El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El G-7 demana als talibans que garanteixin la sortida del país més enllà del 31 d’agost
  • CA

Els líders del G-7 demanen al règim talibà que garanteixin la seguretat de tots aquells que vulguin sortir de l’Afganistan més enllà del 31 d’agost, quan els EUA han de retirar les seves tropes. També reclamen que es garanteixi l’accés a l’aeroport de Kabul als ciutadans que vulguin fer-ho. Els nord-americans, per la seva banda, confien poder completar la sortida a final de mes i asseguren que “no hi ha canvis” en el calendari de la missió. De fet, aquest és el calendari acordat amb el règim talibà, que aquest dimarts ha fet l’enèsima advertència a les potències occidentals perquè abandonin Afganistan.

Des del Pentàgon asseguren que els EUA tenen capacitat per complir amb els terminis. Per la seva banda, aquest mateix dimarts els talibans han tancat l’accés dels afganesos a l’aeroport de Kabul i critiquen que les potències occidentals “encoratgin” els afganesos a marxar del país. Asseguren que no hi ha “cap perill” per als afganesos que es quedin: “La guerra ha acabat“.

Malgrat això, aquest mateix dimarts la Comissària de Drets Humans de l’ONU, Michelle Bachelet, ha afirmat que tenen constància de nombroses vulneracions de la llei humanitària internacional i dels drets humans a l’Afganistan. En aquest sentit, el president del Consell Europeu, Charles Michel, afirma que la UE no estalviarà esforços en l’evacuació de ciutadans europeus, així com de cooperadors afganesos. També apunta que els líders del G-7 mostren preocupació per l’accés dels ciutadans a l’aeroport de Kabul i demana als talibans que hi permetin l’entrada.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: 2021 a agost 25, 2021 | 08:36
    2021 agost 25, 2021 | 08:36
    L' ONU té "constància" de vulneració de drets humans? Caram, quanta perspicàcia! I què és el que els ha donat la pista? Que les dones hagin de plegar de les seves feines i no puguin estudiar més enllà dels dotze anys, per exemple? Per cert que hi ha més coses que voldria saber. Per exemple, quants del països amb governs islàmics han condemnat formalment els talibans. Els nostres progres sempre estan a punt de saltar quan Israel, país diminut voltat de centenars de milions de musulmans, fa qualsevol gest de defensar les seves zones poblades. Però que jo sàpiga, Hamàs ha felicitat als talibans i no sé si cal govern islàmic n'ha condemnat els abusos contra les llibertats. És que les dones musulmanes no s'han "d'empoderar" mai? Sé que hi ha musulmans no radicalitzats, però temo que aquesta falta de reacció oficial vol dir que són minoria. Per cert, ni a Catalunya ni a Espanya hi ha cap protocol seriós per vigilar que els imams de les mesquites no siguin radicals que formen futurs perills.
  2. Icona del comentari de: kim a agost 25, 2021 | 09:01
    kim agost 25, 2021 | 09:01
    Fixeuvos a la foto de l´article i la gent desembarcant de l´avió, aquestes són les persones que ens arriben, fixeu-vos bé com van, ho entendreu de seguida, ara imagineu el tipus de futur que ens espera compartint país..

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa