El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Biden promet ser un president “que no busqui dividir, sinó unir”
  • CA

El president electe dels Estats Units, Joe Biden, ha promès aquesta matinada ser un president “que no busqui dividir, sinó unir”. En el seu primer discurs des que es va confirmar la seva victòria, ha destacat que els votants li han atorgat “una victòria convincent, clara”. “Que aquesta nefasta era de demonització als Estats Units comenci a acabar, aquí i ara”, ha demanat i ha fet una crida als votants de Donald Trump perquè li donin “una oportunitat”. “És l’hora de deixar enrere la retòrica dura, baixar la temperatura i veure’ns els uns als altres una altra vegada, és l’hora escoltar-nos”, ha insistit el demòcrata, que ha demanat “deixar de tractar els rivals com enemics”. “No som enemics, som americans”, ha insistit. “És el moment de curar Amèrica”, ha dit Biden, que ha assenyalat la transversalitat de la seva campanya, la més àmplia “de la història”. “Progressistes, moderats i conservadors, joves i grans, urbans, suburbans i rurals. Gais, heterosexuals, transsexuals. Blancs, llatins, asiàtics, nadius americans”, ha enumerat, esmentant especialment el suport de la comunitat negra.

D’altra banda, Biden ha anunciat que a partir de dilluns nomenarà un grup de treball amb científics per començar en la transició i tenir a punt el seu pla contra el coronavirus pel dia que assumeixi el càrrec, el 20 de gener del 2020. “El pla es basarà en la ciència. Posaré tot el meu esforç i compromís per capgirar aquesta pandèmia”, ha afegit, en un país que segueix veient xifres rècord de casos i morts de Covid-19. Per la seva banda, l’actual president, Donald Trump, insisteix que és el guanyador dels comicis, i acusa els demòcrates de “frau”. Dissabte va anar a jugar a golf, i el seu equip encara no ha concedit la derrota. De fet, diu que començarà a partir de dilluns una campanya legal per situar “el guanyador de debò” a la Casa Blanca. Malgrat que encara no ha reconegut la victòria de Biden, Trump passa a ser el cinquè president que es queda sense un segon mandat en els darrers 100 anys.

Biden, que serà el president més gran en accedir a la Casa Blanca amb 77 anys, ha aconseguit una xifra rècord de vots populars: més de 74,8 milions nord-americans l’han votat. Això sí, Trump, malgrat perdre, ha millorat els seus resultats absoluts del 2016, amb 70,5 milions de vots. De fet, Trump es resisteix a assumir la derrota, i aquest mateix dissabte ha piulat que ha guanyat les eleccions “de llarg”. El republicà ha anunciat diversos recursos judicials per aturar l’entrada de Biden a la Casa Blanca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa