El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’FMI revisa mig punt a l’alça el creixement del PIB espanyol el 2021
  • CA

El Fons Monetari Internacional (FMI) revisa mig punt a l’alça fins al 6,4% el creixement del PIB espanyol previst per a aquest any i manté el pronòstic per al 2022, quan creixerà un 4,7%. L’estat espanyol i els Estats Units seran les economies avançades que més creixeran enguany, si bé el primer parteix d’una caiguda del PIB de l’11% el 2020 i el segon només d’un retrocés del 3,5%. L’FMI pronostica que l’atur a Espanya s’elevarà fins al 16,8% el 2021 i millorarà l’any que ve situant-se en un 15,8%. L’organisme també millora lleugerament les previsions d’aquest any per a l’Eurozona amb un augment del 4,2% del PIB. L’economia mundial repuntarà el 2021 amb un creixement del 6%, mig punt més del previst en l’estimació anterior.

L’FMI admet que el panorama econòmic és “incert” i que els pronòstics podrien canviar en funció del ritme de vacunació i l’impacte de les variants de la covid-19. “Inclús amb una alta incertesa sobre el curs de la pandèmia, la sortida de la crisi sanitària i econòmica és cada cop més visible”, assegura, però, l’organisme en les seves darreres previsions econòmiques publicades aquest dimarts.

Les grans economies de la zona euro registren ara una previsió de repunt econòmic major a la projectada anteriorment. Itàlia encapçala aquesta revisió a l’alça amb més d’un punt del previst al gener, quan l’expresident del Banc Central Europeu, Mario Draghi, encara no havia assumit l’encàrrec de liderar el nou govern italià. L’FMI ara calcula que l’economia italiana podrà créixer un 4,2%. L’economia alemanya també repuntarà aquest any amb un creixement del 3,6%, una dècima més del previst al gener, mentre que la francesa ho farà amb un creixement del 5,8%, tres dècimes més que en l’anterior càlcul.

Pel que fa al 2020, de les grans economies de la zona euro l’espanyola és la que més cau el 2020, amb una disminució de l’11%. La segueixen la italiana amb un descens del 8,9% l’any passat, la francesa amb el 8,2% i l’alemanya amb una caiguda del 4,9%. Per tant, l’FMI corregeix a la baixa l’impacte de la pandèmia en l’economia de l’euro el 2020, sobretot pel menor retrocés a França i Alemanya. Ara la caiguda del PIB l’Eurozona de l’any passat se situa en un 6,6%, mig punt menys que en l’anterior càlcul.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa