El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Brussel·les: el més difícil de les negociacions amb Londres està “completament obert”
  • CA

Brussel·les ha lamentat que les parts més difícils de les negociacions comercials amb Londres continuïn “completament obertes” tot i que aquest divendres ha acabat la novena i última ronda de converses. La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen s’ha mostrat favorable aquest divendres d'”intensificar” la negociació amb el Regne Unit en les pròximes setmanes, però no ha aclarit si aposta per deixar les discussions en mans dels tècnics per apropar posicions. Malgrat emprendre accions legals contra el govern britànic per saltar-se l’Acord de Retirada, l’executiu europeu manté la calma i no dona per perdudes les converses comercials. Brussel·les i Londres negocien des del març un acord sobre les futures relacions entre la UE i el Regne Unit un cop els britànics surtin definitivament del club europeu a finals d’aquest any. En tots aquests mesos han arribat a acords en diversos àmbits com cooperació judicial o aèria, però ara com ara no han aconseguit apropar posicions sobre la competència justa, la pesca i la governança.

Sobre el joc net, la CE està especialment preocupada pel control de les ajudes d’estat i una “regressió” en els estàndards socials, fiscals i climàtics que puguin fer més competents les companyies que operen al Regne Unit. També reclamen un mecanisme “robust” per resoldre disputes entre tots dos. “Això és naturalment més important que mai després de la decisió del govern britànic d’introduir la llei de mercat intern que vulnera l’Acord de Retirada”, afirma un comunicat del cap negociador de la UE, Michel Barnier.

Von der Leyen parlarà dissabte per videoconferència amb el primer ministre britànic Boris Johnson per discutir quins pròxims passos cal fer per avançar en les converses. “S’està acabant el temps”, ha advertit l’alemanya aquest divendres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa