El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La primera ministra sueca dimiteix set hores després de ser nomenada
  • CA

La primera ministra de Suècia, Magdalena Andersson, ha dimitit aquest dimecres, només set hores després de ser nomenada, després que la votació dels pressupostos s’hagi saldat amb la proposta de l’oposició conservadora. El ‘sí’ dels companys del Partit Socialdemòcrata d’Andersson i del Partit Verd li ha permès sumar 174 vots a favor per a ser nomenada, els mateixos que ha aconseguit sumar l’oposició conservadora. El sistema parlamentari suec estableix que n’hi ha prou que no hi hagi més vots en contra que a favor, per la qual cosa Andersson finalment ha estat proclamada entre aplaudiments i visiblement emocionada. No obstant això, després de la votació dels pressupostos, el Partit Verd s’ha retirat de la coalició governamental que feia costat a Andersson. Així, el ‘no’ del Partit de Centre al projecte pressupostari de la coalició governant ha deixat sense els vots necessaris per a tirar endavant els comptes públics i s’han aprovat els pressupostos de l’oposició conservadora.

En un comunicat, el Parlament de Suècia ha detallat que la Presidència del Parlament ha acceptat la sol·licitud de dimissió de Andersson i ha matisat que “es posarà ara en contacte amb els líders del partit per a discutir la situació”. Andersson ha dimitit perquè s’hauria vist obligada a aplicar els comptes de l’oposició. A banda, la pràctica constitucional sueca fa que un govern de coalició hagi de renunciar quan un partit marxa, segons ha indicat la mateixa Andersson en roda de premsa, on també ha assegurat que “tampoc” vol encapçalar un govern “on es qüestiona” la seva “legitimitat”. Segons ha matisat, aspira a tornar al càrrec de primera ministra amb un govern socialdemòcrata “pur”, encara que ha reconegut que pot ser una cosa “complicada”.

El vice-primer ministre de Suècia, del Partit Verd, Per Bolund, ha assenyalat que “entén completament” que pot semblar “complicat” que la formació hagi secundat durant el matí a Andersson i a la tarda “hagi canviat d’opinió”, però ha incidit en què la decisió “depèn del vot dels pressupostos”. “Aquest és un moment tempestuós”, ha lamentat Bolund, segons recull el diari Aftonbladet. “Estem sorpresos i indignats pels actes del Partit del Centre”, ha continuat, abans d’assenyalar que “els jocs polítics” dels últims temps s’han vist “culminats” durant la jornada. “Per a nosaltres, la política no és només un joc”, ha reblat.

Andersson, la primera dona a liderar un govern a Suècia, encapçalava des de 2014 el Ministeri de Finances, però el seu nom ja sonava com a favorit quan el primer ministre sortint, Steffan Lofven, va anunciar a l’agost que s’apartaria de la primera línia política perquè el seu partit pogués preparar-se per a les eleccions de setembre de 2022.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Com han fet a Catalunya? a novembre 24, 2021 | 21:31
    Com han fet a Catalunya? novembre 24, 2021 | 21:31
    Igualet, igualet, que el trilirí de l'Aragonés! I ara, encara m'assabento que també assistirà del bracet de la Colau als actes presidits pel rei d'España. Si aquest home que porta un títol que l'arrossega per terra, del gran que li va el nom de MHP ens està fent una prova de resistència al poble de Catalunya, m'agradará veure els resultats d'aquí a poc temps, perquè n'hi haurà i no pas a favor d'ell i del seu partit.
  2. Icona del comentari de: ciutadà a novembre 25, 2021 | 07:40
    ciutadà novembre 25, 2021 | 07:40
    Una persona honesta que, per tant, no te lloc a la política.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa