El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Biden insisteix que no es podia sortir de l’Afganistan “sense que es produís el caos”
  • CA

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat aquest dimecres que no hi havia manera de sortir de l’Afganistan “sense que es produís el caos”, dies després que es presentés per primera vegada davant l’opinió pública des de la presa dels talibans de Kabul per a reafirmar que la millor opció era sortir d’aquí.

“No crec que s’hagi pogut manejar d’una altra manera, ho revisarem, però la idea que hi havia una manera de sortir sense que es produís el caos, no el crec. No sé com hauria passat”, ha dit Biden en una entrevista per a la cadena ABC. Biden ha volgut reflectir aquesta gran incertesa que embolicava a tot aquest procés esmentant l’actitud que de moment han pres els talibans respecte a aquestes evacuacions, incloses les de ciutadans afganesos, a les quals sembla no s’estan oposant.

“Una de les coses que no sabíem és què farien els talibans en termes de tractar d’evitar que la gent sortís. Què estan fent ara? Estan cooperant, permetent que els ciutadans i el personal estatunidenc surtin, que les ambaixades surtin”, ha dit. Com ja fes el dilluns, el president dels Estats Units ha tornat a dirigir les seves crítiques cap als líders de l’Afganistan, encara que ha evitat nomenar el president, Ashraf Ghani, per fugir del país, així com les forces de seguretat, lamentant una vegada més que malgrat la inversió i l’entrenament que Washington ha dedicat, “van deixar els seus equips i van marxar”.

“La decisió és simple quan el Govern de l’Afganistan, el líder d’aquest Govern, puja a un avió, enlaira i es va un altre país; quan es veu el col·lapse significatiu de les tropes afganeses que havíem entrenat, fins a 300.000 d’ells, deixant els seus equips i marxant-se”, ha comptat.

“Això és simplement el que va succeir. Llavors la pregunta era, ens comprometem a marxar dins del termini establert, o l’estenem fins a l’1 de setembre o col·loquem més tropes?“, s’ha preguntat Biden, qui dia enrere ja va dir no estar disposat a enviar a més soldats estatunidencs a barallar per un país pel qual ni tan sols els afganesos el fan. “Era una elecció simple. Si deia, ‘ens quedem’, llavors era millor que estiguéssim preparats per a enviar moltíssimes més tropes”, ha dit.

D’altra banda, ha apostat perquè algunes tropes estatunidenques romanguin a l’Afganistan més enllà de la data límit del 31 d’agost si l’evacuació no ha estat completada. “Si queden ciutadans estatunidencs —després del 31 d’agost—, ens quedarem fins que els traguem a tots”, ha dit, si bé ha insistit que intentarà treure “a tots els que, de fet, podem treure i a tots els que han de sortir”.

“Si no ho fem, determinarem en el seu moment qui queda”, ha asseverat. Entre 10.000 i 15.000 ciutadans estatunidencs romanen a l’Afganistan i es calcula que entre 50.000 i 65.000 aliats dels EUA, segons les xifres esmentades per Biden. Qüestionat sobre les imatges de l’aeroport de Kabul amb milers de persones intentat fugir a la desesperada, el president Biden ha assenyalat que gràcies a la “ràpida” intervenció dels Estats Units es va aconseguir “prendre el control” de les instal·lacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa