Catalunya, a la llista de zones on la UE vol restringir els viatges

La Comissió Europea demana desaconsellar els desplaçaments no essencials i exigir una PCR prèvia a l'arribada

Brussel·les proposa restringir els viatges a les zones d’alt risc amb una incidència superior als 500 casos, com és el cas de Catalunya. Com ja va avançar la setmana passada, la Comissió Europea ha presentat aquest dilluns una recomanació on planteja la creació d’una nova àrea de risc de “vermell fosc” per homogeneïtzar les restriccions de moviment a la Unió Europea. Davant la tercera onada i el risc per les noves soques, la CE demana que es desaconsellin els viatges no essencials a la UE, especialment per aquestes zones d’alt risc. Per als desplaçaments necessaris a aquestes àrees, els estats haurien d’exigir una PCR negativa prèvia a l’arribada i fer quarantena.”És urgent reduir les infeccions relacionades amb els desplaçaments”, ha defensat l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders.

Aquesta proposta és un intent més de Brussel·les per coordinar les restriccions de moviment a dins el bloc i evitar un tancament generalitzat de les fronteres com va passar a l’inici de la pandèmia. La decisió final sobre la recomanació està en mans dels estats membre, que tenen en gran part les competències en aquesta àrea. Per exemple, Bèlgica ha prohibit directament els viatges no essencials, tot i que la CE s’oposa al tancament de fronteres o prohibicions generalitzades dels desplaçaments.

Regions transfrontereres

Les regions transfrontereres haurien d’estar exemptes de les noves restriccions de viatges, apunta la Comissió Europea. En concret, considera que no s’hauria d’exigir una quarantena a les persones que travessin una frontera per feina o motius familiars. “La freqüència dels tests requerits hauria de ser proporcionada”, afegeix la CE.

Entrades exteriors

Pel que fa als viatges internacionals, la Comissió Europea ha demanat als estats que exigeixin una PCR negativa prèvia a l’arribada de persones des de fora de la UE. En el cas dels ciutadans europeus, haurien de tenir la possibilitat de fer-se la prova quan ja siguin en territori de la UE.

Més informació

Nou comentari