El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un rànking dels EUA posa Catalunya com l’indret de l’Estat fiscalment menys competitiu
  • CA

La Tax Foundation, una organització amb seu a Wahsington dedicada a l’anàlisi de fiscalitat a nivell d’Estats Units i global, ha publicat el seu rànking sobre la competitivitat fiscal del territoris de l’estat espanyol. A la llista Catalunya apareix en la darrera posició.

D’acord amb l’índex, els cinc territoris més competitius pel que fa a impostos són la Comunitat de Madrid, Biscaia, Àlaba, Guipúscoa i les Illes Canàries. En canvi, els cinc territoris de l’estat que reben una pitjor puntuació són Extremadura, País Valencià, Aragó, Astúries i Catalunya.

D’acord amb l’informe de Tax Foundation Catalunya “té el doble d’impostos regionals en comparació amb la resta de territoris de l’estat”, i per això ocupa el darrer lloc de l’índex global, el 19è. El 2020 es va ratificar un nou impost sobre les instal·lacions amb impacte ambiental després que es declarés inconstitucional l’impost sobre el risc ambiental dels elements radiotòxics. L’informe destaca que el Govern també va reduir el crèdit fiscal de successions i va augmentar fins a dos punts el tipus marginal de l’impost sobre la renda. A més, subratlla, Catalunya “té un dels impostos sobre la renda i la riquesa de les persones més mal estructurats”.

Segons l’organització, l’índex s’ha dissenyat per analitzar la forma en què els territoris estructuren el seu sistema fiscal. A més, pretén servir de “full de ruta per als responsables polítics per reformar els seus sistemes fiscals i fer que les seves comunitats siguin més competitives i atractives per a empresaris i residents”.

L’índex de competitivitat fiscal regional (RTCI) per a Espanya de la Tax Foundation és un instrument que vol facilitar als responsables polítics, empreses i contribuents avaluar i mesurar la comparació dels sistemes tributaris dels diferents territoris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa