Brussel·les nega que el fons de recuperació sigui un “pla de rescat”

Els estats han de presentar plans amb "reformes" basades en les recomanacions econòmiques de la Comissió

La Comissió Europea nega que els fons de recuperació sigui un “pla de rescat“, malgrat que els diners estan condicionats a assolir les “reformes acordades” amb l’executiu europeu. En una roda de premsa, el vicepresident econòmic de la Comissió, Vladis Dombrovskis, i l’eurocomissari d’Economia, Paolo Gentiloni, no han volgut parlar de “condicionalitat” als estats a l’hora d’accedir als 560.000 milions d’euros en préstecs i ajudes de l’instrument, però han insistit que els diners arribaran només si la Comissió dona llum verda a plans estatals amb “reformes” basades en les recomanacions de l’executiu europeu.

Dombrovskis ha explicat que la Comissió avaluarà els “plans de recuperació i resiliència” que presentin els estats, que ha advertit que “han de tenir un vincle” amb les recomanacions econòmiques per a cada estat i les “prioritats” de la Comissió. “Així assegurem que els diners estan ben dirigits”, ha dit el vicepresident econòmic de la Comissió, que ha insistit que els estats seran els “propietaris de les seves reformes”, que també han de complir amb els objectius verds i digitals europeus.

No es tracta de condicionalitat ni de la intrusió de Brussel·les. És un instrument al qual s’accedeix de forma voluntària“, ha subratllat l’eurocomissari d’Economia, que ha dit que la Comissió espera que el 2022 el 60% de les ajudes del fons estiguin ja assignades. “No és un programa d’ajust amb un nom diferent”, ha insistit Gentiloni, que ha remarcat la necessitat que la Unió Europea es doti de més recursos propis. “Si volem un pla ambiciós també hem de ser més ambiciosos en impostos i recursos propis”, ha dit l’eurocomissari d’Economia.

Nou comentari