El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Indults farcits d’amenaça
  • CA

Pedro Sánchez ha culminat la seva òpera en dos actes. El primer vas ser al Liceu, l’altre ha sigut a la Moncloa. Tots dos amb la mateixa música, però amb una petita variació en la lletra un cop aprovats els indults. En les dues compareixences ha recitat pràcticament el mateix discurs, amb expressions calcades i el mateix to suposadament conciliador, però el missatge anava més adreçat als espanyols refractaris a la mesura de gràcia que als catalans que puguin esperar alguna proposta nova per part de l’Estat. Ell mateix va admetre al Liceu que la pregunta que se li pot fer quan parla dels indults com “un primer pas” és: “Un primer pas cap on?”. Una pregunta que es va fer però que no va respondre. Es va limitar a parlar d’un “país nou” que no se sap què vol dir. El que sí que se sap és què no vol dir.

Tant al Liceu com a la Moncloa, el president espanyol va adreçar un únic missatge clar a l’independentisme: pots ser independentista però no pretendre portar-ho a la pràctica, si no és que convences tot Espanya perquè t’ho permeti i fas que es canviï la Constitució. És un avís que en la primera versió del discurs va llançar amb més poesia. Després del consell de ministres, ha endurit el missatge per deixar-lo clar: “Catalunya sense Espanya no seria ni europea ni pròspera”. Una amenaça tradicional que recorda García-Margallo advertint que una DUI “condemnaria Catalunya a vagar per l’espai sense reconeixement i a quedar exclosa de la Unió Europea pels segles dels segles”. Aïllament i ofec econòmic –empreses marxant, una altra vegada?–, aquest és l’horitzó que planteja Pedro Sánchez als independentistes persistents, els que volen tornar-ho a fer i, aquesta vegada (quan sigui), acabar-ho.

Si deixa sortir de la presó els condemnats per l’1-O és només perquè el Consell d’Europa fa mesos que pressiona –això no ho diu– i perquè hi ha “centenars de milers de catalans” –això sí que ho diu– que “els donen suport” i “se senten solidaris amb el seu destí”. Es tracta, doncs, de desactivar la llàgrima de les tietes i esperar que l’amenaça faci la resta, fins que el suflé es desinfli i quedin els independentistes de sempre. Això és el que té al cap Pedro Sánchez. Una altra cosa és que sigui possible.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: D a juny 22, 2021 | 23:13
    D juny 22, 2021 | 23:13
    Persisti, persisti i persisti
  2. Icona del comentari de: Donec Perficiam a juny 23, 2021 | 08:29
    Donec Perficiam juny 23, 2021 | 08:29
    Possats a triar, els indepes prefeririem vagar per l'espai sideral però lliures, que seguir sota la trinxamenta Caspañola i la seva Santa Inquisició. No hi ha color. Ser humil-liats i expol-liats per Caspaña cada dia, com si fossim els seus subdits no es pot aguantar (a no ser que siguis masoquista, i començo a pensar que Catalunya ho és)....
    • Icona del comentari de: Encantat amb Majorcs a juny 23, 2021 | 09:17
      Encantat amb Majorcs juny 23, 2021 | 09:17
      Sobre els insults el PSO - e ó c van votar el 155 i sempre s'han oposat a tot català. Ara presumeixen de haver-hi donat els indults el presos polítics i tanmateix varen negar el mateix al Parlament Balear per en Valtónic com es menja?
  3. Icona del comentari de: Encantat amb Majorcs a juny 23, 2021 | 09:17
    Encantat amb Majorcs juny 23, 2021 | 09:17
    Sobre els insults el PSO - e ó c van votar el 155 i sempre s'han oposat a tot català. Ara presumeixen de haver-hi donat els indults el presos polítics i tanmateix varen negar el mateix al Parlament Balear per en Valtónic com es menja?
  4. Icona del comentari de: Narcís a juny 23, 2021 | 10:44
    Narcís juny 23, 2021 | 10:44
    Ras i curt : no digué centenars de milers .. digué ' milers ' i prou ( i tan ample ! ) ! PD : és obvi ser un PPSOE àdhuc pitjor .. de ben segur el PP hagués tingut més iniciativa pro els represaliats .. si més no, no aquesta falta de personalitat del PSOE ( potser aquest és el vertader PP !) ! Nota : és obvi que PSOE no té res d'allò que haurien de ser sos fonaments .. o cal veure sos predecessors ? Anotació al marge : si no defensa la llibertat nacional així igualtat de nostra nació i per tant la justícia . . què nassos diu defensar sinó l' espanya fàctica de sempre provocadora de guerres civils !
  5. Icona del comentari de: FUERA LA OLIGOCRACIA a juny 23, 2021 | 12:11
    FUERA LA OLIGOCRACIA juny 23, 2021 | 12:11
    Las empresas son libres de irse donde quieran, y si no quereis vajar los impuestos. A no ser que seais totalitarios. Hasi funciona la OLIGOCRACIA.
  6. Icona del comentari de: Gonzalo a juny 23, 2021 | 12:35
    Gonzalo juny 23, 2021 | 12:35
    Dad las gracias, que no cuesta nada....!!!!! Que ingratos sois.....
  7. Icona del comentari de: Anònim a juny 23, 2021 | 19:49
    Anònim juny 23, 2021 | 19:49
    La diferència d'idiosincràcia, i per tant d'escala de valors, entre catalans i castellans és tan gran que cap lògica d'un castellà és comprensible per a un català i a l'inrevés. Impossible. Un dels errors habituals dels castellans es creure que els catalans som persones que només ens movem per una suposada conveniència material, i l'emotivitat i sentiments són característiques allunyades de la catalanitat. Tanmateix els castellans haurien de saber que els catalans convivim amb ells a la força, des de fa segles, i que res dels que ens diguin creurem. L'agressió de la que som objecte des de fa segles, i més descaradament des de fa uns anys colpeix molt íntimament el cor dels catalans. Els castellans es pensen que 4 besses ens tindran contents un parell de generacions més. Però els catalans ja n'estem tips. Res del que ens puguin oferir, que serà una misèria si és que arriba perquè solen mentir més que oferir, serà debades. Ara Castella no ens serveix per a res. Només és una càrrega, i a sobre una càrrega descaradament agressora.
  8. Icona del comentari de: Gali Boadella Montserrat a juny 24, 2021 | 02:07
    Gali Boadella Montserrat juny 24, 2021 | 02:07
    M´ha encantat l´acudit de Pedro Sánchez: Catalunya sense España no sería europea ni próspera. Quin tip de riure ¡¡¡

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa