El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ONU rep “informacions creïbles” sobre execucions sumàries a l’Afganistan
  • CA

L’Alta Comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, ha assegurat aquest dimarts que la seva oficina ha rebut “informacions creïbles” sobre violacions del Dret Internacional Humanitari per part de les parts implicades en el conflicte que inclouen, entre d’altres, execucions sumàries, restriccions als drets de les dones, reclutament de menors per servir com a soldats i repressió de protestes pacífiques i expressions de dissidència.

Bachelet ha afegit que en aquest moment “crític” els afganesos miren cap al Consell de Drets Humans per a “protegir” i “defensar” els seus drets i ha incidit en la necessitat d’evitar que es cometin abusos contra els Drets humans a l’Afganistan. La representant de l’ONU també ha expressat la seva “greu” preocupació pels periodistes, a més de per les dones i les minories ètniques i religioses.

La Missió d’Assistència de les Nacions Unides a l’Afganistan (UNAMA) ha informat que entre l’1 de gener i el 30 de juny d’aquest any s’ha produït un increment de les víctimes civils a l’Afganistan de prop de 50 per cent en comparació amb el mateix període de 2020, una xifra que ha crescut entre juliol i agost “indiscutiblement”, segons Bachelet, que ha recordat que la situació humanitària a l’Afganistan ja era dolenta i s’ha deteriorat donats els últims esdeveniments.

La representant especial de la Secretaria General de l’ONU per a l’Afganistan, Deborah Lyons, ja va alertar fa un mes que 18 milions d’afganesos s’enfrontaven a una crisi humanitària, el doble que al juliol de 2020 i gairebé la meitat de la població de país, una xifra que previsiblement augmentarà. L’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) estima que 270.000 persones s’han vist obligades a abandonar les seves llars i mitjans de vida des de gener de 2021, el que significa que més de 3,5 milions d’afganesos són desplaçats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa