Von der Leyen retreu a Michel que es va “sentir sola” en l’incident del ‘sofagate’ a Turquia

El president del Consell Europeu es disculpa davant l'Eurocambra

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha traslladat aquest dilluns a l’Eurocambra la seva indignació pel ‘sofagate’ i s’ha mostrat molesta per l’incident. “Em vaig sentir ferida i sola com a dona i com a europea”, ha dit l’alemanya, que va participar en la visita oficial a Turquia amb el president del Consell Europeu, Charles Michel. Von der Leyen ha assegurat que va ser relegada a un sofà “per ser dona”. “Què hagués passat si portés corbata?”, s’ha preguntat, criticant que no fos tractada com a presidenta de l’executiu europeu a Ankara. Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha reiterat les seves disculpes pel ‘sofagate’ “a la Comissió Europea i a tots els que s’hagin sentit ofesos”. “Entenc que les imatges ofenguessin moltes dones”, ha dit Michel, que no s’ha excusat directament a Von der Leyen en la seva intervenció. El belga ha assegurat que està compromès amb “la igualtat de gènere i el suport a les dones”.

Debat a l’Eurocambra

En la primera ronda d’intervencions dels grups polítics, les eurodiputades Iratxe Garcia (PSOE), Ska Keller (Verds/ALE) i Assita Kanko (Grup dels Conservadors i Reformistes) han emfatitzat la discriminació de gènere que suposa l’incident i han retret a Michel que no cedís la cadira. “Si Von der Leyen ha estat tractada així, cap altra dona pot esperar ser tractada de forma diferent”, ha lamentat Keller.

Per contra, els eurodiputats Manfred Weber (Partit Popular Europeu), Malik Azmani (Renovar Europa), Marco Zanni (Lega) i Giorgos Georgiou (GUE/NGL) han fet una lectura més en clau diplomàtica i institucional criticant les implicacions del ‘sofagate’ per a la imatge de la Unió Europea. Cap d’ells ha recriminat a Michel la seva reacció.

Comentaris

  JordiP 28/04/2021 10:28 am
  Vaig llegir fa molts anys que el Soldà turc rebia els ambaixador a una sala la qual porta era molt baixeta i els ambaixadors havien d'entrar inclinats com si estessin fent una reverència prèvia. Deien que un ambaixador britànic va entrar d'esquena, axupit, ensenyant les seves generoses posaderes al altíssim senyor. L'imperi britànic no podia fer reverències a cap rei ni emperador, faltaria més. Amb això vull dir que la dèria dels capitostes turcs de ser reverenciats amaga el seu temor de no semblar prou "elevats". De fet, l'imperi turc està de baixada des del fracàs del setge de Viena, fa ja mig mil·leni. De "el enfermo de Europa" hem anat a petar a "el psicópata de Europa".
  Català 27/04/2021 6:01 pm
  Cpmpletament d'acord, Ricard. Però, quan un dictador com Erdogan els planta cara, els valerosos demócrates europeus es caguen a les calces.
  Ramon 27/04/2021 2:52 pm
  Però, això sí, quan l'escàndol cal tapar-lo perquè ateny al tripartit, llavors ja no hi ha "-gate" però només perquè la premsa no cobreix l'escàndol. Per això no hi ha hagut "fetgegate", ni "mamellesgate", ni "blocsdecimentgate", ni "observatoriDESCgate", ni "contrabanddetabacgate", ni "regidorspederastesgate", ni "Dinagate", ni "chaletgate", ni "menjadoresMENAgate", ni "saqueigdeTV3gate", ni "recollidad'escombrariesal'AMBgate", ni "minyonadel'Echeniquegate", etc. etc.
  2
  217
  Respon
  Patrick 27/04/2021 1:14 pm
  Watergate és un complex d'edificis construïts a Washington D.C. entre el 1962 i el 1971, entre els autors hi havia l'arquitecte italià Luigi Moretti (1907/1973). En un dels edificis hi havien els headquarters electorals, del partit demòcrata dels Estats Units. El 1972 un sonat escàndol d'espionatge de l'equip del President Nixon vers el partit demòcrata, prengué el nom de cas Watergate. Alhora el nom del complex, Watergate, prové de les comportes d'un antic canal paral·lel al riu Potomac, zona on és situat l'esmentat conjunt d'edificis. El nom "Watergate" i el sufix "-gate" han esdevingut des d'aleshores "sinònims" i sovint son aplicats per periodistes a temes i escàndols controvertits arreu del món.
   Ramon 27/04/2021 2:40 pm
   Ja, sí, gràcies per descobrir-nos la roda, però el tema és l'abús de la fórmula. Un abús que els Simpsons ja el ridiculitzaven fa un quart de segle. El tema és quan una fórmula periodística, de tan recurrent, de tan suada, cal aparcar-la. Salvador Alsius explica que quan presentava els TN de TV3 va acabar prohibint a redactors, ENGs, corresponsals, que hi hagués res "emblemàtic". N'estàva fins els collons que tot ho fos. La premsa esportiva necessitaria un Alsius que digués PROU, PROU, PROU D'UNA PUNYETERA VEGADA, de fabricar com que l'interviuat repeteix la pregunta que se li ha fet ("Que si me gustaria ser titular en la final? Pues claro!").
  Jeroni Munyós 27/04/2021 11:10 am
  El president del Consell Europeu, Charles Michel, s'hagués hagut d'aixecar i seure en el mateix sofà que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen en adonar-se que ella no hi tenia seient. És el meu parer, jo ho veig així, una altra cosa és si el Sr Michel no va reaccionar a temps en qüestió de segons, però, es podia haver aixecat i asseure's al sofà el qual era ben a prop seu. Deixar la cadira buida l'hagués fet quedar bé, no com ara que s'ha de disculpar i tothom hagués entès l'acció.
   JordiP 28/04/2021 10:20 am
   Una altre possibilitat,certament un xic més violenta, era que Michel hagués assenyalat la butaca a la Van der Leyden, ignorant els ademans dels encarregats de protocol turcs que ordenaven la reunió. I no és un tema d'urbanitat tan sols (les senyores, primer) sinó que és un tema de nivell posicional. El Consell està per sota de la Comissió, oi? Doncs aixó.
  SantS 27/04/2021 10:16 am
  Tant el president del parlament europeu com la propia Ursula von den Layen, la van pifiar. Tots dos es tenirn que aixecar, marxar i deixar sol al dictador turc. Tenien que defensar la dignitat de tots dos. Ara sols fan comedieta i mostren la poca categoria que tenen com a mandataris.
  1
  131
  Respon
   Nomar 27/04/2021 11:16 am
   Molt típic espanyol, prou que el coneixem aquest capteniment babau del comentarista SantsS, intentar fer passar la víctima per botxí... Vergonya aliena.
  Poca presència 27/04/2021 9:06 am
  Von der Leyer habia de reaccionar abans. És lenta en reaccions i decisions aquesta mandataria. Se li nota inseguretat o absència en la defensa dels drets. Si no es defensa ni quan la marginen a ella! Només es queixa quan tothom ho ha vist.
  11
  115
  Respon
   Nomar 27/04/2021 11:13 am
   Això és molt típic espanyol, prou que el coneixem aquest capteniment babau del comentarista "poca-presència", intentar fer passar les víctimes per botxins... Vergonya aliena.
  Jo 27/04/2021 8:49 am
  Que es pot esperar d'aquest terrorista? Ara el paper del president del consell Europeu va ser ben galdós! No va de si es dóna o home, va de protocol i democràcia....i no entenc les contínues baixades de pantalons davant aquest dictador turc!
  ciutadà 27/04/2021 8:39 am
  A Ricard: Noi, quan algú els planta cara, els valerosos dirigents europeus es caguen a les calces.
  6
  101
  Respon
   Al ciutadà 27/04/2021 11:36 am
   Saps que vol dir l'expressió plantar cara ? És el President del Consell Europeu, Charles Michel, qui hagués hagut de plantar cara al seu amfitrió groller i provocador, rebutjant d'asseure's a la cadira, a l'única cadira si en eren dos, no ho va fer i ara s'ha de disculpar.
   Ricard 27/04/2021 9:07 am
   Cert.
   31
   28
   Respon
  ?? 27/04/2021 7:37 am
  Ella també podia asseure a terra i beure un whisky, quina jeta hagués fet el moro.
  3
  509
  Respon
   Toni 27/04/2021 11:23 am
   Quin moro ? Aquest comentari de ?? a les 7:37 A.M. del dia 27/04/2021 és una merda en un pal. No aporta res i denota la incultura i la ignorància supina del comentarista que l'ha "pensat" i escrit.
  Ramon 27/04/2021 12:38 am
  Fa un quart de segle que els Simpsons ja van ridiculitzar l'abús, el tic, el recurs sistemàtic al sufix "-gate" per qualsevol escàndol. No put ara, no. Ja pudia fa un quart de segle.
  Ricard 26/04/2021 8:53 pm
  L'actitud del president del consell Europeu va ser vergonyosa. Si Erdogan es irrespectuós no es pot fer la reunió.

Nou comentari