El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un programa militar secret prova una vacuna contra la Covid sense el consentiment dels soldats
  • CA

Un programa militar secret que va arrencar el mes de gener hauria utilitzat a soldats de Birmània per a provar, sense el seu consentiment, una vacuna no aprovada, segons han informat fonts de l’exèrcit del país i ha publicat l’agència birmana Myanmar Now. Aquests membres de l’Exèrcit de Birmània haurien rebut una dosi de la vacuna Covaxin contra el coronavirus, produïda per la companyia farmacèutica índia Bahrat Biotech. Aquestes pràctiques van arrencar el mes de gener i es van prolongar durant tres mesos més.

Segons l’informe de l’exèrcit, a aquests militars se’ls hauria inoculat la dosi de la vacuna sense el seu consentiment i sense el coneixement que aquesta vacuna es trobava encara en la tercera fase d’assajos clínics. “Van dir que ens vacunarien i després revisarien la nostra immunitat dues setmanes després de la vacuna per a veure si havia augmentat. Així que es podria dir que va ser una prova”, ha declarat un oficial de l’exèrcit, segons recull l’agència birmana.

A més, ha apuntat que, tant a ell com a altres quinze soldats, se’ls va extreure sang un total de tres vegades després de cadascun de les dues dosis que van rebre, i ha expressat que, més tard, aquest programa es va ampliar per a incloure a més personal militar. “Vaig pensar que li estaven extraient sang a tothom. Però més tard vam saber que només érem nosaltres. Fins i tot féiem broma dient que ens estaven utilitzant com a rates de laboratori“, ha traslladat el militar.

Bharat Biotech va començar els assajos de la tercera fase del desenvolupament de la seva vacuna Covaxin al novembre del passat any, però a principis de gener encara no havia aconseguit avanços significatius a causa de la falta de voluntaris disposats a provar-la. En aquest context, la companyia ha negat haver realitzat assajos clínics fora de l’Índia, i ha informat que va enviar 55 vials a Birmania el mes de gener, però assegura que era una maniobra normal en el marc d’una negociació davant un possible comprador.

Per part seva, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va rebre una sol·licitud per a la inclusió de Covaxin en la seva llista de vacunes d’ús d’emergència a principis de juliol, però encara no ha dut a terme una revisió de les dades presentades per la companyia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa