La CE obre un procés d’infracció contra Alemanya per desobeir la justícia europea

Tribunal Constitucional va desobeir una sentència que avalava la compra de deute públic del Banc Central Europeu

La Comissió Europea ha obert aquest dimecres un procés d’infracció contra Alemanya perquè el seu Tribunal Constitucional va desobeir una sentència de la justícia europea que avalava la compra de deute públic del Banc Central Europeu (BCE). En una sentència al maig del 2020, el Constitucional alemany va declarar que les compres de deute públic que el BCE va iniciar el 2015 eren parcialment inconstitucionals malgrat que hi havia una sentència prèvia del Tribunal Europeu de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que les avalava. És per aquest motiu que l’executiu comunitari inicia l’expedient sancionador contra Alemanya per “violar el principi de primacia del dret de la Unió“.

La Comissió considera que la sentència del Tribunal Constitucional d’Alemanya constitueix un precedent greu, tant per a futures pràctiques del mateix tribunal com per als tribunals suprems i constitucionals d’altres estats“, apunta l’executiu europeu. Malgrat que en una sentència del 2018 el TJUE va declarar que les compres de deute públic iniciades pel BCE el 2015 no vulneraven el dret comunitari i no excedien el mandat de la institució monetària, el Tribunal Constitucional alemany va desobeir aquesta decisió i va sentenciar l’any passat que les compres eren desproporcionades i anaven més enllà del mandat del BCE. 

La decisió del tribunal amb seu a Karlsruhe resolia amb aquesta resposta un recurs que havien plantejat anys enrere empresaris i acadèmics alemanys en què qüestionaven la legalitat del programa impulsat pel BCE amb Mario Draghi al capdavant. Concretament, l’executiu comunitari obre el procés de sanció per “violació de l’aplicació del principis d’autonomia, primacia, efectivitat i uniformitat” del dret europeu, així com “violació del respecte a la jurisdicció” del TJUE

Amb l’inici del procés de sanció s’obre un procés de contactes entre les autoritats comunitàries i les alemanyes per intentar resoldre el conflicte. Les autoritats alemanyes tenen dos mesos per respondre la Comissió Europea. En cas que el cas no es resolgui a través dels contactes, Brussel·les pot portar Alemanya a la justícia europea.

Comentaris

    uno que vive en Tabarnia 09/06/2021 3:14 pm
    quant es tracta de cales, tot son preses, quant es tarcta de persones engarjolades injustament, NO CAL CORRE, aquestos d,Europa potser s,ho fagin mirar

Nou comentari