L’OTAN acusa els líders polítics afganesos del “col·lapse” militar

Stoltenberg diu que cal aprendre "moltes lliçons" de la incapacitat de l'exèrcit afganès de fer front als talibans

L’OTAN ha acusat els líders polítics afganesos del “col·lapse” militar al país que ha permès l’ascens dels talibans. En una roda de premsa, el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, ha dit que “part de les tropes afganeses van combatre amb valentia, però no van ser capaces de mantenir segur el país perquè, al final, els líders polítics van fracassar a l’hora de fer front als talibans i trobar una solució política”. Segons el secretari general de l’OTAN, hi ha “moltes lliçons” a aprendre de la crisi a l’Afganistan, també pels aliats, que van gastar milions de dòlars i van fer molts “sacrificis” durant dues dècades per entrenar un exèrcit que ha caigut de forma “ràpida i sobtada”.

En tot cas, Stoltenberg ha acusat a la política interna afganesa de la situació actual. “És el fracàs dels líders polítics afganesos el que ha comportat aquesta tragèdia”, ha dit. El secretari general de l’OTAN ha remarcat que l’Aliança “mai va tenir la intenció” de quedar-se per sempre al país asiàtic, tot i que no va ser capaç “d’anticipar” la velocitat amb què col·lapsaria el govern afganès.

Malgrat això, Stoltenberg ha dit que l’Afganistan d’avui “no és el mateix que el del 2001” i que una nova generació d’afganesos han pogut rebre educació i han participat en processos polítics”. “Els guanys assolits no es poden revertir fàcilment, el món ha d’estar vigilant”, ha avisat, en referència als talibans i les seves polítiques fonamentalistes.

Nou comentari