Nuet, Boya, escolà i Sabaté, en un moment del míting a Cerdanyola
Nuet, Boya, escolà i Sabaté, en un moment del míting a Cerdanyola
6′

Eleccions municipals

De Cerdanyola a Badalona, o de Nuet a Boya, la fórmula màgica del sobiranisme social

Les fórmules Guanyem trenquen les costures dels partits i busquen la revàlida a les municipals

Biblioteca ca n’Altimira. Cerdanyola del Vallès. Set del vespre. Unes 150 persones. Bona entrada per un acte polític en una tarda de cap de setmana de temps rúfol. És el míting de Guanyem Cerdanyola, un acte d’eleccions municipals amb gust nacional. Un acte que ha reunit el candidat local, un efectiu Carles Escolà, imputat per l’1-O, i noms de pes del sobiranisme social emergent i veterà, com Joan Josep Nuet, l’exdiputada de la CUP, Mireia Boya o l’exalcaldessa i candidata de Guanyem Badalona, Dolors Sabater, desnonada de l’alcaldia per una moció del 155.

 

 

L’aparador dels quatre noms en una mateixa confluència és la mostra evident que hi ha una altra manera de fer política. És una fórmula que es va començar a temptejar les passades municipals. Ara, quatre anys després i després d’haver assolit alcaldies han demostrat una gestió diferent, eficaç i sobretot, compromesa amb el procés nacional de Catalunya. Sense complexos i allunyades de les estructures de partit. Una nova vida del sobiranisme social que va reeixint pel territori. Una fórmula que més enllà d’unir progres o sobiranistes, uneix un republicanisme alliberat i militant. Una tesi bastida en la filosofia política d’Andreu Nin, la unió multiplicadora de l’alliberament nacional i social. Candidatures que trenquen el tòpic que les esquerres sempre van a la grenya.

Dolors Sabater, en un moment de la seva intervenció Jordi Borràs

De fet, Catalunya és terreny abonat per aquest tipus de confluències on la tradició política municipal fa que no sigui estrany el multipartidisme als consistoris. Tot i que mediàticament és difícil de comprendre, sovint Nuet fa costat a un acte d’ERC o a una candidatura unitària esperonada per la CUP, socialment és una fórmula intel·ligent. Una mena de medicació ad hoc, especialitzada i concreta a l’entorn. S’analitza el municipi, la seva estructura i necessitats i es construeix un projecte clarament d’esquerres i obertament compromès amb el procés sobiranista. L’IBI no està renyat amb reclamar la llibertat dels presos o haver-se compromès amb el Primer d’Octubre.

 

Sabater, que mai no ha militat en cap partit, s’ha plantat al faristol i ha anat a les polítiques concretes que va portar a terme a Badalona després dels anys de Xavier Garcia Albiol. Va emprenyar l’establishment i aquest va articular un pacte del 155 per fer-li una moció de censura. Lluny d’arronssar-se es torna a presentar amb la marca Guanyem Badalona, on s’hi ha incorporat ERC. Va a totes i ho fa sense romanços però sense estridències.

 

Nuet, en un moment de la seva intervenció Jordi Borràs

 

 

En el seu Parlament, Nuet, ha estat molt aplaudit. Curtit en la complexa i interessant Esquerra Unida i Alternativa, i després d’haver participat en les confluències auspiciades pel Colauisme, Nuet ha fet una DUI dels comuns,va plegar del Parlament. Està imputat per sobiranista, per haver estat a la Mesa del Parlament i permetre debats. Ara és diputat electe al Congrés per Sobiranistes, agregat a la llista d’ERC. Nuet ha emfatitzat la necessitat de replicar forces en aquestes municipals tirant de beta de la història. “El 1931 no hagués estat possible derrotar els Borbons sense les municipals”, ha clamat.

Mireia Boya, en un moment de la seva intervenció Jordi Borràs 

 

Boya, al seu torn, candidata a Síndica d’Aran, ha assegurat que aquestes fórmules que superen els partits ha demanat la inspiració “cuixartista de la política” de les “lluites compartides”. L’exdiputada cupaire també ha ressaltat el lema “ni oblit ni perdó” amb la màcula del Primer d’Octubre. “Les esquerres demostrem que no sempre estem dividides”, ha remarcat. Una resposta, per a Boya, a “l’estat d’excepcionalitat des de l’Octubre de 2017 i amb un Govern que només sap fer gestos i símbols, i no sap aplicar cap proposta sobirana”. Per això ha demanat fer la república des dels municipis. 

 

 

Escolà ha fet el paper d’equip local. S’ha vantat d’haver fet polítiques i haver “canviat dinàmiques” però fins i tot amb més energia ha admès que no se n’ha sortit en objectius que tenien prioritat en el mandat o “errades que s’han comès”. Escolà ha recordat que Sabadell, Barberà, Badalona o Ripollet també s’han afegit a aquest corrent de transformació política. El candidat i actual alcalde ha destacat que només eren cinc persones al govern municipal. Escolà, doncs, ha volgut i pogut unir en un mateix punt, les diverses cares del sobiranisme. La gestió d’esquerres del sobiranisme a través dels ajuntaments. La política en xarxa, les esquerres unides pel sobiranisme i la gestió municipal de les escoles bressol. Els camins de la república són inescrutables.

 

Carles Escolà a punt d’intervenir en el míting Jordi Borràs

 

Nou comentari