El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cicloturisme a Catalunya: la manera més segura de gaudir del temps lliure
  • CA

Aquest ha sigut l’estiu del turisme de proximitat però és impossible acabar-se el país en un estiu i Catalunya té un clima que permet gaudir de les activitats a l’aire lliure tot l’anyUna de les millors maneres per fer-ho, una de les més segures, és el cicloturisme. Hi ha més de 6.000 quilòmetres de camins i carreteres que permeten fer rutes a ciclistes experimentats i també sortides familiars.

Protocols sanitaris garantits

Tot està preparat perquè sigui una de les opcions més segures en temps de pandèmia, sense aglomeracions, a l’aire lliure i amb tots els establiments i espais preparats amb els protocols de seguretat sanitària que calen en relació a la Covid-19. Allotjaments, restaurants i comerços de les rutes de cicloturisme compleixen aquests protocols, i espais com platges i equipaments culturals disposen de les mesures d’aforament i distància pertinents.

És el moment, per tant, de descobrir el paradís del cicloturisme que és Catalunya o de tornar-ne a gaudir si ja es coneix. És un turisme que permet arribar als racons més privilegiats. Hi ha rutes dissenyades per completar-se en un o en diversos dies, per etapes, de forma itinerant, o amb itineraris circulars des d’un camp base. També n’hi ha de muntanya, a través de paratges naturals, perfectes per a ciclistes intermedis i experts.

Geografia variada, bon temps i allotjaments especialitzats

Una diferència clau respecte als països del centre i el nord Europa i d’altres destinacions ciclistes és el bon temps. Les temperatures suaus durant tot l’any faciliten aquesta pràctica esportiva els 365 dies i el final de l’estiu i el principi de la tardor és un moment ideal.

Al nord, els ports de muntanya de la Val d’Aran i el Pirineus de Catalunya acaben fonent-se amb les cales entre penya-segats i pins quan arriben a la Costa Brava. Hi ha parcs naturals únics com el del Montseny, el de Montnegre i el de Montserrat, a la Costa Barcelona. I, al sud, la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, que és la porta d’entrada a camins que discorren per les muntanyes de Prades i els Ports. I, al final de l’etapa, es pot descansar en allotjaments amb serveis adaptats per a ciclistes, com ara un espai segur on guardar la bicicleta, un kit de reparació, una zona de neteja, preparació de pic-nics, etc.

El Mediterrani des de les altures a Girona

L’Agència Catalana de Turisme certifica els municipis que compten amb oferta de cicloturisme. Girona n’és un. La ciutat s’ha convertit en una de les capitals mundials del ciclisme. Al seu entorn hi ha rutes per les quals desenes de ciclistes professionals s’entrenen habitualment, molts dels quals fins i tot s’hi han instal·lat a viure. A més, compta amb ascensos mítics com el dels Àngels, Rocacorba o el castell de Lloret. Les vistes panoràmiques que brinden són de postal. A la Costa Brava, en municipis com Blanes o Lloret de Mar, es pot pedalar per rutes que ofereixen vistes espectaculars de la Mediterrània. Els desnivells són constants durant diversos quilòmetres.

Ciclisme de carretera a Costa Barcelona 

Santa Susanna i Calella, al Maresme, s’han convertit en dues de les destinacions estrella per al cicloturisme. Compten amb allotjaments especialitzats i rutes atractives per a diferents nivells. Però els fanàtics de la carretera, no es poden perdre altres circuits de la Costa Barcelona, com la volta al Montseny o la ruta que puja al Turó de l’Home, totes dues amb més de 2.000 metres de desnivell. I si es busquen noves motivacions amb BTT, Calella és la porta d’entrada al Parc del Montnegre i el Corredor, i l’inici de recorreguts per aquesta abrupta i rocosa costa. Una altra opció són les Vies Blaves, ideals per fer ruta a la vora dels rius i descobrir el seu patrimoni cultural. N’hi ha tres, la del Llobregat, la del Cardener i la del Anoia.

Els camps de la Costa Daurada

A la Costa Daurada també hi ha itineraris sobre dues rodes. Alguns parteixen de Cambrils, Salou i Vila-seca, a tocar de la mar, i d’altres són d’interior. Per exemple, des de Mont-roig del Camp s’accedeix a una xarxa de fins a 140 quilòmetres de carreteres envoltats de natura, vinyes del Priorat i camps de conreu de gran bellesa per on pedalar és un plaer. Moltes d’aquestes rutes s’endinsen a les muntanyes de la Costa Daurada i ofereixen una excel·lent panoràmica del Camp de Tarragona. La Ruta del Cister, escortada per les Muntanyes de Prades, és un itinerari que recorre tres monestirs de gran bellesa a Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges, passant per majestuosos paratges naturals.

El Pirineu sobre dues rodes

Per als aficionats a la bicicleta de muntanya, la volta a la serra del Cadí és una de les propostes més interessants, perquè té un nivell més alt de dificultat. A través de valls i pobles, voreja camins tradicionals connectant un itinerari que arrenca i acaba a la Seu d’Urgell de més de 200 quilòmetres. La Val d’Aran és un altre dels paradisos per als amants de la bicicleta de muntanya. Ofereix itineraris tècnics, llargs descensos i grans desnivells entre espectaculars paisatges pirinencs i una naturalesa salvatge.

De fet, molts camins amb encant recorren diferents poblacions catalanes, molts d’ells a la Cerdanya, el Solsonès, la Garrotxa o el Berguedà, per exemple, i proporcionen l’escenari perfecte per gaudir de la bicicleta amb un al·licient més: aprofitar per gaudir del patrimoni cultural, la gastronomia i les tradicions catalanes i així esprémer al màxim l’experiència. 

Escapades familiars amb bicicleta

Però al marge del que facin els que busquen els reptes més alts, el cicloturisme també ofereix moltes possibilitats per a les famílies. Des del Pirineu fins a les Terres de l’Ebre, seguint la costa mediterrània o endinsant-se en la riquesa de l’interior. Són itineraris amb pendents suaus i amb carrils aptes per a tothom.

Anar amb bicicleta amb els més petits és la manera perfecta per gaudir en família de la geografia diversa i del ric patrimoni natural i cultural de Catalunya, de la seva gastronomia de primer nivell i dels seus allotjaments adaptats a famílies.

Girona a través de les Vies Verdes

La millor manera de combinar l’interior amb la costa mediterrània són les anomenades Vies Verdes. Són itineraris adaptats per a senderistes i ciclistes que segueixen el trajecte d’antigues vies ferroviàries en desús. Tres Vies Verdes es troben a l’àrea de Girona i ofereixen rutes tranquil·les per gaudir en família pedalant per la natura.

Una d’aquestes és la Ruta del Ferro i el Carbó, un recorregut pavimentat que ressegueix la riba del riu Ter i que porta al monestir de Santa Maria de Ripoll, les mines d’Ogassa i Sant Joan de les Abadesses. El recorregut continua fins a Olot, on comença la Ruta del Carrilet, que travessa la zona volcànica de la Garrotxa, la Vall d’en Bas i la vall del riu Ter fins a la ciutat de Girona. I des d’allà arrenca la segona Ruta el Carrilet, que connecta la capital gironina amb Sant Feliu de Guíxols, creuant tres comarques i dotze pobles, i recorrent les valls dels rius Fluvià, Brugent i Ter. El carrilet era un tren de via estreta que fins a la dècada dels 60 unia Girona amb Olot, i ara ha deixat pas a aquestes rutes per al ciclisme més tranquil.

Cicloturisme familiar a la Via Verda de Terres de l’Ebre

Via verda de Tarragona

Foto: Agència Catalana de Turisme

Les Vies Verdes continuen a Tarragona. Les rutes del Baix Ebre i Terra Alta connecten el massís dels Ports amb la desembocadura del riu Ebre a través de boscos, túnels i viaductes. S’hi troben punts d’interès com el conjunt històric de Tortosa es pot arribar fins al Delta de l’Ebre, una zona de rica naturalesa i biodiversitat, ideal per al cicloturisme més slow.

Les rutes de Ponent

A les planes de les Terres de Lleida també hi ha lloc per a les famílies més ciclistes. La ruta Pedals de Canal d’Urgell és la manera perfecta de conèixer la regió a través d’una de les obres més importants d’enginyeria hidràulica de Catalunya.

Totes aquestes rutes poden completar-se en uns dies, dedicant diverses jornades i parant en els diferents allotjaments del territori. O es pot escollir un tram per gaudir-ne amb més tranquil·litat.

Per a més informació i tots els detalls, escasateva.catalunya.com

casa teva

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa