Per sisena vegada la patronal valenciana AVA ha convocat l’aquelarre anual que exigeix el Corredor Mediterrani, àlies corredor de la migdiada. Una vegada més, doncs, i en van sis, Juan Roig i l’alegre infanteria subordinada valenciana s’han aplegat per constatar evidències: que es tracta d’una obra necessària per al bon funcionament de l’economia espanyola, que és una infraestructura considerada prioritària per la Unió Europea, que descarregarà de camions, desgast i contaminació la Via Augusta -els romans sí que en sabien-, que farà de pol d’atracció per a inversors internacionals de tota mena perquè abaratirà costos finals de producció. Tot, fills meus, tot.

I una vegada més -i en van sis- el govern espanyol no en farà ni cas. Clar i més ras: perquè no li interessa. Les institucions de l’Estat van arribar fa molt de temps a la convicció que Espanya només serà Espanya si enforteix Madrid i arrasa la perifèria. El motor, la locomotora i el xiulet del revisor són a Madrid. Només Madrid pot assegurar la cohesió i la integritat d’Espanya. Una divisa acceptada pel PP, pel PSOE, per Ciutadans, per Unidas Podemos, per Vox i per qualsevol més que entre a la festa sense invitació.

L’articulació de la xarxa de gran velocitat espanyola n’és l’enèsima constatació. I no serà la darrera. Mai n’hi ha de darrere. Sempre en preparen una altra. Potser amb una altra idea va ser Felipe González qui va decidir que, per compensar ves a saber quines inversions de l’Estat a Barcelona, a Sevilla se n’havia de fer una de ben grossa i que Madrid s’hi havia d’unir amb una línia -la primera- de l’AVE espanyol. Després d’aquella llavor, José María Aznar es va envalentir i embalar. Va traçar una xarxa radial de trens corredors inútils que tenia com a objectiu unir la capital de l’Estat amb totes les capitals de les dites províncies. No se’n van amagar. Així ho van dir. I això ha donat lloc a bestieses tan descarnades com una majoria d’estacions de tren d’alta velocitat i escàs sentit que malfuncionen amb menys de cent passatgers al dia. Inversions multimilionàries fetes tabac per culpa d’una obsessió imperial. El dia que la Unió Europea passe factura a Espanya per haver balafiat milers de milions d’euros comunitaris en una infraestructura inútil el rei emèrit s’haurà de vendre les joies.

El traçat delirant de l’AVE espanyol ha agreujat l’antiga radialitat habitual de la Renfe. Abans per anar d’Alacant a València calia passar per La Encina. Ara no. Ara el primer punt de contacte entre la línia de gran velocitat que va de Madrid a València i la que acaba a Alacant és Conca. Enhorabona. Perquè la intenció d’Adif i dels successius governs centrípets mai ha estat unir Alacant amb València. El punt de trobada i referència familiar ferroviari és Madrid. Què se li ha perdut a un alacantí a València. Res. Si vol que li traguen la punxa del dit, ha d’anar a Madrid. Aquesta és la intenció mil i una vegades declarada.

Contra aquesta intenció concreta i minuciosa els empresaris valencians i catalans reivindiquen de fa anys el denominat corredor mediterrani. I mai ningú els ha fet cas. Dimecres passat aquests empresaris, juntament amb els presidents de la Generalitat Valenciana, de la de Catalunya i del govern de Múrcia, es van reunir a Barcelona per tornar a fer rogle. Cap novetat. Res. Les mateixes declaracions i les mateixes queixes habituals. Podrien haver-se repartit els paperots i els al·leluies de la darrera vegada.

La diferència del nou aquelarre ha estat aquesta vegada la presència de la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que es va limitar a salvar el mal tràngol, a fer cara de malpair i a mentir. Mentir en les intencions. Sánchez va proclamar que les obres avancen perquè ja fan camí. Camí però no via. La ministra va anunciar que el mes que ve l’AVE arribarà a Múrcia. Però això no és corredor mediterrani. Això és tancar la connexió de Madrid amb Múrcia via Alacant. Mentida, doncs. I que l’any que ve serà realitat el trajecte Castelló de la Plana-València. Més mentida. Aquest tram té la mateixa intenció que la de Múrcia. Unir Madrid amb Castelló a través de València. Aquesta ruta fa riure. Va ser Mariano Rajoy qui va inaugurar un tram amb “tercera via” entre la capital de la Plana i la del país. No el seu país. Aquell dia el tren havia de fer el recorregut entre Castelló i València en vint minuts. Va trigar-hi dues hores. En un trajecte per on passaven combois de rodalia i de mitja distància. Una festa.

Raquel Sánchez en un pas més de vals descarat va acusar tots els presents de “victimisme”. Víctimes, segur, però no idiotes.
Mai hi ha hagut la intenció de fer un Corredor Mediterrani. L’únic corredor vàlid per a l’Estat és el central. Si tots els camins de l’imperi portaven a Roma, ara tots han de portar a Madrid. Ni que siga a preu de carregar-se tot allò que permet que el centre siga centre. No hi ha res a fer. Els empresaris valencians, però, no entenen res. Ells, que se senten tan espanyols, tan col·laboradors, i que han ajudat tant a definir l’Espanya actual, ara clamen en el desert. I els acusen de “victimisme” davant els seus nassos, com si foren catalans -els déus els en deslliuren. Potser l’autèntic corredor mediterrani és exactament aquest. La línia que ha d’unir tots els empresaris del País Valencià i de Catalunya amb greuges i insults compartits. Primer pas per arribar a unes altres conclusions.

Pel que fa als empresaris catalans -els mateixos que van desplaçar les seus centrals de les empreses perquè els ho exigia Espanya-, encara els passa poc. La majoria dels que dijous desfilaven davant la ministra no són independentistes. Haurien de constituir-se en alternativa vàlida per justificar que continuar dins Espanya té un sentit. I fracassen en tot. No els fan cas en res. No són ningú. La idea d’Espanya del PP i del PSOE -la idea habitual d’Espanya- els considera carn de canó subalterna. El fracàs del corredor mediterrani és el seu fracàs. Un altre més. Ja poden preparar el pròxim aquelarre pretesament reivindicatiu per a l’any que ve. En faran seixanta d’ací a mig segle.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Kismelcul a novembre 19, 2022 | 22:14
    Kismelcul novembre 19, 2022 | 22:14
    Aquets comentaris tan alegres sobre l’incompetencia i tanmenenfotisme espanyol,em sembla molt colaboracionista.
  2. Icona del comentari de: La veritat a novembre 20, 2022 | 09:03
    La veritat novembre 20, 2022 | 09:03
    Diguem-ho clar. No tirent endavant el Corredor mediterrani perquè Catalunya té el major benefici i saben que tard o d'hora hora tindrem un estat propi i ells es trobaran "cornuts i havent pagat el beure" perquè no som dels seus ni ho volem ser. Tal com els va tot, cada dia menys
    • Icona del comentari de: La veritat?. a novembre 20, 2022 | 11:59
      La veritat?. novembre 20, 2022 | 11:59
      La única verdad es que ya tenéis un Estado propio, se llama "Itaca celestial" ; anda haz una excursión desde el pueblo de la Catalunya profunda al AMB y para cabreo tuyo conocerás la verdadera realidad social de Catalunya.
    • Icona del comentari de: lagrimitas a novembre 21, 2022 | 09:42
      lagrimitas novembre 21, 2022 | 09:42
      despierta pardillo.
  3. Icona del comentari de: Kissmelcul a novembre 20, 2022 | 12:28
    Kissmelcul novembre 20, 2022 | 12:28
    El 6 de desembre tens l’oportunitat de contriccio
  4. Icona del comentari de: Vendetta a novembre 20, 2022 | 12:43
    Vendetta novembre 20, 2022 | 12:43
    Paraula de botifler
  5. Icona del comentari de: Narcís ( si fora volen prosperar, prosperin, però no pas aturant tramposament i delictiva la resta ! ) a novembre 20, 2022 | 16:01
    Narcís ( si fora volen prosperar, prosperin, però no pas aturant tramposament i delictiva la resta ! ) novembre 20, 2022 | 16:01
    Què cal dir que no sapiguem .. si mateixa Catalunya més València sumen al voltant de 13 milions d' habitants així com població que hi fluctua força milions més ( i si hi afegim Múrcia, Almería i mateixa Granada o Málaga .. ) i no haver tren d' alta velocitat ? PD : no sigui Catalunya sigui més metròpolis encara així com més agermanada a resta !
  6. Icona del comentari de: Un de pas a novembre 20, 2022 | 17:24
    Un de pas novembre 20, 2022 | 17:24
    I sabeu què no passarà cap tren de mercaderies per unes vies d'alta velocitat? "Lo prohíbe el reglamento." Per tant, serà prioritzant el transport de maletins amb diners,en comptes del de mercaderies. Només espero que Europa vulgui recuperar els diners i els tregui dels comissionistes i d'altres estafadors. Marxem ja d'aquest estat vividor i explotador. Salut i república catalana
  7. Icona del comentari de: Ricard a novembre 20, 2022 | 20:01
    Ricard novembre 20, 2022 | 20:01
    Acte ridícul per impotent, i a sobre en presència del govern que ho boicoteja impunement tot. No hi ha res com votar partits castellans (oi senyors Oliu o Roig) per què el país se'n vagi en orris.
  8. Icona del comentari de: Causes a novembre 21, 2022 | 09:30
    Causes novembre 21, 2022 | 09:30
    Un estat amb domini radial no vol desplaçar poder a una perifèria que, a més, té les zones amb més potència econòmica. Si a sobre temen que el país del nord-est se n'anirà tard o d'hora, més rebuig encara. Siguem clars.
  9. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a novembre 21, 2022 | 11:44
    Luisnomeacuerdo novembre 21, 2022 | 11:44
    Sanchileone que parezca un accidente, mientras yo me lo llevo calentito engañando a la parroquia de borreguetes lazinazis, como llevo haciendo desde que tenía pelo.
  10. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a novembre 21, 2022 | 13:04
    Pere LLimonera i Citronell novembre 21, 2022 | 13:04
    Gente endiablada, como te digo, poseedora de muchos dineros y grandes bienes que N0 se sabe bien como hay llegado a sus manos sino engañando al "pages" o al probo y simple ciudadano Kane... ¿Sabreisme decir, buen amigo Sánchis, Achís, que buena ventura os dé Dios, dónde son por aquí los Demócratas de la sin par RePuBLiqueTa de 8 segundos? ... porque verlos, N0 se les ve; y algunos malandrines, jurar, mil veces juran que lo son, pero sus fechos facinerosos y fechorías bien prueban todo lo contrario... el señor Sánchis, Achís Caballero de la Triste Figura da mandobles a diestra y siniestra faciendo buena propaganda del Regimen de su Señor y desfaciendo el Estado de Derecho; por andar siempre en sueños y mundos hiperbóreos; sin duda a causa de sus muchas y malas lecturas y las muy quiméricas fantasias que alberga en los sesos por causa de estas... ¡A fe, señor Sánchis, Achís Caballero de la Triste Figura , que N0 estás tú -ni tu maestro- más cuerdo que yo, Vive Dios!; Apa Adéu!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa