Madrid s’empipa i carrega contra l’informe del grup de treball de l’ONU

Deia un vell adagi franquista, quan el règim feixista va ser exclós de l’ONU, que “Si ellos tienen ONU, nosotros tenemos DOS”. Una divisa que sembla haver ressussitat arran de  l’informe del Grup de Treball de Detenció Arbitrària (GTDA), dependent del Consell de Drets Humans de l’ONU, que demana la llibertat immediata de Jordi Cuixart, Jordi Sánchez i Oriol Junqueras. 

Fonts de la Moncloa critiquen amb vehemència l’informe. Consideren que “els redactors de l’informe no saben de què delictes estan acusats a Espanya els promotors de la denúncia”. Per altra banda, la Moncloa entén que el GTDA veu com legal la convocatòria d’un referèndum d’independència d’una part del territori, “quan és clarament contrària a la Constitució Espanyola”. Així mateix, des de presidència del govern espanyol subratllen que les concentracions del 20 i 21 de setembre estaven destinades “a obstaculitzar l’actuació de comissions judicials”.

Des de la Moncloa acusen al GTDA de no respectar la separació de poders espanyoles i els retreu que donin per cert que a “Espanya es jutja  persones per les seves idees, i no pels seus actes, obviant que els que a Catalunya tenen i expressen idees independentistes no són perseguits per la justícia”.

En la mateixa línia, qualifiquen “d’especialment greu” que aquest Grup de Treball hagi emès el seu informe poc abans que quedi vista per a sentència la causa que se segueix al Tribunal Suprem contra els denunciants. “Una lamentable circumstància que podria ser interpretada com una interferència en un procés penal en marxa”, afegeixen.

Per aquestes raons, el govern espanyol afirma que l’informe mostra  “dubtes sobre la seva independència i imparcialitat i posa de manifest la necessitat de millorar els mecanismes de control interns per evitar la seva utilització amb fins espuris”. “El nostre país fa una crida als seus responsables i als supervisors del sistema en el seu conjunt perquè reforcin el rigor, independència i equanimitat dels seus treballs i romanguin alerta davant els intents de manipulació i desinformació a què puguin ser sotmesos”, conclouen des de l’executiu socialista.

Nou comentari