El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Ejido, viatge a l’Andalusia més radical
  • CA

El Ejido, el municipi on va es va produir la primera explosió de Vox i els seus èxits electorals, és la primera parada que El Món fa a partir d’avui a Andalusia per recollir de primera mà algunes de les principals qüestions d’interès sobre aquesta campanya. Es tracta d’una campanya pot tenir conseqüències importants, no només per l’estat espanyol, sinó també i de forma especial per Catalunya. A El Ejido no tan sols ha prosperat Vox amb un discurs xenòfob que vincula immigració a problemes, també ho ha fet a través del discurs patriòtic que rebutja de ple qualsevol projecte independentista dins les fronteres actuals.

A El Ejido es comprova també com l’auge de l’extrema dreta té a veure amb qüestions econòmiques estructurals i també amb com els sistemes econòmics i de creació riquesa es poden convertir simple i directament en sistema d’explotació i abús. Si bé es considera que El Ejido ha protagonitzat un “miracle econòmic” també és cert que aquest miracle té un abast limitat als propietaris de les 14.000 hectàrees ocupades pels hivernacles de l’agricultura intensiva dedicada a l’exportació de verdures.

Actualment, més del 90% dels treballadors en aquests camps és estranger i alguns —els que van arribar més d’hora— ja comencen a tenir la propietat d’algunes parcel·les. Els espanyols han anat deixant la feina més dura perquè se n’ocupin els immigrants que no volen trobar a la cua del metge. Com reconeixen alguns d’ells a El Ejido s’hi arriba fugint de la gana i de la pobresa i acostuma a ser la primera parada d’un viatge que té per destí altres ciutats de l’estat espanyol, com poden ser Madrid i Barcelona o altres indrets d’Europa.

No es pot perdre de vista aquesta dada lligada també a una altra: la renda per càpita de El Ejido és una de les més baixes d’Espanya. Això reforça la idea que el miracle econòmic ha estat en benefici d’uns pocs. Tampoc diu massa del miracle econòmic d’aquesta agricultura intensiva si la mà d’obra que precisa prové gairebé exclusivament del continent africà, de països assolats per la misèria. Si s’afirma que a El Ejido hi ha riquesa —hi així ho diu tothom a la ciutat— per quina raó no es poden millorar les condicions laborals d’aquells que treballen als hivernacles? Alguna cosa falla en aquest miracle quan pel seu èxit cal que existeixi un sud estructuralment pobre i suficientment desesperat com per acceptar la feina a qualsevol preu.

És a més en aquest entorn on les idees més radicals de l’extrema dreta calen com anell al dit. El Ejido es va convertir en escenari d’una explosió d’extrema dreta en altres comicis i sembla que ho continuarà sent. El seu accés a les institucions suposa un repte per l’interès que té en desplegar la seva agenda de retallada de drets. Alguns partits, com el PP, ho estan permetent. Els resultats de diumenge, tot i la moderació de l’actual candidat Juanma Moreno, decidiran si aquesta moderació —en cas de necessitar la crossa de Vox— és simplement instrumental i circumstancial.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Narcís ( no s' entén perquè agafen estrangers . . serà per por a ser denunciats per fos tan sols un espanyol ? ) a juny 13, 2022 | 23:12
    Narcís ( no s' entén perquè agafen estrangers . . serà per por a ser denunciats per fos tan sols un espanyol ? ) juny 13, 2022 | 23:12
    Mentre hi hagi persones amb les butxaques buides i, no diguem-ne, amb responsabilitats familiars .. impossible no trobar gent per a treballar ( malgrat l' explotació que sempre ha estat en aquest estat, si més no, en treballs físics/ penosos, més, forçats, amb munt d' hores, a corre-cuita, quasi sense lleure i sous mínims ! ) ! PD : i sense badar boca sinó ni això ( així fins que petin en sa salut àdhuc sense drets per no poder demostrar haver estat durant contracte ! ) !
  2. Icona del comentari de: Jordi a juny 14, 2022 | 00:11
    Jordi juny 14, 2022 | 00:11
    Tot el que poses al teu article, ho pots traslladar directament a Catalunya, si vas a Vic, trobessis la població més radical, des de fa molts anys, quan passaves per les hortes del Llobregat, la majoria de la mà d'obra era estrangera i no et dic en les condicions en què vivien i si vols més et fas una passejada per la zona de Lleida
    • Icona del comentari de: Ricard a juny 14, 2022 | 08:31
      Ricard juny 14, 2022 | 08:31
      Aquí tenim un 60% d'immigrants i els riem les gràcies mes de canviar de llengua. No hi ha cap país al món tan generós amb els immigrants. Vagi a Alemanya, als EUA o a França. Quina poca-soltada de comentari.
  3. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a juny 14, 2022 | 06:16
    Veterà antifranquista. juny 14, 2022 | 06:16
    Les esquerres prometen el que saben perfectament que no podràn complir. I els seus votants, defraudats, emeten un vot de càstig. O, simplement, trien altres opcions.
  4. Icona del comentari de: Fat boy a juny 14, 2022 | 10:31
    Fat boy juny 14, 2022 | 10:31
    I jo preocupat amb els problemes dels espanyols aquests
    • Icona del comentari de: Gonzalo a juny 14, 2022 | 14:42
      Gonzalo juny 14, 2022 | 14:42
      Bastante tienes con tu discapacidad mental.
      • Icona del comentari de: fat boy a juny 15, 2022 | 19:22
        fat boy juny 15, 2022 | 19:22
        Eeehhh...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa