Els independentistes d’Escòcia presenten el full de ruta per celebrar un “referèndum legal”

El document diu que el govern escocès "s'oposarà vigorosament" a qualsevol intent de frenar la votació als tribunals

El Partit Nacional Escocès (SNP) ha presentat aquest diumenge el full de ruta per la celebració d’un “referèndum legal d’independència” si guanya les properes eleccions al parlament de Holyrood, previstes pel 6 de maig. El document estableix que en cas de victòria, l’SNP tornarà a demanar a Londres els poders per convocar un referèndum com el del 2014, perquè el govern britànic no tindrà “cap justificació moral ni democràtica” per negar-lo. En tot cas, si Londres ho fes, l’SNP introduiria igualment una llei al parlament perquè “les preparacions necessàries per al referèndum es puguin fer i implementar un cop s’acabi la pandèmia”. L’SNP avisa que si Londres portés el govern d’Escòcia als tribunals, l’executiu s’hi oposaria “vigorosament”.

De fet, el pla de l’SNP assenyala tres possibles escenaris en cas que Londres rebutgi el traspàs de poders per fer el referèndum a través de l’anomenada Section 30 i Edimburg tiri pel dret en la redacció de la llei per la votació.

Com a primera opció, que el govern britànic accepti que el parlament escocès ja té el poder de legislar per fer la consulta i, per tant, la deixi tirar endavant. Com a segona, que accepti finalment el traspàs de poders a través de la Section 30. L’última opció és que Londres “iniciï accions legals per disputar la base legal del referèndum i intenti bloquejar la voluntat del poble escocès als tribunals”. “Aquest tipus de recursos judicials serien vigorosament confrontats pel govern de l’SNP”, avisa el partit.

En el document, l’SNP remarca que el govern escocès creu que qualsevol referèndum ha de ser legal i superar qualsevol recurs legal “per garantir la legitimitat i la seva acceptació a casa i a l’estranger”. “Aquesta és, segur, la manera més segura d’esdevenir un país independent”, afirma el document, que diu que la votació s’hauria de fer “després de la pandèmia, en un moment escollit pel parlament democràticament elegit d’Escòcia”.

Comentaris

  Luisnomeacuerdo 24/01/2021 9:06 pm
  Daría el subsidio del año por ver la cara de los borreguetes groñordos cuando ven estas noticias en este libelo,y más sabiendo que su pais spañistan no se lo va a permitir nunca. Va por vosotros en especial a la mona-lisa, Ángel azul tirando a rosa, jon smith, garvanese, jo..pelines y al gran payaso tipo tabarnes. Hora de rebuznar grocñordos.
   Jo 25/01/2021 9:00 am
   Si un dia em trobes se t'acaben les tonteries niñato.
   GAVANENC 25/01/2021 7:59 am
   Venga, metete en tu cueva de neandertal y mira el NODO. Facha de mierda....
   Español y parado. 24/01/2021 10:16 pm
   Si le pones a continuación VAGO, todo liga...
  GAVANENC 24/01/2021 8:56 pm
  Donç hem sembla collonut... Tunc ganes de veure quina es la resposta del gobern d'Anglaterra.... I si treuran la policia a fotre osties.....
   Jo 25/01/2021 8:58 am
   Ni de conya s'els acudiría, entre altres motius per que la gent no els esperará amb les mans enlaires sino armats fins les dents. A veure si n'aprenem. Be ja sabem que s'ha de fer ara manquen ous oi???
  Doctor Strangelove 24/01/2021 8:06 pm
  Feu-me confiança, és un tio. Doc.
   Jo 25/01/2021 8:59 am
   El que no podem dir de tu so tarat.

Nou comentari