensenyament. Tampoc no va, evidentment, per als mestres.

I en tercer lloc, si ets català i per alguna estranya i diabòlica raó tens inquietuds culturals, fes-te danès, directament, o alemany, o fins i tot francès, i acabaràs abans. Pel camí hauràs de renunciar al català, segurament, però no pateixis, és una coseta que en el fons a la majoria de la societat catalana li importa ben poc.

Tres grans forats negres, tres, a la Catalunya postautonòmica i colonial del 2023: sanitat, educació i cultura. 

Les vagues de la sanitat i l’educació són un crit d’alerta que ha molestat una mica, però que ha passat sense pena ni glòria. Els de la cultura, millor que no facin vaga, perquè per desgràcia no els trobarà a faltar ningú. Però tots tres sectors tenen motius de sobres per fer una vaga seriosa, a la francesa, duríssima, contundent, i no protestes inofensives que només acaben fent pessigolles als peus de la conselleria de torn i d’un país que critica i es queixa molt però no és capaç d’agafar les regnes del seu destí i assumir-ne el preu.

He dit tres forats negres? Doncs no, ho matiso: en tenim alguns més, perquè no arribem ni de lluny al nivell d’aquells länder federals alemanys amb els quals en els daurats temps del pujolisme ens agradava comparar-nos, com si fóssim iguals… Baden-Württemberg o Baviera, així, alegrement, desacomplexadament, amb aquella alegria tan espanyola de Zapatero, que deia, sense morir-se de riure, que l’economia espanyola anava pel camí de superar la italiana i ser la tercera d’Europa. A xulos sí que no ens guanya ningú, ni a castellans ni a catalans.

A veure: quins són els deu, deu, pilars d’un país que funciona amb els estàndards de qualitat europeus, que no compleixen ni Castella ni Catalunya?

Educació, sanitat, habitatge, pensions i serveis socials, cultura, exèrcit, justícia/policia, relacions exteriors, bona administració pública i economia. No tots depenen del pressupost públic en igual mesura, però tots si que depenen de les polítiques públiques, de la capacitat de fer polítiques de país i no documents comptables que porten per nom «pressupostos públics» i ens venen hipòcritament com si fossin la solució màgica a tots els nostres mals. La solució rau en les polítiques públiques (compartides amb la societat i el sector privat, eh?) i no en els diners públics, la majoria, gastats o compromesos abans de començar l’any, a més de sempre insuficients o desenfocats a causa de pactes estrambòtics.

Aquestes són les deu, deu, grans coses que cal fer bé, o el millor possible, encara que pertanyis a un Estat colonial, ineficaç i extractiu que et xucla la sang i et fa la vida impossible.

En paral·lel, si la majoria vol (és a dir, el 50% més un vot) i si trobem la manera, que la trobarem, ja farem la independència algun dia. O no, perquè pot ser perfectament que un referèndum es guanyi o es perdi. Ara per ara, la intuició em diu que millor no convocar-lo, perquè està perdudíssim. I això ho sap tothom, però no es diu gaire, no fos cas que ens deprimíssim encara més.

Quatre dels grans temes cabdals els té agafats en exclusiva l’Estat colonial castellà: exèrcit, justícia/policia, pensions i relacions exteriors.

Sobre la resta, tenim un cert marge de maniobra, encara que en el fons tot depengui dels diners que vulgui enviar Madrid i de les condicions que hi pugui imposar. Tanmateix, amb imaginació, constància, ganes i bona gestió, hi hauria força marge per fer coses brillants i infinitament diferents de les que es fan a Castella i els seus territoris satèl·lit, que van directes, ells sí, cap a la decadència.

Tot i així, dels deu pilars n’hi ha tres, tres, sobre els quals tenim un marge d’autonomia amplíssim: educació, cultura i sanitat. Les tres, a Catalunya, són un fracàs indiscutible. Un fracàs que a la Generalitat i a la classe política catalana li importa un rave, perquè tenen picabaralles partidistes més urgents amb les quals passar l’estona. I així ens va.

I ja podem fer vagues simbòliques, que és perdre el temps: fora que siguin de cinc anys seguits, i duríssimes com les vagues a França, on no es deixen prendre el pèl fàcilment, no ens faran ni cas. Entre altres raons, perquè els nostres polítics, ells i elles, viuen en un altre país i en una altra realitat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 29, 2023 | 22:08
    Doctor Strangelove gener 29, 2023 | 22:08
    Torna a ser un article bastant assenyat i més venit d'un batxiller com aquest! Dit això, deixem-nos estar d'històries, un ho pot vestir com vulgui, però a la fi, tot es redueix a cobrar més, per això els sindicalistes pseudo-comunistes fan les vagues, no us deixeu enredar! Doc.
  2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 30, 2023 | 04:40
    Pere Llimonera i Citronell gener 30, 2023 | 04:40
    "3 Grans forats negres 3, a Catalunya,? ??? ... A la Catalunya governada pels partits separatas suprematas de pàtries inventades sectaris, totalitaris, impostadors, falsificadors, populistes, demagogs, fantasiosos, repressors i anti-Demòcrates, tot són forats negres; o més aviat l'han convertit en un "gran forat negre"... Décadas ya de políticas erradas, corruptas y penosas: Sanidad y Educación: horrible, de pena; lo demás: igualmente de pena; "N0 volem pagar", pero la Generalitat y partidos separatas suprematas falseando, engañando y de postureo durante décadas, y ahora se siguen pagando peajes en las autopistas !y MaS Caros! ... "N0 volem... mis peL0Tas... N0 Volem..."; la Cultura venida a menos y en el fondo del precipicio... Catalunya que fue referente cultural en España, América y Europa, empobrecida y devenida en nada, ya no pinta nada en ningun sitio, casi ni en la propia Catalunya; y convertida en escaparate cultural del supremacismo monocultural, monolingue y mononeural sectario nacionata inventa patrias supremacista independenciero y del Dogma de Fe de su Secta... Lo de la economía ya N0 tiene nombre: de cuna de la industrializaron en España a "terra de botiguers" y ni eso; porque no solo todas o casi las industrias son filiales de compaginas extranjeras, sino que las catalanas se han ido a otras partes de España, o se han vendido a otros países, financieras y grupos o empresas de gestión de inversiones BlackRocks, Blackstones y Blackcoj0nes... N0 hay por donde cogerlo: Todo lo han hecho peor que mal durante el Régimen supremata que dura ya mas años que el del Paquito... Pero, se lo pones en las narices, con datos irrefutables, negro sobre blanco y aun muchos (aunque cada vez menos) lo niegan y siguen con sus fantasías, adoctrinamiento y abducción... "Al Carrer..." toda esta golferia de inútiles, corruptos y "somiatruites-pixapins" aducidos en quimeras ridículas y ficciones de otros mundos... "Perdoneu, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
  3. Icona del comentari de: Xavi a gener 30, 2023 | 05:17
    Xavi gener 30, 2023 | 05:17
    Com sempre em de donar les gracies per existir, enlloc de donarles a França, aquesta vegada els hi donarem a Espanya, oí Sr. Rovira?
  4. Icona del comentari de: ciutadà a gener 30, 2023 | 05:39
    ciutadà gener 30, 2023 | 05:39
    La política, és a dir l'administració del País, està en mans d'incompetents, en mans de qui no sabria guanyar-se la vida d'altra manera que xuclant del patrimoni nacional a canvi de ben poca cosa - o de res. Com voleu que les coses vagin a l'hora?.
  5. Icona del comentari de: Impostos als catalans plumats. ERC BANDIDOS DE ESPAÑA a gener 30, 2023 | 06:27
    Impostos als catalans plumats. ERC BANDIDOS DE ESPAÑA gener 30, 2023 | 06:27
    21.000.000.000 euros regalatsper ERCa España.Una. EL MAJOR DEFICIT FISCAL QUE MAI, i el junqueras i mafia ERC ROBANT HERENCIES, PATRIMINI I DONACIONS. Pressupot de 33.000 milions i ERC regalant 21.000,a España Tamquem laGENERALITAT DELS LLADRES DEL BANDIDO ARAGONES
    • Icona del comentari de: Junqueras ENS ROBA, CADA DIA MÉS I MÉS a gener 30, 2023 | 08:16
      Junqueras ENS ROBA, CADA DIA MÉS I MÉS gener 30, 2023 | 08:16
      Rufian, per que has augmentat el DEFICIT FISCAL DELS CATALANS? Has cobrat comisions, lladre español?
      • Icona del comentari de: Anònim a gener 30, 2023 | 13:45
        Anònim gener 30, 2023 | 13:45
        I els convergents de tota la vida segueixen fent negocis amb emérito primero i amb el Segundo també, tros d'ase!
    • Icona del comentari de: Anònim a gener 30, 2023 | 13:44
      Anònim gener 30, 2023 | 13:44
      Cada día estàs més boja
  6. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 30, 2023 | 08:24
    Pere Llimonera i Citronell gener 30, 2023 | 08:24
    La veritat; de debò lamento no estar d'acord amb l'autor en algunes cosetes: el desastre és en sanitat, educació i cultura, i en tota la resta; i l'Estat colonial és el de la T0nteria... Colonitzats mentalment per la T0NTeria i per liders polítics suprematas, cínics, sectaris, totalitaris, impostadors, falsificadors, populistes, demagogs, fantasiosos, repressors, anti-Demòcrates i corruptes... Y algunos no cejan con lo de "Castella i el castellà"... Catalunya está en "Deuda Basura", tras varias décadas en el P0DeR con continua corrupción, continuos y masivos despilfarros enormes en quimeras, Governs nefastos y gestión inadecuada en Sanidad, Educación y en todo, o casi... Y lo peor es que los separatas suprematas inventa patrias anti-Democráticos con sus continuos mangoneos, chiringuitos, SueldaZ0s, "Industria del Catalanismo 3.0", derroches mil-millonarios, 3%s y corrupción extensiva, "modus vivendi" siguen arruinado todo... N0 paran de llevarse el "Peix al C0Ve" y de mamar de toda "mamela" que pillan. Siguen con toda suerte de barrabasadas tangando y/o "Malbaratando" todo y en todo... Una colla de desnortados, sectarios, corruptos, totalitarios y fantasiosos que, mientras despotrican de aquellos a quien están agarrados, siguen agarraos por sistema a "la Mamela" del FLA y de la "paguita" que reparte el Estado de la Nación; y sin decoro, vergüenza o aprensión alguna en su golfería comportamental; que quede claro... "Clar i català: Mamant i agarrats a la Mamela"... y esto es así, sin duda: agarraos por sistema a "la Mamela", porque Catalunya vive y sobrevive gracias al resto de España: "Deuda Basura" (Calificada así por todas las Agencias de Rating) y a vivir del FLA, que lo paga el resto de España (y a esta le paga la UE y Banco Central Europeo); y a gastar y derrochar Millones y Millones de €uros en sandeces y fantasías identitarias a cascoporro; eso SÍ... N0 se pueden hacer peor las cosas; y lo mas grave es que muchos de ellos (aunque cada vez, menos) N0 lo reconocen y mantienen la obcecación e intransigencia cerril y la irracionalidad a espuertas... Mientras, la situación real: Huelgas: será eso o único en lo que está Catalunya a la par con Madrid y Andalucía, o las supera; porque en lo demás: como los cangrejos: pa atras; y en todo... Por poner un ejemplo: hoy en día, solo Madrit, tiene mas Congresos y Convenciones que Barcelona y toda Catalunya... Hasta ahí han llegado las cosas... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!" ... "Apa, Siau!"
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 30, 2023 | 14:39
      Pere LLimonera i Citronell gener 30, 2023 | 14:39
      Eres como Mbappé, trollete de los cojones, deja de USURPAR Mi NoMBRe y el Nombre de otros para comentar sandeces y MenTiRas, TRoLL separata supremata de patrias inventadas... . cada día sois mas listos... Apa, Adeu!
  7. Icona del comentari de: Teresa Porter a gener 30, 2023 | 09:06
    Teresa Porter gener 30, 2023 | 09:06
    ARAGONES regalar 21.000 milions al PP andalus i castellanos es l'acord de laTaula dels pocavergonyes. ERC ENS ROBA
  8. Icona del comentari de: Narcís ( qui més necessita de sindicats .. són qui menys els tenen ! ) a gener 30, 2023 | 09:13
    Narcís ( qui més necessita de sindicats .. són qui menys els tenen ! ) gener 30, 2023 | 09:13
    Ras i curt : 1. No pot ser Catalunya sigui qui més diners aporti i .. romangui última en la distribució d'aquests i .. així any rere any, massa anys i .. per sempre ? 2. Alhora, ni agraïment, ni respecte, ni reconeixement, ni . . . sinó tot el contrari, amagar-ho i, per si no fos prou, maltractats, insultats i ' aporellos ' ! 3. I, què dir-ne, de lleis que ens farien prosperar/ avançar sent recorregudes àdhuc d' ofici per fúmer -nos, quan no perjudiquen ningú de fora que sí tan sols cerquen nostra misèria sinó devastació ! PD : ça com lla, " forats negres " ens en són arreu, sigui treballadors del camp, de la construcció, de la hosteleria, de factories, de . . . . . . i, sens dubte, no deixarien caure quelcom tan gros com dir volen ' sous europeus ' . . quan no els cobren ni viuen quasi de supervivència !
    • Icona del comentari de: Amàlia a gener 30, 2023 | 10:31
      Amàlia gener 30, 2023 | 10:31
      Junqueras el plaer sexual de robar als catalans
      • Icona del comentari de: Anònim a gener 30, 2023 | 13:46
        Anònim gener 30, 2023 | 13:46
        Et posa calenta marranota?
  9. Icona del comentari de: MHP a gener 30, 2023 | 10:39
    MHP gener 30, 2023 | 10:39
    Rovira, fa 40 anys que governen els mateixos, vosaltres, els nazi-onalistes. Alguna culpa tindreu d'aquest desgavell, no?
  10. Icona del comentari de: Voler quedar bé amb tothom sense mullar-se a gener 30, 2023 | 10:43
    Voler quedar bé amb tothom sense mullar-se gener 30, 2023 | 10:43
    I no va amb els "professionals"? Aquest article que només carrega en la despesa no toca ni el moll de l'os. Cert que tenim bons especialistes, però també en tenim de pèssims importats de fora que et menyspreen la llengua i que es desentenen dels pacients. N'hi ha que només han vingut a cobrar des de països o regions on encara estan pitjor. I dels mestres el mateix. N'hi de bons que es preocupen, però molts altres que no, que ensenyen matèries sense estar preparats, que ensenyen català sense saber-ne, o matemàtiques, física, o literatura... Que hi han arribat precisament per incapacitat de fer res més i no pas per vocació. No tot s'arregla amb diners. Els sistemes de selecció de professionals han estat igual de perversos.
  11. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 30, 2023 | 10:52
    Pere LLimonera i Citronell gener 30, 2023 | 10:52
    De debò lamento no estar d'acord amb l'autor en algunes cosetes: el desastre és en sanitat, educació i cultura, i en tota la resta; i l'Estat colonial és el de la T0nteria... Colonitzats mentalment per la T0NTeria i per liders polítics suprematas, cínics, sectaris, totalitaris, impostadors, falsificadors, populistes, demagogs, fantasiosos, repressors, anti-Demòcrates i corruptes... Y algunos no cejan con lo de "Castella i el castellà"... Catalunya está en "Deuda Basura", tras varias décadas en el P0DeR con continua corrupción, continuos y masivos despilfarros enormes en quimeras, Governs nefastos y gestión inadecuada en Sanidad, Educación y en todo, o casi... Y lo peor es que los separatas suprematas inventa patrias anti-Democráticos con sus continuos mangoneos, chiringuitos, SueldaZ0s, "Industria del Catalanismo 3.0", derroches mil-millonarios, 3%s y corrupción extensiva, "modus vivendi" siguen arruinado todo... N0 paran de llevarse el "Peix al C0Ve" y de mamar de toda "mamela" que pillan. Siguen con toda suerte de barrabasadas tangando y/o "Malbaratando" todo y en todo... Una colla de desnortados, sectarios, corruptos, totalitarios y fantasiosos que, mientras despotrican de aquellos a quien están agarrados, siguen agarraos por sistema a "la Mamela" del FLA y de la "paguita" que reparte España, América y Europa, empobrecida y devenida en nada, ya no pinta nada en ningun sitio, casi ni en la propia Catalunya; y convertida en escaparate cultural del supremacismo monocultural, monolingue y mononeural sectario nacionata inventa patrias supremacista independenciero y del Dogma de Fe de su Secta... Lo de la economía ya N0 tiene nombre: de cuna de la industrializaron en España a "terra de botiguers" y ni eso; porque no solo todas o casi las industrias son filiales de compaginas extranjeras, sino que las catalanas se han ido a otras partes de España, o se han vendido a otros países, financieras y grupos o empresas de gestión de inversiones BlackRocks, Blackstones y Blackcoj0nes... N0 hay por donde cogerlo: Todo lo han hecho peor que mal durante el Régimen supremata que dura ya mas años que el del Paquito... Pero, se lo pones en las narices, con datos irrefutables, negro sobre blanco y aun muchos (aunque cada vez menos) lo niegan y siguen con sus fantasías, adoctrinamiento y abducción... "Al Carrer..." toda esta golferia de inútiles, corruptos y "somiatruites-pixapins" aducidos en quimeras ridículas y ficciones de otros mundos... "Perdoneu, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
  12. Icona del comentari de: No cola a gener 30, 2023 | 13:50
    No cola gener 30, 2023 | 13:50
    Gairebé 40 anys sense fotre res més que posar la mà a la caixa i de privatitzar-ho tot es el que te, ara resulta que els que venen al darrera són els culpables d'aquestes polítiques de les dretes catalanes i ho han de resoldre a corre cuita mentre la mateixa dreta catalana atia les vagues com si això fos la seva campanya política. S'ha de ser molt curt de gambas per no veure de què va la comèdia.
    • Icona del comentari de: Tu sí que no coles, estafador erqui a gener 31, 2023 | 15:20
      Tu sí que no coles, estafador erqui gener 31, 2023 | 15:20
      Un altre que s'ha oblidat de l'infame endeutament que va fer el segon tripartit quan ja veia que no podria repetir. Van aplicar la política de terra cremada. Endeutar-se al màxim per tapar forats i deixar les mans lligades al següent govern. El dèficit no ve de l'època de Pujol, mal que et sàpiga. Revisa els números, que són públics.
  13. Icona del comentari de: Anònim a gener 30, 2023 | 13:52
    Anònim gener 30, 2023 | 13:52
    Pregunta-li als teus que en van fer de tot això i quines polítiques en pensen fer, perquè si són com les que han fet fins ara ja veiem els resultats.
  14. Icona del comentari de: El desastre en sanitat, educació i cultura a gener 30, 2023 | 15:15
    El desastre en sanitat, educació i cultura gener 30, 2023 | 15:15
    Conseqüència lògica del pujolisme anterior portat a l'extrem per Arturo Mas. Mas-Colell, l'inventor del dèficit fiscal dels 16 mil milions, no és gens aliè a aquest tema. Posar Boi Ruiz al capdavant de la sanitat ho diu tot.
    • Icona del comentari de: Et sona un tal Castells? a gener 31, 2023 | 15:14
      Et sona un tal Castells? gener 31, 2023 | 15:14
      El dèficit fiscal era el deute en les finances que van deixar els tripartits, analfabet.
  15. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 30, 2023 | 17:43
    Luisnomeacuerdo gener 30, 2023 | 17:43
    Estreñio bilislazi, recuerda felicitar por su cumpleaños a tu rey Felipe VI. VERDE.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa