Comertia avisa que tanquen gairebé el doble de negocis que obren

El 90% de les empreses han perdut facturació però només la meitat ha cobrat ajudes per pal·liar els estralls de la covid

Comertia denuncia que només el 56% de les botigues han rebut ajudes econòmiques tot i que el 90% de les empreses viscut una davallada important de facturació durant l’any de la pandèmia, segons les dades d’una enquesta que ha donat a conèixer aquest dilluns. El president de Comertia, David Sánchez, ha dit en una roda de premsa que el decalatge explica “l’elevada mortalitat de companyies al sector”. Durant l’últim any hi ha hagut 84 tancaments i 50 obertures, la majoria d’establiments alimentaris que han notat menys la pandèmia. És a dir per cada 5 botigues que obren en tanquen més de 8. “O hi ha ajuts directes, o hi ha tancaments”, ha avisat Sánchez, que ha titllat de “dramàtica” l’elevada mortalitat de negocis de restauració i de moda. L’associació catalana de l’empresa familiar de venda al detall ha afegit que les ajudes que s’han concedit “no han sigut proporcionals a la davallada de facturació”, que pel 43% dels enquestats ha sigut d’entre 1 i 5 milions d’euros durant l’any de la covid. El 36% ha respost que ha perdut menys d’1 milió d’euros i el 16% dels qüestionats han vist una reducció de vendes d’entre 5 i 10 milions d’euros.

En canvi, el 34,6% dels comerços que han tingut algun tipus d’ajuts els ha quantificat entre 20.000 i 50.000 euros. Segons les dades recollides, el 19% dels negocis han sigut destinataris de menys de 10.000 euros en subvencions. Només un 15% ha rebut ajuts d’entre 50.000 i 100.000 euros, el mateix percentatge que ha obtingut ajudes superiors a 500.000 euros. En total, la variació anual de vendes al conjunt d’empreses Comertia se situa un 20,6%, una xifra important que segons Sánchez posa en dubte la continuïtat de qualsevol empresa.

Pel que fa a l’horitzó de reactivació econòmica, el gran gruix de les companyies (39%) projecta recuperar-se durant l’any vinent, però pràcticament un terç (29,3%) allunya aquest escenari positiu fins més enllà del 2022. Davant d’aquest panorama, l’associació ha preguntat quines seran les àrees que es retallaran per assegurar la supervivència de l’empresa i 7 de cada 10 ha respost que ajustaran plantilla i 6 de cada 10 que modificaran el lloguer.

Per estimular la demanda, l’associació veu “urgent” agilitzar el procés de vacunació, prioritzant treballadors de supermercats, recuperar els sopars i reobrir els restaurants dels centres comercials, que estan tancats des d’octubre.
També amb relació a aquests espais, Comertia denuncia que el 70% de les botigues de centres comercials no han arribat a un acord amb els operadors per rebaixar el lloguer i han iniciat tràmits judicials per aconseguir aquesta reducció. “Hi ha propietaris (de centres comercials) que han actuat de forma radical”, ha lamentat Sánchez.

La directora general de Comertia, Elisabet Vilalta, ha assegurat que “permetre sopars és vital” per “donar aire” a l’hostaleria i el comerç i ha declinat comentar el sistema de vals per consumir a restaurants que ha implementat el País Basc. Sánchez ha coincidit amb la importància de recuperar l’horari nocturn de la restauració i ha posat en dubte que aquesta restricció sigui efectiva per reduir contagis de coronavirus.

Comertia també ha reclamat al govern espanyol que redueixi la pressió fiscal, abaixant les cotitzacions que cobra la Seguretat Social o impostos com l’IRPF, l’IVA o de Societats. A l’executiu espanyol han sol·licitat que els ajuts d’11.000 milions anunciats es reparteixin entre les empreses que han perdut un 15% de la facturació i no un 30%, tal com marca la Moncloa. Sánchez ha insistit en la importància “que la totalitat d’administracions s’emprin amb diligència i urgència perquè els ajuts arribin amb la màxima celeritat”.

L’únic que fa sobreviure una companyia són els estalvis i ja no n’hi ha. De crèdit tampoc perquè s’ha esgotat via ICO. O hi ha ajudes directes, o hi ha tancaments. I els tancaments signifiquen menys recaptació d’impostos i més atur”, ha dit Sánchez. “La prioritat ha de ser que no hi hagi més destrucció”, ha afegit.

D’altra banda, l’associació també ha donat a conèixer l’indicador econòmic del comportament dels seus socis en l’últim mes. Les vendes de les botigues vinculades a Comertia s’han disparat un 87,7% al març amb relació al 2020, però són un 8,4% inferiors que el 2019. Traient l’alimentació bàsica les xifres encara s’accentuen més. En comparació amb el 2020, els negocis relacionats amb Comertia han facturat un 94,7% més i en relació amb el 2019, les vendes han caigut un 12,4%.

L’organització de botiguers també ha detectat que el creixement de les vendes per Internet durant el mes de març en comparació amb l’any anterior és del 119%, amb un 39% dels establiments doblant les vendes. Pel que fa a l’ocupació, durant el tercer mes de l’any, el 72% de les empreses ha mantingut la seva plantilla, el 17% l’ha incrementat i l’11% l’ha disminuït.

Nou comentari