CCOO i UGT han donat suport a l’anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de paralitzar totes les activitats econòmiques no essencials. En un comunicat conjunt, els dos sindicats majoritaris han acceptat que és una mesura “necessària” perquè “respon a les recomanacions dels experts” per frenar el coronavirus. A més, els dos valoren positivament el permís retribuït per a tots els treballadors i s’han ofert per acordar la recuperació de les hores dels empleats en la negociació col·lectiva. “Esperem que l’ampliació del confinament serveixi per a frenar el contagi i reduir la pressió al sistema sanitari”, han explicat.

En un comunicat a banda, UGT Catalunya ha explicat que la mesura podria afectar a 1.116.000 persones a Catalunya, encara que han remarcat que caldrà veure el detall de quines són les activitats considerades essencials.

Posició de la CGT

La CGT ha avisat que el permís retribuït fa que els assalariats “assumeixin el cost” de l’aturada perquè farà que es perdin dies de vacances, de descans setmanal o un allargament de jornades. En un comunicat el sindicat ha alertat que, després de la crisi del coronavirus, implicarà “una carta blanca” per als empresaris per flexibilitzar la jornada laboral. “La mesura imposa una nova reforma laboral”, asseguren, i diuen que posa en qüestió que les vacances es pactin entre treballador i empresa. En aquest sentit, creuen que el govern espanyol “s’ha carregat” aquest acord.

“Seguim defensant que aquesta crisi no l’hem de pagar els treballadors i no ha de suposar una retallada de drets ni laborals ni socials”, afirmen.

D’altra banda, i tot i les crítiques al permís, el sindicat ha recordat que “ja fa temps” que reclamaven una aturada de totes les activitats econòmiques no essencials. Tot i això, han remarcat que les mesures anunciades “no responen en absolut a l’exigència”.

Nou comentari