El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ONU insta a impulsar el diàleg per a la resolució del conflicte a Colòmbia
  • CA

El cap de la Missió de Verificació de Nacions Unides a Colòmbia, Carlos Ruiz Massieu, ha instat aquest dissabte a “impulsar el diàleg” en referència a la situació que viu Colòmbia després d’un mes de mobilitzacions antigovernamentals i després de diversos episodis de violència que han deixat en les últimes hores 13 morts a Cali. Massieu ha emès un comunicat en què ha assenyalat seguir “amb una gran preocupació” els últims esdeveniments i ha destacat la necessitat d'”enfortir el diàleg com a instrument fonamental per a resoldre els conflictes”.

“Després d’un mes de protestes i mobilització social” així com “pels greus esdeveniments a Cali i en altres ciutats i departaments”, el representant de l’ONU ha fet “una crida a tots els actors a prevenir i eliminar la violència i fer tot el possible per disminuir les tensions i evitar la seva escalament”.

“En qualsevol circumstància, fins i tot en les més difícils, hem d’impulsar el diàleg”, ha insistit. Així mateix, ha ofert la disponibilitat de l’ONU per “facilitar i donar suport” al camí cap a la resolució de la situació.

Les protestes que sacsegen el país des de fa ja un mes van començar com una mobilització contra la reforma fiscal plantejada per l’Executiu d’Iván Duque, però un cop retirada la mateixa les mobilitzacions reclamen mesures per tallar la desigualtat al país.

Aquest divendres, el govern de Duque ha demanat a el Comitè de l’Aturada que condemni els bloquejos en l’acord que portaria a l’establiment d’una taula de negociació per abordar les qüestions de les protestes i posar fi a les mateixes, però, el Comitè no condemna els bloquejos i diu que “fan part de les possibilitat legítimes per a l’exercici de les protestes”.

Segons l’ONG Temblores, en aquest mes de protestes han mort 43 persones en homicidis presumptament comesos per la força pública, mentre s’han reportat 1.445 detencions de manifestants i 22 víctimes de violència sexual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa