El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Turisme de Barcelona es reivindica i reclama cooperació a la Generalitat
  • CA

El sector del turisme de Barcelona ha rebut aquest dimecres al vespre una injecció de moral amb la celebració de La Nit del Turisme 2021, que ha reunit 400 persones a la Llotja de Mar. Ha sigut el primer acte presencial des que va esclatar la pandèmia de Covid. Turisme de Barcelona, el consorci que aglutina i coordina actors públics i privats en l’estratègia turística de la ciutat, ha volgut que fos un “homenatge” a tots els implicats en el sector, que han hagut d’afrontar un període molt difícil.

Aquest ha sigut el sentit del discurs del president del comitè executiu de Turisme Barcelona, Eduard Torres, que ha reivindicat el consorci –”si no existís l’hauríem d’inventar”– i la fortalesa de la ciutat en aquest àmbit estratègic per a l’economia. Per això també ha fet una crida a la Generalitat per tenir present el turisme barceloní com una qüestió de país i ha reclamat que s’estableixin dinàmiques de col·laboració, i d’inversió, més fortes a partir d’ara.

El president del comitè executiu de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, durant la seva intervenció en la Nit del Turisme 2021

“S’ha passat molt malament”, ha admès Eduard Torres, que ha definit la pandèmia i la crisi que ha provocat com una “travessa del desert en què ha calgut sortejar la manca de liquiditat de les empreses, els ERTOS i la manca de personal”. Tot plegat en una crisi que a Barcelona s’ha patit més “per una major dependència dels mercats internacionals”, ha afegit Torres.

El president de Turisme de Barcelona ha lamentat també que s’hi hagin afegit “debats com el no a l’aeroport enmig d’una picabaralla, el no a l’Hermitage amb un seguit de rèpliques i contra rèpliques, imatges durant les Festes de la Mercè que no ajudaven a la projecció ni a la promoció, brutícia i inseguretat”. També ha subratllat que tot plegat acompanyat ha anat d’unes “imatges magnificades perquè hi ha determinats interessos per explicar que Barcelona està en decadència i de fet, el que hi ha és una gran competència per quedar-se amb el pastís de Barcelona”.

Però la voluntat de Torres ha sigut llançar un missatge d’optimisme. “Continuem generant atractivitat i continua havent-hi un interès espectacular per Barcelona. Així ho mostren les dades econòmiques i d’inversió en oficines, empreses que s’instal·len a la ciutat, les cerques per internet i l’oferta de vols”. Per al president de Turisme de Barcelona, “les dades no indiquen ni decadència ni desencantament”. “I sabem que la gent tornarà perquè aquesta industria es basa en viure experiències i compartir vivències”, ha dit convençut.

La implicació del govern català

El que sí que ha fet amb fermesa ha sigut una reclamació-proposta a la Generalitat, a la qual ha llançat el missatge que cal que s’impliqui més amb Barcelona. Igual, però, que Barcelona s’ha d’implicar més amb el territori. “És el moment que la Generalitat inverteixi en Barcelona i que Barcelona sigui generosa amb el territori. Exigirem aquesta col·laboració institucional convençuts que, al final, tot depèn de nosaltres”, ha argumentat.

Segons Torres, pot plantejar aquesta reclamació perquè el Consorci és “una peça clau per a la represa i per afrontar els nous reptes”. “És un consorci que si no existís ens l’hauríem d’inventar perquè té la capacitat de fer treballar conjuntament el sector privat i el sector públic, amb Ajuntament, Cambra de Comerç i Fundació Barcelona Promoció“, ha subratllat.

A l’acte hi han assistit Mònica Roca i Aparici, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Xavier Marcé, regidor de Turisme i Indústries Creatives, Damià Calvet, president del Port de Barcelona, i la directora general de Turisme de Barcelona, Marian Muro, a més de representants d’entitats socials i econòmiques de la ciutat i altres representants polítics. Entre aquests convidats hi havia Elsa Artadi, presidenta del grup municipal de Junts a Barcelona; Joan Canadell, diputat de la mateixa formació i expresident de la Cambra de Comerç; Jordi Portabella, director de l’àrea de sostenibilitat del FC Barcelona i Miquel Camps, membre de la junta del Barça i vicepresident de Pimec, entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa