El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Empresaris i autònoms demanen allargar els ERTO fins al desembre i més flexibilitat
  • CA

La Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) i la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms han defensat aquest dijous la necessitat d’allargar les condicions excepcionals dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) fins al desembre del 2020. Durant les seva compareixences a la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica al Congrés espanyol, el president de la patronal, Antonio Garamendi, també ha reclamat fer-los més “adaptables” i “flexibles” per permetre incorporacions de treballadors. El president de l’ATA, Lorenzo Amor, ha demanat també aplicar mesures fiscals i allargar la prestació per cessament de l’activitat extraordinari per als autònoms. Aquesta mesura permetria “salvar” 250.000 autònoms.

“En un hotel on hi ha 20 recepcionistes no té cap sentit incorporar-ne tres i que els 17 que queden no tinguin dret a rotar”, ha dit Garamendi a tall d’exemple. La patronal, però, ha dit que és “difícil” tancar el pacte en cinc dies, com ha instat ministra de Treball a la mateixa comissió. Amor també ha reclamat augmentar les línies d’avals en 50.000 milions d’euros i prolongar-les més enllà de finals de desembre. A més, ha proposat destinar una línia de 20.000 milions a microfinançament exclusiu per als autònoms, amb un aval d’entre el 90% i el 95%.

Tot i que el mateix Garamendi havia demanat prèviament que l’acord per ampliar els ERTO més enllà del 30 de juny es tanqués abans del proper Consell de Ministres, ha assegurat que haurien d’haver rebut la documentació del govern espanyol “fa temps”. “No té molt de sentit que a la CEOE se l’acusi de fer treballar massa als altres i que als treballadors de la CEOE es vulgui que treballin diumenges a la tarda o dissabte al vespre”, ha contestat. Tot i aquesta queixa, ha assegurat que “intentaran” arribat a un acord que blindi els expedients temporals fins al desembre amb la flexibilitat necessària per a les empreses per encarar la recuperació econòmica. “És indispensable dotar a les empreses de mecanismes flexibles per adaptar les condicions de feina, la seguretat de les persones els torns, les jornades i els horaris”, ha dit.

Pel que fa a la derogació de part de la reforma laboral que pretén tirar endavant el govern espanyol, Garamendi ha demanat anar amb compte. “Si no es fa bé, potser ens trobem amb encara més atur”, ha advertit. El president de la CEOE ha reivindicat la importància de la modificació de la norma laboral del 2012 per part del govern del PP tot afirmant que va ser “l’element de més valor” perquè les empreses superessin “amb èxit” el sotrac econòmic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa