El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Demanen que l’ONU intervingui davant “l’onada de repressió” del Marroc al Sàhara Occidental
  • CA

El secretari general del Front Polisiario, Brahim Gali, ha demanat a les Nacions Unides que intervingui davant “l’onada de repressió” de les autoritats del Marroc, a les quals ha acusat de cometre “persistents i sistemàtiques violacions de Drets Humans”. El president de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) ha expressat la seva “enèrgica condemna” pels suposats abusos en una carta enviada al secretari general de l’ONU, António Guterres, i a la presidència de torn del Consell de Seguretat, assenyalant que és competència d’aquest òrgan “protegir els civils sahrauís i vetllar per la seva integritat física i moral”.

En aquest sentit, ha lamentat el “vergonyós silenci” de les Nacions Unides davant les actuacions del Marroc, al qual el Polisario ha atribuït una “brutalitat” contra “ciutadans indefensos”. “No podem romandre de braços creuats”, ha advertit Ghali, que ha apuntat que el Polisario es reserva el dret a respondre a futurs atacs. El cap del Polisario ha insistit que les forces marroquines han trencat l’alto al foc acordat el 1991 i, per tant, “ha imposat una represa” de la “legítima lluita armada”, en referència a l’escalada de tensió després del desallotjament efectuat el novembre al pas de Guerguerat.

Entre els darrers abusos atribuïts a l’ocupació marroquina, el líder de la RASD ha citat l’agressió a l’activista sahrauí Sultana Khaya i a la seva germana i la detenció d’activistes a Al-Aaiun. Dos dels detinguts en aquestes operacions haurna de comparèixer davant del jutge el 22 de febrer. La tensió a la zona s’ha intensificat des dels incidents del novembre, a partir dels quals el Polisario ha posat el focus en l’ONU per la falta d’avenços en relació al promès referèndum d’autodeterminació, que Rabat rebutja. El Marroc s’ajusta a un pla d’autonomia que va rebre el gener el suport clau d’Estats Units.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa