Irene Montero aposta per la creació d’una empresa energètica pública

La ministra d'Igualtat creu que el sistema actual permet "pràctiques oligopòliques"

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha apostat aquest dimecres per la creació d’una empresa energètica pública per evitar augments de la factura com els que han tingut lloc coincidint amb la baixada de les temperatures d’aquesta setmana. En una entrevista a Radiocable Montero ha afirmat que l’actual mecanisme dona peu a una “situació abusiva” on s’obliga els consumidors a pagar el preu de l’energia més cara i les elèctriques reben ingressos “rebuts del cel”.

En tot cas ha recordat que Podem no va poder introduir aquesta proposta a l’acord de govern amb el PSOE perquè la ciutadania, ha dit, només els va donar 35 escons. “Una empresa pública d’energia és la millor solució perquè hi hagi competència al mercat“, ha afirmat la ministra, que ha recordat que l’acord de govern diu que cal reformar el mercat elèctric i que l’executiu ha de donar resposta a l’augment de la factura de la llum. 

Segons Montero, malgrat que en aquesta legislatura el govern espanyol ja ha fet passos per abaratir la factura, “el problema és que la regulació del mercat energètic té pràctiques oligopòliques que fa que les condicions meteorològiques i un augment de la demanda es tradueixi en un augment de la factura”. 

Crec que aquesta proposta podria ajudar però no la vam poder incorporar a l’acord de govern“, perquè “quan la força que et dona la ciutadania son 35 diputats hi ha coses que es volen fer i no es poden”.

Ribera diu que la reforma del mercat elèctric ja és una “prioritat”

Per altra banda, la vicepresidenta quarta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha replicat a Unides Podem que la reforma del mercat elèctric ja és una “prioritat” del govern espanyol “des del primer dia” però ha admès que cal “seguir treballant”. “Hem avançat molt i ho hem de seguir fent”, ha dit, però ha demanat ser “cautelosos” en l’avaluació de l’alça de preu d’aquest gener.

Ribera ha remarcat que també està passant a altres països europeus. “Si com preveiem les condicions meteorològiques ens permeten comptar amb vent a partir de diumenge o dilluns probablement per al consumidor amb tarifa regulada, uns 11 milions de llars, suposaria 4 euros addicionals en la factura de gener“, ha dit. “Si ens mantinguéssim en un escenari de màxima tensió meteorològica podria suposar al voltant de 10 euros en la factura de gener però tornaríem segur a les condicions de partida“, ha insistit en una entrevista a ‘TVE’ aquest dimecres al matí.

Ribera ha argumentat que la factura de la llum s’ha reduït 120 euros anuals tant el 2019 com el 2020 encara que això no impedeix “que es puguin produir pics”. Segons la vicepresidenta, pel que fa a les “prioritats” i “objectius” hi ha un “consens molt ampli” entre PSOE i Unides Podem. Fonts de la formació lila han exigit al PSOE que impulsi “ja” la reforma del mercat elèctric, contemplada al pacte del govern de coalició.

Comentaris

    LSO 13/01/2021 11:40 am
    Huy si, ! ! ! que enfadada está la acomodada. Tranqui que se le pasará rápido, y de enfado en enfado sin soltar el chollo. Que debe pensar la amiga fiel (Cristina Fallarás) de estos estafadores, dejará de ser tan espabilada, si no ha descubierto lo que son, sus amigos Traguemos y Coladeros.
    Ramon 13/01/2021 11:07 am
    Odio tant Espanya que els desitjo un govern només de Podemos. Però un cop ja a nosaltres ens agafi fora, és clar.

Nou comentari